Чубаров: Україна не змогла позбутися нав'язаних російською історіографією міфів

Чубаров: Україна не змогла позбутися нав'язаних російською історіографією міфів

Укрінформ
Українці, поляки і кримські татари мають подолати сприйняття одним одного, яке століттями формувала російська історіографія, аби спільно протидіяти російській агресивній політиці, яка була такою протягом століть. 

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Україна і Польща - природні союзники у протистоянні "гібридній" агресії: ефективні формати взаємодії" заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. 

"Дуже важливими для досягнення нашої мети - укріплення співпраці, взаємодії між Україною і Польщею у протистоянні російській агресії - є питання історичної пам'яті... У Польщі становлення відношення до своєї власної історії завжди було достатньо глибоким і виходило з інтересів польської нації і польської держави. А ми в Україні не спромоглися на це і, думаю, сьогодні багато в чому відчуваємо наслідки того, що своєчасно не виправили ті історичні негативні міфи, які створилися у нашому сприйнятті один одного "завдяки" російській історіографії", - сказав Чубаров. 

Він нагадав, що ще в 90-х роках, коли розпочався процес повернення кримських татар на свої історичні землі, разом з Іваном Драчем та Миколою Жулинським на прес-конференціях у Києві говорили про важливість висвітлення нашої спільної історії - української, польської, кримськотатарської - і взаємовідносин між нашими народами і тогочасними державами саме очима вітчизняної національної історіографії.

"Ми тоді погоджувалися з тим, що багато в чому наше сприйняття один одного створювалосся російською історіографією протягом тривалого часу після того, як Російська імперія знищила і польську державність, потім Кримське ханство і українські державні утворення. Але протягом 23 років - я маю на увазі період до російської окупації Криму - ми в першу чергу тут, в Україні, цього не подолали", - зазначив голова Меджлісу.

За його словами, під час минулорічної зустрічі разом з Мустафою Джемілєвим з президентом Польщі Анджеєм Дудою вони порушували питання, що, можливо, зараз було б доцільним і доречним саме спільне висвітлення подій більш давньої історії, коли  поляки, кримські татари і українці об'єднувалися для протидії зовнішній агресії. На його переконання, це дало б змогу дуже усвідомлено і виважено підійти до оцінок трагічних подій вже новітньої історії. 

"Нам здавалося, що таке завдання все ще залишається актуальним. У нас є багато спільного в історії, щоб, повертаючись до їх висвітлення, намагатися вирішувати сьогодні питання взаємодії і головне - об'єднання проти спільного ворога, тим більше того ворога, який був таким ще декілька століть тому", - резюмував Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-