Конфлікт на Донбасі забрав життя майже 10 тисяч осіб — ООН

Конфлікт на Донбасі забрав життя майже 10 тисяч осіб — ООН

Укрінформ
З квітня 2014 року під час конфлікту на Донбасі загинуло 9900 людей.

Про це йдеться у 17-й доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) щодо ситуації з правами людини в Україні у період з 16 листопада 2016 року до 15 лютого 2017 року.

«Загалом із середини квітня 2014 року до 15 лютого 2017 року УВКПЛ зафіксувало 33146 жертв серед Збройних Сил України, цивільного населення та членів озброєних груп. Ця кількість включає 9 900 осіб, що загинули, та 23246 поранених», - йдеться у доповіді.

Крім того, збройний конфлікт спричинив значну шкоду майну та життєво необхідній цивільній інфраструктурі.

З моменту початку бойових дій на сході України в Донецькій та Луганській областях у квітні 2014 року відбувалося погіршення ситуації у зв’язку з, як повідомляється, припливом іноземних бойовиків, а також постачанням боєприпасів і важкого озброєння, зокрема з Російської Федерації.

«Урядові сили та озброєні групи продовжували порушувати права на життя, свободу, безпеку та фізичну недоторканість», - зазначається у документі. На додаток до випадків, зареєстрованих протягом звітного періоду, УВКПЛ продовжувало документувати інциденти позасудових страт, зникнень, незаконних позбавлень волі, катувань та жорстокого поводження, що сталися у 2014, 2015 роках і в 2016 році до початку звітного періоду.

Озброєні групи самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки» продовжували позбавляти волі осіб. У ході двох візитів до місць позбавлення свободи, до яких УВКПЛ отримав доступ, безпосередні запити на проведення конфіденційних інтерв’ю із затриманими не були задоволеними. «Це посилює занепокоєння, що умови, в яких утримуються особи, позбавлені волі, можуть бути рівнозначними жорстокому поводженню, а затримані можуть піддаватися катуванням, у тому числі сексуальному і гендерно обумовленому насильству», - наголошується у доповіді.

Відповідальність за порушення прав людини є критично важливою і залежить від функціонування незалежної і міцної судової системи, підкреслює ООН.

Управління верховного комісара з прав людини (УВКПЛ) вітає дії українського уряду, спрямовані на посилення захисту цивільного населення, яке зазнало поранень та каліцтв у ході бойових дій.

Спостерігачі відмітили певний прогрес у проведенні розслідувань і судових слухань щодо встановлення відповідальності за акти насильства на Майдані в 2014 році.

Автори також ставлять питання про порушення прав осіб, що утримуються під вартою, та іншими порушеннями прав людини в окупованому Криму. Зокрема описуються випадки, коли так звані органи влади в Криму застосовували катування та жорстоке поводження для отримання зізнань, примусово поміщали окремих осіб до психіатричного закладу, і перешкоджали професійній діяльності адвокатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-