Викрадення Гончаренка: суд залишив під вартою фігуранта справи

Викрадення Гончаренка: суд залишив під вартою фігуранта справи

Укрінформ
Апеляційний суд Одеської області залишив у силі ухвалу Приморського райсуду Одеси від 25 лютого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо Анатолія Слободяника - одного з фігурантів у справі викрадення нардепа Олексія Гончаренка.

Таке рішення ухвалила в середу колегія суддів під головуванням Олега Гончарова, , повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Заслухавши доводи сторони захисту та обвинувачення, колегія суддів залишила в силі ухвалу суду першої інстанції від 25 лютого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання підсудного Слободяника під вартою терміном 60 діб", - озвучив рішення головуючий суддя Гончаров.

На засіданні адвокат Іван Прилепський намагався переконати суддів, що сторона обвинувачення не надала достатньо фактів причетності його підзахисного генерал-лейтенанта у відставці Слободяника до викрадення депутата чи розповсюдженння незаконної літератури, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Крім того, він висловив думку, що головний свідок у справі, ім'я якого правоохоронні органи засекретили в інтересах слідства, провокував підсудних Слободяника і іншого фігуранта Кушнарьова до скоєння злочину.

Водночас представник Одеської облпрокуратури Сергій Зубар аргументував свою позицію тим, що Слободяник має російське громадянство, його родичі проживають на території Росії і в окупованому Криму, тож у разі звільнення з-під варти він може втекти з України і сховатись від слідства.

"Крім того, слідчим прокуратури вдалося поки що виявити лише частину видрукованої продукції антиукраїнського змісту, яку підсудний мав намір поширити, а зараз може її знищити, якщо вийде з СІЗО. В тому числі виготовлені банери, які він збирався використати 2 травня. Тому сторона обвинувачення вважає обгрунтованою мірою запобіжного захисту, яку обрав суд першої інстанції стосовно підсудного Слободяника", - зазначив прокурор.

Як повідомлялося, розгляд клопотання адвоката про зміну запобіжного заходу стосовно другого підозрюваного, депутата Лиманської райради від "Опозиційного блоку" Олександра Кушнарьова, колегія суддів Апеляційного суду Одеської області призначила на 20 березня.

Слідчі прокуратури Одещини спільно зі співробітниками обласного Управління СБУ під час спецоперації з нейтралізації групи викрадачів народного депутата викрили також злочинне угруповання, що майже рік займалося випуском і розповсюдженням незаконної літератури. Їхні книги та буклети, за висновками експертів, пропагують міжнаціональну ворожнечу, спрямовані на актуалізацію ненависті до українських націоналістів та патріотів.

Фігурантам справи про викрадення нардепа Гончаренка інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 3 ст. 346 (умисне заподіяння народному депутату тяжких тілесних ушкоджень) і ч.1 ст 161 (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної і расової ворожнечі), а також виготовлення матеріалів із закликами до вчинення агресивної війни та поширення видань, що пропагують міжнаціональну ворожнечу (ч. 1 ст. 161, ст. 436) Кримінального кодексу України.

Суд санкціонував арешт двох підозрюваних, а третій фігурант перебуває під цілодобовим домашнім арештом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-