Навальний вийшов на загальноросійський рівень. І що ж з того?

Навальний вийшов на загальноросійський рівень. І що ж з того?

Аналітика
Укрінформ
Масова антикорупційна акція в Росії: початок російського Майдану чи випускання пару?

26 березня увесь світ зміг побачити з одного боку, що роль особистості в історії все ж таки є значною, але й, одночасно, суспільству (навіть міжнародному) був наданий «майстер-клас» з мистецтва створення вигляду, що «нічого такого не сталося». Значення цих подій не треба ані перебільшувати, ані применшувати. Головне – що ж буде далі?

По акції Анти-Дімон можна підбивати проміжні підсумки. Навальному, як дрібному скандалісту і асоціальному типу таки дали сакраментальні 15 діб. На фоні небачених за 100 років масштабів і географії протесту помножених на повний ігнор подій 26 березня з боку залежних від влади ЗМІ, це виглядає так, ніби Кремль потролив «демократичну громадськість». Мовляв, ми ж не людожери якісь, ми вам просто акуратненько плюнемо в пику, а ви, якщо схочете, витирайтесь. Вони там настільки переконані у непорушності свого становища, чи просто ще не зрозуміли того, що сталося. А може, нічого страшного для влади не сталося? Схоже на те, що і перше, і друге, і третє –одночасно має рацію. Оптимісти кажуть, що безпрецедентна географія протестів виводить їхнього ініціатора, Олексія Навального, на федеральний рівень у політиці. А ще їх тішить молодь, яка вийшла на протести, мовляв, «непороте покоління» - несе путінізму капут. Важко не погодитись.

Але ж песимісти заперечують: до виборів 2018 року Навального не допустять (адже навіщо йому тоді судимість «пришили»?). Поки він, разом з командою, шукатиме правди, пройдуть роки, а політичні перспективи так довго в Росії не живуть і Григорій Явлінський з Михайлом Касьяновим – тому живі докази. А щодо молоді, то вона вийшла на вулицю, щоб просто скуштувати «гостренького», розвіяти сіру нудьгу повсякденності. «Непороте покоління» навіть легше загнати у стійло, ніж ті сотні тисяч москвичів, які вийшли проти ГКЧП у серпні 1991 року. Йому дадуть понюхати «черемухи», сунуть кулаком під ребра і залишать без «солодкого» у вигляді нічного клубу з «музичкой» - і справу буде зроблено.

І що песимісти? Теж праві!

Давайте докладніше.

Навальний – незручний і зручний

Треба сказати, що підйом опозиційного руху свого часу за участю як системних демократів так й несистемних (з націоналістами та лівими) у 2011-2012 роках мав свій ефект. Демонстрації «за чесні вибори» на Болотній площі та проспекті Сахарова продемонстрували Кремлю рівень невдоволення. Але той рух був приречений: надто вже с різношерстними були його керманичі. Врешті-решт, вони пересварилися, що і треба було довести. Але був все ж таки  один якісний з того результат: кампанія по виборам мера Москви у 2013-му, коли саме Навальний кандидував та реально зміг зібрати майже 30 % відсотків. Після цього – увесь протест був успішно злитий – а потім, в умовах «Кримнашу» та війни на Донбасі – опозиціонери не могли протиставити владі жодних ефективних аргументів. Але Навальний – і треба надати йому належне – продовжив. Не будемо закидати йому висловлювання щодо Криму, зараз не про це. Він продовжував копати і завдяки його розслідуванням, певні депутати Держдуми та Ради Федерації були змушені покласти мандати. А ще об’єктами уваги Навального стали такі «тузи», як глава РЖД Володимир Якунін та Генпрокурор Юрій Чайка. Реакції і тоді не було, Кремль зберігав олімпійський спокій. Там «в расход» допускається лише до дрібних гвинтиків.

Поки що Навальний Кремлю потрібен. Як клапан для спускання тиску в соціальному котлу. Як тренувальна база для всіх посіпак режиму: від рядових ментів – до різноманітного галузевого і місцевого начальства, а також для зграї продажних писак і «знімак». Як страшний жупел для тих, хто не слухається, втратив відчуття путінської реальності, або просто набрид. Чи може вийти так, що Навальний поламає таку гру. Може. Але це – малоймовірно.

Медведєв… А він і правда не Дімон

І от фільм про Дмитра Медвєдєва, глави уряду, а в минулому – президента-«мєстоблистеля». Чому, його і справді не зняти зразково-показово. Тут справа не лише в тому, що в Кремлі не хочуть «ідті на поводу», а іншими словами – створювати прецедент. Тут треба зауважити, що Медвєдєв не така вже й несуттєва фігура в оточені Путіна, як це може видатися на перший погляд. Все ж таки саме йому хазяїн дозволив на чотири роки замінити себе, саме він очолює правлячу партію, та саме під ним – вертикаль регіонального чиновництва. Зрештою, диваків-альтруїстів у російських верхах немає: якби «Дімон» був би таким нулем, як декому хочеться його бачити, ніхто не давав йому мільярдних хабарів. Не буде перебільшенням сприймати його, а говорять, що Медвєдєв й умисно експлуатує, імідж такого собі Хрущова при Сталіні – нібито й дурачок (ославився в Інтернеті колись танцями, публічно полюбляє всякі гаджети і якісь з ними заморочки), але в зручну мить він себе покаже. Медвєдєв має ворогів у вигляді «силовиків», що вважають його «клятим лібералом» та «американським агентом». Але – він теж дуже багато знає, та де гарантія, що та інформація не чекає свого часу десь за кордоном? Тому зберігати баланс у своєму оточенні Путін змушений дуже акуратно.

Що це було та що буде далі?

І от звинувачення Навального проти Медвєдєва. Факти до фільму бралися із відкритих джерел, деякі з них хоч і чудово вписуються в логічну побудову, але документального підтвердження не мають.  От на цьому і створюють грунт для сумнівів. А цього в Росії цілком достатньо, щоб обиватель міркував собі приблизно так: та знаємо, що усі вони крадуть, але ж зарплатню та пенсії платять, війни от нема… 

Втім, за різними оцінками, на вулиці 82 міст в Росії вийшло від 30 до більше ніж 60 тисяч осіб, як і завжди істина десь посередині. Найбільші акції – у Москві (до 30 тисяч, реально – 20), Петербурзі (до 10 тисяч) та містах-мільйонниках (по декілька тисяч людей). У трьох чвертях випадків влада або надавала інші місця, а організатори не погоджувалися, або взагалі – відмовляла без пояснення причин. Це і спричинило масові затримання. І от всі ці обставини малюють три найбільш ймовірні версії реальної оцінки подій 26 березня:

  1. Несистемна опозиція починає довгострокову боротьбу, що має завершитися падінням режиму. Одразу зауважимо – це малоймовірно. Адже для того, щоб забезпечити досягнення такої мети треба тримати владу у постійному напруженні. Згадаймо: акція «Україна без Кучми!», що була прологом до Помаранчевої революції, теж почалася із плівок Мельниченка, але цього ресурсу вистачило більше ніж на два роки – і там також було й про корупцію, й про переділ власності, але засоби комунікації в суспільстві тоді, у 2001 році, були ще інші. Тобто, не можна стояти на місці, треба грати на підвищення ставок.. Чи є у Навального та компанії ще щось подібне фільму «про Дімона»? Може є вже «про Вована»? Нема. І зняти, фінансово забезпечити, поширити такий інформаційний продукт Навальному вже точно не дадуть.
  2. Ця акція – початок президентської кампанії Навального. На користь цієї версії говорить саме те, що відбулася вона паралельно із достатньо помітною активністю політика із відкриття штабів у регіонах. До речі, самим відкриттям влада майже не заважала – приміщення орендуються, волонтери та функціонери набираються.

Але є одне велике «але» у цій версії. Нагадаю: Навальний не має права балотуватися у президенти, тобто уся ця активність не матиме жодного сенсу. Так що, з огляду на реалії, Навальний нарощує рейтинг, а от що з ним робити – велике питання з огляду на російські традиції і методи політичного буття.

  1. Версія цинічно-прагматична. Активність Навального вигідна як йому, так і Кремлю. Він знає, що його не допустять до виборів, але нарощує рейтинг, вирішує тим самим питання хто ж є реальним лідером маргінальної російської опозиції. Кремль обкатує технології каналізації протесту та проробляє «больові точки» – тобто, під що люди готові будуть йти на вулицю? І, маючи увесь адміністративний, економічний та інформаційний ресурс, обробляти населення – тільки влада може дати вам те, що ви хочете. От і все. Не треба думати, що є якась змова між Навальним та Кремлем – просто в такій ситуації ця схема вигідна обом сторонам: пар випускається, до весни 2018-го напруга може й згаснути, особисті амбіції Навального задоволені. І цього – цілком достатньо, адже в Росії нема публічної політики як такої.

Не знаю, кому як, але авторові третя версія видається найбільш ймовірною.

Віктор Чопа, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-