Марш націоналістів – фундамент майбутнього об’єднання? Навряд…

Марш націоналістів – фундамент майбутнього об’єднання? Навряд…

Укрінформ
Останній раз націоналісти об’єднувалися ще на початку 90-х років і немає помітних ознак того, що це у них вийде зараз

22 лютого урядовим кварталом пройшов Марш національної гідності організований Національним корпусом, ВО «Свобода» та Правим сектором (За оцінками МВС - 7-8 тисяч людей, організатори стверджують, що учасників було 20 тис.). Свою акцію націоналісти приурочили до третьої річниці втечі екс-президента Віктора Януковича. Багатотисячний марш пройшов без грубих порушень у відповідності до законів.

Втім без гучних слів не обійшлося. Народний депутат Андрій Білецький з трибуни парламенту зачитав депутатам вимоги учасників Маршу національної гідності: «Ми не допустимо приватизації стратегічних підприємств, продажу сільськогосподарських земель, щоквартального зростання цін на комунальні послуги. Ми вимагаємо розриву дипломатичних відносин з РФ. І, зрештою, вимагаємо реального дієвого механізму імпічменту президента і відкликання депутатів...».

Ці вимоги звучали мінімум як попередження, максимум ­­– як погроза. Адже якщо депутати Верховної Ради їх не виконають, то націоналісти пообіцяли знайти спосіб розпустити парламент. «Повірте, ми це зробимо», - наголосив Білецький.

Наскільки влада боїться цих погроз, та чи здатні націоналістичні сили виконати їх взагалі – це окреме питання. Зараз нас цікавить дещо інше: чи справді це об’єднання на марші може призвести, як дехто прогнозує, до створення єдиної політичної сили для участі у майбутніх парламентських виборах? Адже український політичний досвід свідчить про те, що подібні спроби об’єднатися вже були, але жодна не увінчалася успіхом. Чи буде виняток цього разу? З цим питанням Укрінформ звернувся до експертів:   

Тарас Возняк, головний редактор Незалежного культурологічного журналу «Ї»:

Дрібні лідери цих сил ніколи не поділяться своєю маленькою владою

«Об’єднання націоналістів у єдину партію не буде. Адже дрібні лідери цих сил ніколи не поділяться своєю маленькою владою. Більше того, в них – різні господарі. А те, що вони сьогодні вийшли об’єднаними силами на акцію протесту – це, по-перше, ситуативно, а по-друге, більша частина господарів цих об’єднань сидять безпосередньо в Кремлі. І саме вони (господарі. – Ред.) зібрали різні уламки цієї радикально налаштованої мозаїки. Ось і все».

Тарас Чорновіл, політолог:

Це не націоналізм, це – імітація

«Сьогоднішній мітинг, насправді, має досить умовний націоналістичний характер. Це не націоналізм, це – імітація. Ніхто не вдається, що насправді стоїть за націоналізмом, але це красиво звучить.  І це смішно, коли дефілює ця суміш право-радикальних і ліво-радикальних сил з невизначеною політичною доктриною.

Коли Андрій Білецький, заявляє, що вони борються проти приватизації і так далі, то вони – не соціалісти, і навіть не соціал-демократи, а комуністи. Це говорить лише про повну кашу в головах, відсутність ідеології. Таких політичних сил у нас предостатньо. Але  я не пригадую за останні роки жодного випадку, щоб радикальні сили, особливо ті, які називають себе націоналістичними, об’єднувалися. Останнє подібне об’єднання в українській історії – це створення конгресу українських націоналістів (КУН) на початку 90-х років, коли ОУН (б) погодилася об’єднатися з рядом націоналістичних або близьких до націоналістичних сил ­(націонал-демократами). Після того, в нас регулярно (щороку) з’являються політичні сили, які себе називають націоналістичними. Втім, більшість з них маргіналізуються впродовж кількох місяців і зникають. А те, що ми бачили, це тимчасовий альянс заради однієї акції, де немає платформи «за», а лише – платформа «проти»: проти діючого президента, уряду, торгівлі з окупованими територіями тощо. Саме тому я не бачу тут жодних підстав говорити про реальне об’єднання цих сил у єдину політичну партію».

Оксана Корчинська, народний депутат України, член фракції «Радикальна партія Олега Ляшко»:

Надіюся, що подібне об’єднання не буде одноразовим як сьогодні

«Створення об’єднаної націоналістичної політичної сили – це правильне рішення. Наскільки це реально взагалі, поки рано говорити. На жаль, об’єднуватися не завжди вдається. Втім, якщо вони все ж таки об’єднаються, то зможуть достойно виступити на виборах і зайняти своє місце в наступному парламенті. Надіюся, що подібне об’єднання не буде одноразовим як сьогодні. Адже багато народу підтримує їхні вимоги, в тому числі, стосовно блокади окупованих територій».

Олександр Кочетков, політолог: 

Якщо націоналістичні сили об’єднаються, то це буде комерційне побоїще

«Всі політичні сили національного спрямування, починаючи з «Народного Руху України за Перебудову» В’ячеслава Чорновола, можна об’єднати таким прислів’ям: де два козаки, там три гетьмани. В нас достатньо дивне структурування правої частини політичного спектру, тому що передбачається, що там природньо повинні бути виключно патріоти. І таких у нас багато. Втім у верхньому прошарку правих партій вистачає людей, для яких гроші відіграють ключову роль. Тобто, якщо націоналістичні сили об’єднаються, то це буде комерційне побоїще. Адже вийти за гроші зі смолоскипами це одне, а лобіювати чиїсь інтереси в парламенті – зовсім інше. Тому про об’єднання їх в серйозну політичну силу годі говорити. Але якщо серед них з’явиться дуже сильний лідер, приміром, як Андрій Білецький, то вони можуть об’єднатися для парламентських виборів, але згодом розпадуться на окремі фракції».       

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-