Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Три латинські вирази довкола ситуації з Насіровим, яку вже назвали «рубіконом»

Три латинські вирази довкола ситуації з Насіровим, яку вже назвали «рубіконом»

Блоги
Укрінформ
Чи пройде декомунізацію у нашому суспільстві й принцип «презумпції вини»?

Одне питання – коли отримаємо перші гучні вироки суду по наявним кримінальним провадженням антикорупційних органів. Але зовсім інше – чи пройде декомунізацію в нашому суспільстві також і принцип «презумпції вини»?

1. Socius fit culpae qui nocentem sublevat.

«Хто підтримує злочинця, робить себе співучасником злочину». До цього зводяться почуті нами політичні гасла, що так легко та вигідно (що головне) поєднали процесуальні хитрощі в справі відстороненого голови Державної фіскальної служби Романа Насірова – безпосередньо з Президентом України. Втім, увечірі 5 березня було дійсно складно змиритися з ситуацію, що склалася у Солом'янському райсуді Києва. І звідки б не походив весь цей ланцюг «випадковостей» в даній історії тривалістю в 72 години – це, безумовно, співучасть.

2. Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat.

«Тягар доказування лежить на тому, хто стверджує, а не на тому хто заперечує» – відомий загальний принцип Права. Але, виявляється, навіть серед народних депутатів України є такі, що або незнайомі з цим, або їм просто начхати. Принаймні, почули Мустафу Найєма, який звертаючись до перших десятків активістів, що зібралися того вечора під стінами суду для блокади, так сказав щодо Насірова: «нехай іде в суд і доказує свою невинність»... Не пас задніх і Сергій Лещенко, який без найменших обмовок («вочевидь», «ймовірно», «за даними слідства», «підозрюється», «правдоподібно» тощо) перелічив всі злочини і ледь не смертні гріхи Насірова (ким би він не був) – проїхавшись по презумпції невинності не гірше за свого колегу.

Просто цікаво: чому так легко бути прогресивістом, стаючи на підтримку гей-прайдів, але так складно триматися базових західних цінностей і не грабувати рейтинг популізмом перед телекамерами у такі доленосні моменти? І цей закид – навіть не щодо конкретних прізвищ. Просто одне питання – коли отримаємо перші гучні вироки суду по наявним кримінальним провадженням антикорупційних органів? Але зовсім інше – чи пройде декомунізацію в нашому суспільстві також і принцип «презумпція вини»?

3. Gutta cavat lapidem, non vi, sed saepe cadendo.

Що означає – «крапля точить камінь не силою, а частотою падіння».

І цей останній вислів не потребує додаткових коментарів.

Андрій Якубув

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-