Київ закликає Москву забезпечити доступ ОБСЄ в окупованому Криму

Київ закликає Москву забезпечити доступ ОБСЄ в окупованому Криму

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ України відзначили важливу роль ОБСЄ та Спеціальної моніторингової місії у сприянні мирному врегулюванню ситуації на Донбасі.

Про це йдеться в коментарі МЗС України у зв’язку з продовженням мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, оприлюдненому на сайті відомства.

"На звернення України 16 березня 2017 р. Постійна Рада ОБСЄ схвалила рішення про продовження на 12 місяців до 31 березня 2018 року мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) в Україні, який розповсюджується на всю територію України у межах її міжнародно-визнаних кордонів, включаючи Автономну Республіку Крим та м.Севастополь", - йдеться у повідомленні.

У цьому зв’язку делегацією України було виголошено інтерпретуючу заяву, у якій відзначається важлива роль ОБСЄ та СММ у сприянні мирному врегулюванню ситуації на Донбасі на основі поваги до незалежності, суверенітету, політичної єдності та територіальної цілісності України.

Україна підтримує подальше зміцнення СММ людськими ресурсами і технічними засобами з метою забезпечення ефективного спостереження за виконанням Мінських угод, насамперед щодо всеосяжного припинення вогню, відведення важких озброєнь та моніторингу ділянки українсько-російського державного кордону, що тимчасово не контролюється урядом України

"Вкотре закликаємо Російську Федерацію вжити всіх заходів для забезпечення безперешкодного доступу та свободи пересування спостерігачів Місії в окремих районах Донецької та Луганської областей та на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополь", - наголосили у МЗС.

Міністерство також розглядає прийняте рішення "як підтвердження готовності держав-учасниць ОБСЄ і надалі підтримувати нашу державу у протидії агресії Російської Федерації, якою було порушено основоположні норми міжнародного права та фундаментальні принципи ОБСЄ".

Як повідомлялося, 16 березня на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні мандат СММ ОБСЕ в Україні було продовжено на один рік - до 31 березня 2018 року з бюджетом в 105,5 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-