Формування Громадської ради при МЗС буде прозорим - Березовець

Формування Громадської ради при МЗС буде прозорим - Березовець

Укрінформ
Процес формування Громадської ради при Міністерстві закордонних справ України буде максимально прозорим, а основними критеріями відбору її членів стане професіоналізм.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Щодо формування Громадської ради при МЗС України" заявив член ініціативної групи політтехнолог, директор компанії персонального та стратегічного консалтингу "Berta Communications" Тарас Березовець.

"Процес формування Громадської ради (при МЗС - ред.) буде максимально прозорим. Ми будемо постійно інформувати громадськість, щоб усі могли переконатися, що критерії, які виставлені МЗС, справді дотримуються, і що Громадська рада дійсно формується з професіоналів", - сказав він.

Березовець нагадав, що попередня Громадська рада утворювалася відповідно до розпорядження уряду Миколи Азарова, а процес її формування супроводжувався значною кількістю публічних скандалів. За його словами, сама постанова, на думку деяких експертів, навмисно виписувалася для того, аби Партія регіонів мала можливість провести у громадські ради потрібну їм кількість вигідних людей.

"Це звичайно, повний абсурд, коли громадські ради формуються з десятків організацій чи представників, які не мають жодного стосунку до діяльності профільних міністерств. І нинішнім міністром закордонних справ поставлено завдання сформувати професійну Громадську раду, яка буде дійсно опорою української дипломатії", - підкреслив політолог.

Науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко у свою чергу зауважив, що сьогодні перед профільними міністерствами та іншими органами виконавчої влади постає необхідність розмежувати консультації з громадськістю та роботу з незалежними експертами.

"Очевидно, що одна й друга форма взаємодії із зовнішнім світом для міністерств є важливою, однак це дві принципово різні форми залучення громадськості, прийняті в демократичному світі. Мабуть, проблемою тієї постанови, про яку вже йшлося і яка породила проблеми зі складом громадських рад, було саме змішування оцих двох функцій, коли, з одного боку є нечисленна, але професійна спільнота експертів, яка програє при будь-якому кількісному голосуванні, коли приходять 100 чи 200 людей", - констатував Сушко.

Він зазначив, що зараз ініціативна група починає процес перезавантаження Громадської ради, маючи на меті створити такий орган, який би дійсно надавав допомогу міністерству своєю експертизою, незалежною оцінкою та рекомендаціями щодо тих чи інших напрямків зовнішньої політики.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков також констатував, що постанова Кабміну Азарова про формування громадських рад "вкрай розмита і дає можливість і лазівки для участі в них непрофільних організацій".

"Я все ж таки сподіваюсь, що нам вдасться сформувати дієздатний ефективний експертний колектив, який справді надав би реальну підтримку і допомогу МЗС. Тим більше, що в нинішній ситуації, коли дуже мобільно і активно відбуваються події на зовнішній арені, які супроводжуються внутрішніми трансформаціями, потрібне професійне оперативне реагування на зовнішні виклики", - зазначив Пашков.

Як повідомлялося, 24 лютого міністр закордонних справ України Павло Клімкін своїм наказом утворив ініціативну групу по створенню громадської ради при МЗС. До неї увійшли науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко, директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук , політтехнолог, журналіст, директор компанії персонального та стратегічного консалтингу "Berta Communications" Тарас Березовець, президент Української асоціації зовнішньої політики, Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Хандогій, президент ГО "Ла Страда - Україна" Катерина Левченко, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков та перший секретар відділу культурної дипломатії УПД ПД МЗС, секретар ініціативної групи Тарас Москаленко. Міністр заявив, що діяльність ради має відповідати принципу "професіоналізм за рахунок кількості", оскільки попередні багаточисельні громадські ради не довели своєї ефективності.

Установчі збори з формування нового складу Громадської ради при МЗС України відбудуться 27 квітня о 19 годині у малій актовій залі Міністерства закордонних справ України.

Фото: Юрій Іл'єнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-