"План Артеменка": ГПУ може попросити Раду про притягнення нардепа

Оновлено
Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко не виключає, що Генпрокуратура  звернеться до Верховної Ради  по дозвіл на притягнення народного депутата Андрія Артеменка до кримінальної відповідальності.

Про це Луценко заявив на прес-конференції у вівторок, передає кореспондент Укрінформу.

За словами генпрокурора, нардеп найближчим часом буде викликаний до прокуратури АР Крим на допит: "У разі, якщо депутат не з`явиться, ми приготуємо необхідні матеріали для розгляду Верховною Радою (питання - ред.) про надання дозволу на притягнення його до кримінальної відповідальності за статтею "державна зрада".

Водночас Луценко зауважив, що прихід Артеменка на допит не означатиме відмову прокуратури від направлення до ВР згаданого подання.

"Якщо він з`явиться і надасть покази, то це ще не означає, що ми не внесемо подання. З великою часткою ймовірності я говорю, що подання у будь-якому разі буде внесено, бо слідство по статті "державна зрада" не повинно залежати від хотіння народного депутата прийти до слідчого", - додав генпрокурор.

За його словами, у слідчих до нардепа є запитання, які стосуються узгодження його плану помічниками американського та російського президентів.

Як повідомляв Укрінформ, Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно нардепа Артеменка за державну зраду.

У документі, оприлюдненому генпрокурором, йдеться, що кримінальне провадження стосовно Артеменка було порушене сьогодні за ч. 1 ст. 111 ст. Кримінального кодексу.

Раніше видання The New York Times повідомило про те, що Артеменко підготував план з урегулювання конфлікту на Донбасі. План Артеменка передбачає, серед іншого, проведення референдуму про здачу Росії в "оренду" на 50-100 років анексованого нею Криму в обмін на виведення російських військ з Донбасу. За даними газети, цей план був переданий на початку лютого екс-радникові президента США Дональда Трампа Майклу Флінну за тиждень до його відставки.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що позиція Артеменка не збігається з позицією цієї політичної сили.

Сам Артеменко сказав у кулуарах ВР, що не складатиме повноважень і залишиться позафракційним депутатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-