Порошенко про суд у Гаазі: Очікуємо рішень, які зупинять поставки зброї з РФ

Порошенко про суд у Гаазі: Очікуємо рішень, які зупинять поставки зброї з РФ

Відео
Укрінформ
Україна очікує, що Міжнародний суд ООН в Гаазі, розглянувши відповідний позов проти РФ, ухвалить рішення, яким буде припинено постачання Росією зброї та військової техніки на Донбас, а також наведено порядок на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у Facebook.

"Міжнародний Суд ООН розпочав слухання за позовом України проти РФ щодо порушення двох надзвичайно важливих конвенцій: щодо фінансування тероризму і щодо дискримінації етнічних українців та кримських татар на території окупованого Криму. Ми очікуємо рішень, які зупинять поставки з боку РФ зброї та військової техніки на окуповану територію і зможуть навести порядок на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону", - заявив Президент.

Щодо кримського напрямку, то Україна очікує, що судом в Гаазі будуть ухвалені важливі рішення, які допоможуть припинити утиски етнічних українців та кримських татар, а також зняти заборону на функціонування Меджлісу в АРК.

Глава держави висловив сподівання, що рішення суду буде "дуже швидким".

Як відомо, у Міжнародному суді у Гаазі з 6 до 9 березня відбуваються попередні слухання за позовом України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Нинішні слухання присвячені поданому Україною запиту про запровадження тимчасових заходів, спрямованих на запобігання продовженню порушень з боку Росії протягом розгляду справи по суті.

Українська сторона, зокрема, просить Міжнародний суд домогтися від Росії негайно припинити матеріальну та іншу підтримку "груп, що вдавалися до актів тероризму проти цивільних в Україні", і чинити тиск на такі групи, щоб вони надалі не здійснювали подібних актів, а також утриматися від дискримінації в Криму.

Як зазначила 6 березня під час виступу в Гаазі заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, Україна також вимагає компенсації за порушення Росією міжнародних договорів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-