Клімкін закликав реформувати Радбез ООН

Клімкін закликав реформувати Радбез ООН

Укрінформ
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав реформувати Раду безпеки ООН, щоб усунути зловживання правом вето постійними членами.

Про це передає "Радіо Свобода".

"Рада безпеки має бути здатна давати дієву відповідь на криваві конфлікти незалежно від можливої присутності сторони конфлікту за цим столом в якості постійного члена Ради безпеки", - сказав він, виступаючи на відкритих дебатах в Раді безпеки ООН на міністерському рівні на тему "Дотримання міжнародного миру і безпеки: конфлікти в Європі".

За його словами, надалі неприйнятно, щоб пункт Статуту ООН про те, що "сторона спору повинна утримуватися від голосування і далі кричуще ігноруються". Вкрай необхідно запровадити чіткі процедури для належного виконання цієї статті, підкреслив Клімкін.

У виступі він звернув увагу на низку конфліктів у Європі, викликаних діями, за його словами, "держави", яке створює на континенті багато "гарячих точок", застосовуючи стратегію: підбурити до конфлікту, взяти в ньому участь, підтримати його, а потім підірвати мирні зусилля замість посередництва в них.

Він зазначив, що для ООН проблема в тому, що "архітектор цієї стратегії сидить за цим столом, як постійний член Ради безпеки ООН".

"Маючи серйозну відповідальність зберігати мир і безпеку, ця держава - Росія - замість цього вдається до порушення документів, які були розроблені як наріжні камені миру - Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту, Паризької хартії", - звернув увагу Він.

"Метою агресії Росії проти України є європейська і трансатлантична єдність як основні елементи світового порядку безпеки. Повернути назад події розпаду Радянського Союзу чверть століття тому вже давно стало для Кремля нав'язливою думкою. Росія використовує на свою користь слабкості інших. І одна з таких інституційних слабкостей, якою вона зловживає, - право вето в Раді безпеки ООН і правило консенсусу в ОБСЄ. А дієвий механізм притягнення зловмисника до відповідальності за його порушення ще не створено", - сказав міністр.

Раніше він закликав ООН бути активнішою у питанні врегулювання конфліктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-