100 млн за право спати в своєму ліжку – це мало, чи в самий раз?

100 млн за право спати в своєму ліжку – це мало, чи в самий раз?

Аналітика
Укрінформ
Застава призначена за звільнення з-під варти  Романа Насірова одразу вийшла у лідери «Рейтингу українських застав»

Стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура має намір оскаржити рішення Шевченківського суду м. Києва про арешт підозрюваного глави ДФС України  Романа Насірова під заставу у 100 млн. грн. Причина – саме розмір застави, адже суддя зменшив його у 20 разів проти тих 2 мільярдів гривень, які вимагали призначити прокурори САП.

Між тим, як видно із складеного Укрінформом «Рейтингу українських застав», і 100 млн. гривень – сума серйозна – удесятеро вища від нинішнього лідера «Рейтингу». Втім, справа, як ви побачите, не лише в грошах: ніхто з фігурантів нашої «топ-десятки» поки що не визнаний винним у суді, а дехто і взагалі позбувся цього клопоту. Відтак, і перспективи «справи Насірова» на тлі наведеного нижче «Рейтингу» видаються доволі туманними.

№1. 9,987 млн грн.

Колишнього голову НАК «Нафтогаз України» Євгена Бакуліна було затримано ще 21 березня 2014 року в рамках розслідування корупційних схем у газовій галузі. 6 березня 2014 року МВС відкрило кримінальне провадження і було призначено заставу 1,5 млрд грн. Проте 25 квітня 2014 року Печерський районний суд постановив звільнити Євгена Бакуліна з-під варти під заставу у розмірі 9,987 млн грн., яку було внесено.

Уже у вересні Генеральна прокуратура ( генпрокурором тоді був п. Ярема), закрила справу проти Бакуліна, а вже в жовтні він взяв участь у парламентських виборах, здобувши перемогу на одномандатному окрузі у Сєвєродонецьку, що на Луганщині. Нині Бакулін - депутат Верховної Ради, член фракції «Опозиційний блок». Користується депутатською недоторканістю.

№2. 5,5 млн грн.

3 червня 2016 року в Миколаєві СБУ спільно з військовою прокуратурою припинили корупційну діяльність групи високопосадовців на чолі з першим заступником голови Миколаївської області Миколою Романчуком, які вимагали хабар 92 тис. дол. за надання дозволу ТОВ «ЕЛК-БУД» на видобуток вапняку. 8 червня Приморський районний суд Одеси постановив узяти під арешт першого заступника голови Миколаївської ОДА терміном на 2 місяці і призначити заставу у 5.5 млн грн, яку 22 червня було внесено.

Розслідування справи триває.

№3. 5,2 млн грн.

4 липня 2016 року під час спецоперації правоохоронців був затриманий підполковник СБУ Вадим Федорук, який підозрюється в причетності до організації злочинного угруповання з незаконного видобутку і торгівлі бурштином.15 лютого 2017 року Голосіївський суд м.Києва продовжив термін арешту Федорука на 60 днів з можливістю внесення застави в розмірі 5,2 мільйона гривень. 27 лютого 2017 року Федорук вийшов зі слідчого ізолятора під заставу, яку було внесено 24 лютого 2017 року. Хто вніс заставу, невідомо.

Слідство триває уже 8 місяців.

№4. 5,115 млн грн.

6 листопада 2015 року Печерський райсуд столиці обрав колишньому міністру юстиції Олені Лукаш запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 5,115 млн грн. Того ж дня народний депутат з фракції «Опозиційний блок» Вадим Новінський вніс заставу за екс-міністра юстиції Олену Лукаш.

Протягом 16 місяців з приводу розслідування практично нічого суттєвого не повідомлялося. Лукаш заявляла, що всі звинувачення проти неї провалилися. Прокуратура відповідає, що це не так. Суд і не починався.

№5. 5 млн грн.

14 квітня 2016 року було затримано міського голову м. Вишгорода Київської області Олексія Момота. За версією слідства, він разом із спільниками вимагав від представника будівельної фірми хабар в сумі 300 тисяч доларів та приміщення площею 4 тис кв. метрів у новобудові. 17 квітня Печерський райсуд Києва обрав міському голові Вишгорода Момоту запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 5 млн грн. 18 квітня 2016 року Момот вийшов з в’язниці після внесення застави (2 млн 585 тис. грн внесла дружина народного депутата із депутатської групи «Воля народу» Ярослава Москаленка, 1 млн 400 тис грн - позафракційний народний депутат України Юрій Дерев'янко, 1 млн грн - Сергій Костирко (трест «ПівденьАтомЕнергоБуд»), 15 тис. грн – жителі Вишгорода через рахунок дружини Вишгородського мера Марини Момот).

9 червня 2016 року Апеляційний суд Києва відмінив арешт і заставу в 5 млн гривень для підозрюваного в хабарництві Олексія Мамота. Крім того, суд відновив його на посаді мера Вишгорода.

№6. 3,7 млн грн.

14 лютого 2015 року колишнього голову фракції Партії регіонів Олександра Єфремова затримали за підозрою у зловживанні службовим становищем і службовому підробленні, зокрема, під час організації голосування за так звані «диктаторські закони» 16 січня 2014 року. 16 лютого Печерський суд Києва обрав  Єфремову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і призначив заставу 3,7 млн грн. 17 лютого 2015 року Єфремов вийшов на свободу під заставу в сумі 3,7 млн гривень, яку за нього вніс екс-віце-прем'єр Борис Колесніков.

За час, що минув (а це уже більше, ніж два роки) та «справа Єфремова»  - потонула в потоці більш важливих справ. Зокрема, самого Єфремова вже судять у Сєвєродонецьку уже по зовсім іншій статті. Вироку немає.

№7. 3,2 млн грн

5 липня 2015 року в результаті спецоперації СБУ та ГПУ було затримано заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна і екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з розміром застави в 3,2 млн грн. 9 липня було внесено заставу за Володимира Шапакіна, а 30 липня внесено заставу за Олександра Корнійця, після чого вони вийшли із СІЗО. 13 жовтня 2016 року Генпрокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно Олександра Корнійця.

Знаменита справа «діамантових прокурорів». Поки що її результат такий – ініціатор справи, заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе і група прокурорів, що йому підпорядковувались, уже давно в ГПУ не працюють. Був час, коли їм самим доводилось відбиватися від різноманітних звинувачень, що посипалися на них, як з мішка. Про самий розгляд справи «діамантових прокурорів» повідомлялося, що свідки обвинувачення масово «нічого не бачили» і «нічого не чули». Ми намагалися віднайти цю справу у відповідному реєстрі за її № 757/281/16-к. У реєстрі її нема. Вироку нема теж.

№8. 2 млн грн

17 листопада 2016 року Юрія Гольця затримали працівники СБУ та військової прокуратури Західного регіону на хабарі у 80 тис. грн. Мічені гроші дав підприємець, якому попередньо з боку управління міськради за умови «відкату» було обіцяно підряд на капремонт двох будівель.19 листопада 2016 року Шевченківський районний суд Львова обрав начальнику управління житлового господарства Львівської міськради Юрію Гольцю міру запобіжного заходу - тримання під вартою з альтернативою внесення застави. Сторона обвинувачення - військова прокуратури Західного регіону - просила про заставу у 10 млн. грн. 2 грудня 2016 року Голець вніс заставу у 2 млн грн і вийшов із СІЗО.

Триває слідство.

№9. 1,82 млн грн

Майже два роки тому, 25 березня 2015 року, на засіданні уряду в прямому ефірі телеканалів було затримано керівника ДСНС Сергія Бочковського і його заступника Василя Стоєцького. 28 березня підозрюваних заарештував суд, але через 4 дні вони вийшли під заставу 1,82 млн гривень кожен. 15 березня 2016 року Бочковському зачитали обвинувальний акт, згідно з яким він звинувачуються в здирстві з метою одержання неправомірної вигоди, та нанесенні збитку державі своїми діями на суму близько 6,6 млн грн.

Судові засідання тривають.

№10. 609 тис. грн

Справа, яка залишилась «у спадок» ще від режиму Януковича. 27 липня 2013 року було затримано екс-ректора Національного університету державної податкової служби України Петра Мельника за хабар за вступ на навчання до університету. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, з-під якого він утік, знявши з ноги браслет (це само по собі – кримінальний злочин), та переховувався за межами України. 1 квітня 2014 року повернувся в Україну, був затриманий МВС України. 8 травня був звільнений під заставу 609 тис. грн.

Пізніше, Києво-Святошинський суд пана Мельника, якого затримали на хабарі «під відео»… виправдав. Прокуратура обіцяла, що так цю справу не полишить… Нещодавно, буквально в середині лютого, Петра Мельника бачили в Ірпені, де він прогулювався парком. Виглядає непогано.

Для того, аби зрозуміти, що у нашому «Рейтингу» фігурують доволі таки скромні цифри, достатньо згадати про реальний масштаб українських грошей. Наприклад, для абсолютно третьорядної, як для їхньої країни, особи - Владислава Каськіва - панамські судді встановили заставу, яка більш ніж наполовину перевищує нашого лідера. Див. Приклад 1.   

Приклад 1.

Каськів у Панамі заплатив $600 тис.16,2 млн грн по курсу 27 грн/дол

В ніч на 8 вересня 2016 року панамський суд на 40 діб тимчасово арештував колишнього керівника Держагентства з нацпроектів Владислава Каськіва, а також визначив заставу у розмірі 600 тисяч доларів, яку 30 вересня 2016 року було внесено.

25 жовтня Генпрокуратурою призупинена екстрадиційна перевірка по Каськіву до моменту завершення розгляду його клопотання про надання політичного притулку. Такі питання, до речі, можуть розглядатися протягом багатьох років.

Не забуваємо й про те, що застава, якою б вона не була, – це аж ніяк  не фініш. По всякому буває… От вам Приклад 2.

Приклад 2.

Заставу у 80 млн. можна і переглянути 

14 липня 2016 року після проведення обшуку за місцем фактичного проживання детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України», члена Наглядової ради ПАТ «Укрнафта» та голову Наглядової ради ПАТ «Одеський припортовий завод» (ПАТ «ОПЗ») Сергія Перелому. 17 липня 2016 року Солом'янський райсуд Києва взяв під варту першого заступника глави правління НАК "Нафтогаз" Сергія Перелому строком до 9 вересня з альтернативою внесення застави 80 мільйонів гривень. Пізніше Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід на домашній арешт.

З 15 вересня 2016 року Перелома повернувся на роботу.

Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-