Розрив між Україною і Росією тільки поглиблюватиметься - прогноз Центру Разумкова

Розрив між Україною і Росією тільки поглиблюватиметься - прогноз Центру Разумкова

Укрінформ
Відносини України і Росії за роки гібридної війни змінилися кардинально, і цей розрив надалі тільки поглиблюватиметься. 

Таке переконання висловив під час сьогоднішнього круглого столу співдиректор програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

"Якщо в довоєнний період більшість українців так чи інакше схилялися до того, щоб поглиблювати і розвивати відносини з РФ, то за останні два роки більшість вважає, що відносини потрібно або обмежити, або згорнути", - зазначив Пашков.

За його словами, зараз дуже скептичне ставлення до перспектив. Більшість вважає, що або відносини будуть на нинішньому рівні, - а він - вкрай негативний, - або вони погіршуватимуться. Це дуже чітко переважає в соцдослідженнях, і не лише Центру Разумкова. 

"Більшість людей відзначають розрив України і Росії, погіршення відносин між суспільствами, між громадянами обох країн, між росіянами й українцями. Таку думку розділяють більше половини - 57-59%. Це дуже важливий індикатор оцінки відносин між двома країнами. І це не миттєві, не тимчасові коливання, а досить довгі і глибинні зміни в громадській, соціальній ментальності, у світогляді людей", - сказав Пашков.

При цьому він зазначив, що ці зміни на тривалу перспективу впливатимуть на характер, атмосферу, специфіку у відносинах з РФ.

"Падіння відносин між Україною і Росією дна ще не досягло. Кілька вкрай негативних трендів надалі визначатимуть характер і атмосферу цих відносин. Це постійне падіння товарообігу, яке вже спостерігається останніми роками. Протистояння в торговельно-економічній сфері триватиме з урахуванням санкцій, які запровадила Росія проти України у відповідь на санкції України. Це протистояння в енергетичній сфері - ми вже більше року живемо без російського газу, і тенденція посилюватиметься. Це обмежувальні заходи в різних сферах", - сказав Пашков, уточнивши, що тільки минулого року Україна припинила мовлення 78 російських каналів, а в цьому запровадила обмеження на ввезення друкованої продукції у відповідь на російську експансію.

Він переконаний, що інформаційна війна посилюватиметься у міру подальшої європейської й атлантичної інтеграції України. Також дуже активно вестиметься Росією кібервійна. Градус протистояння України і Росії переміщатиметься в міжнародні суди.

"Експансія гібридної війни Росії залишає для України з усього модельного ряду державних відносин, не рахуючи війни, тільки формат холодного ворожого конфронтаційного існування двох держав. Тому для України вкрай важливо виробити середньострокову концепцію взаємовідносин з РФ. Це чіткі правила гри в усіх сферах - економічній, гуманітарній, науково-технічній, культурній, політико-дипломатичній і т. д., - щоб у нас не виникало запитань, на які не знаходимо до кінця відповідей: розривати дипломатичні відносини чи не розривати, запроваджувати візовий режим чи не запроваджувати, денонсувати великий договір чи ні. Це дуже важливо", - наголосив Пашков.

Він також додав, що Центр Разумкова вже двічі пропонував таку середньострокову концепцію, де визначені параметри відносин з країною-агресором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-