Порошенко і Гройсман привітали президента Литви з днем народження

Порошенко і Гройсман привітали президента Литви з днем народження

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко і Прем'єр-міністр Володимир Гройсман привітали Президента Литовської Республіки Далю Грібаускайте з днем народження.

Відповідні записи вони зробили на своїх сторінках у Facebook, повідомляє Укрінформ. 

"Сердечно вітаю Президента Литовської Республіки Dalia Grybauskaitе з днем народження!" - зазначив Порошенко

Зі свого боку, Гройсман наголосив, що Україна вдячна Грібаускайте "за постійну підтримку та співпрацю заради успіху і процвітання наших держав". 

Як відомо, Даля Грібаускайте стала першою жінкою-президентом Литви і першою переобрана на другий термін поспіль на найвищу державну посаду в цій країні. 

Вона народилася у 1956 році у Вільнюсі (Литва). Випускниця Ленінградського держуніверситету за фахом "політекономія". У 1992 році навчалася за програмою для керівників у Джорджтаунському університеті (Вашингтон, США). Доктор соціальних наук. У великій політиці – з початку 90-х років.

Грібаускайте починала кар'єру як керівник програм в уряді Литви, очолювала департамент з європейських справ у Міністерстві міжнародних економічних відносин Литви. Брала участь у переговорах щодо вступу Литви до ЄС. В 1993 році обіймала посаду директора економічного департаменту Міністерства закордонних справ Литви. Була єврокомісаром у Брюсселі, відповідала за фінансове програмування і бюджет Європейського Союзу. У 2005-му тижневик European Voice визнав Грібаускайте комісаром року за зусилля з реформування бюджету ЄС. 

Вона була обрана президентом Литовської Республіки у 2009 році та переобрана на другий термін у травні 2014-го. 

Крім литовської вільно володіє англійською, французькою і російською. Має чорний пояс з карате. Грібаускайте нагороджена багатьма урядовими нагородами й відзнаками, як своєї країни, так і інших держав.

Президент Литви відома своєю безкомпромісною позицією щодо агресивної політики путінської Росії та всебічною підтримкою України й українців у нелегкий час випробувань. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-