Реформу енергоефективності гальмує відсутність потрібних законів - Зубко

Реформу енергоефективності гальмує відсутність потрібних законів - Зубко

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила лише один із п'яти законів, необхідних для запуску в Україні Фонду енергоефективності.

Про це написав у своїй статті для DT.UA віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко. 

За його словами, Фонд має запрацювати вже до наступного опалювального сезону. У Держбюджеті на 2017 рік на його фінансування передбачено 400 млн грн; ще 120 млн євро для Фонду повинні виділити міжнародні донори, зокрема ЄС та уряд Німеччини. 

Зубко зазначає, що для запуску Фонду є практично все необхідне, крім необхідного законодавства. "Із базових законів прийнято лише один - №417-VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який, фактично, позбавив мешканців багатоквартирних будинків диктату ЖЕКів радянської подоби. Він дав громадам можливість самостійно вирішувати долю власного будинку", - повідомив він, додавши, що на сьогодні в Україні сформовано вже більше 26 тисяч ОСББ. 

Віце-прем'єр зазначив, що Рада повинна ухвалити ще чотири закони. "Наступний крок - парламент мусить прийняти ще чотири проекти. Перший - №1581-д "Про житлово-комунальні послуги" - створює умови для розвитку конкуренції на ринку і наділяє споживачів правом укладати прозорі договори безпосередньо з постачальниками послуг. Другий - №4901 "Про комерційний облік комунальних послуг" - запроваджує обов'язковий облік споживання ЖКП. Після його прийняття люди оплачуватимуть лише фактично спожиті послуги, а не нараховані зі стелі. Ще два законопроекти ми розробили спільно з експертами, міжнародними партнерами, окремими депутатами парламенту. №4941 - "Про енергетичну ефективність будівель" - запроваджує механізм отримання уніфікованого сертифікату енергоефективності будівлі. Ключовий - "Про Фонд енергоефективності", власне, дозволяє запустити цей механізм", - зазначив він.

Як стверджує Зубко, ці чотири законопроекти погоджені з усіма залученими до процесу сторонами: Світовим банком, IFC, ЄБРР, USAID та іншими міжнародними партнерами, які готові виділяти кошти на програми фонду. Його також підтримують впливові громадські організації та експерти. "Власне, в Україні все готове до старту найбільш масштабного етапу реформи енергоефективності. Чекаємо лише прийняття парламентом необхідних законів", - підсумував віце-прем'єр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-