Кожен третій кандидат до Вищої ради правосуддя має сумнівну репутацію

Кожен третій кандидат до Вищої ради правосуддя має сумнівну репутацію

Дослідження
Укрінформ
Із 44 суддів-кандидатів, які претендують на посади членів Вищої ради правосуддя, 16 мають сумнівну репутацію.

Про це заявив директор Центру демократії та верховенства права, співзасновник руху «ЧЕСНО» Тарас Шевченко у четвер на брифінгу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рух «Чесно» проаналізував всіх 44 суддів, які є кандидатами на посади Вищої ради правосуддя, і знайшов серед них 16, які ми занесли до «чорного списку», оскільки вони не є, на наше переконання, доброчесними», - сказав Шевченко.

Він уточнив, що рух «Чесно» проводив аналіз суддів-кандидатів у члени ВРП разом із ГО «Автомайдан» та Центром протидії корупції.

За словами Шевченка, двадцятеро із суддів-кандидатів одночасно беруть участь у конкурсі до Верховного суду, і серед них є такі, що «провалилися на першому ж іспиті».

«Двоє не змогли набрати мінімального прохідного бала на першому письмовому тестуванні, за яким практично 80 відсотків щонайбільше з усіх кандидатів змогли пройти далі. Двоє з них не змогли, і ми вважаємо, що це є свідченням професійної некомпетентності, і такі кандидати не мали би стати членами Вищої ради правосуддя», - зазначив він.

Директор Центру демократії та верховенства права також повідомив, що за результатами проведеного аналізу встановлено, що 7 суддів-кандидатів до ВРП «ухвалювали сумнівні рішення». Крім цього, щодо 8 суддів із «чорного списку» експерти й журналісти-розслідувачі вже встановили невідповідність способу їхнього життя задекларованим статкам, або ж ці судді непрозоро декларували і показували свою власність. Водночас, за даними активістів, ще двоє суддів «причетні до порушень прав людини».

На переконання голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, якщо у Вищу раду правосуддя потраплять такі люди, «це ставить під загрозу все очищення судової системи».

«Тому критично важливим є, щоб люди, а саме судді, до репутації, рішень і до статків яких є такі серйозні питання, не потрапили в ключовий судовий орган країни», - підкреслив він.

У свою чергу старший аналітик кампанії «ЧЕСНО» Фільтруй суд!» Іван П’ятак розповів, що всі 44 судді-кандидати до ВРП оцінювались за 6 критеріями: непричетність до ухвалення сумнівних рішень, порушень прав людини і корупційних діянь, прозорість статків і відповідність способу життя задекларованому майну, а також професійна компетентність і дотримання суддівської етики.

За словами П’ятака, відповідність суддів зазначеним критеріям активісти встановлювали на основі інформації з відкритих джерел, зокрема з реєстру судових рішень, реєстру нерухомого майна, з декларацій та зі ЗМІ.

Як відомо, наступного тижня з'їзд суддів має обрати 6 нових членів Вищої ради правосуддя із 44 кандидатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-