ЄС має зрозуміти, що Україна - “вирішальна можливість” - німецький експерт

ЄС має зрозуміти, що Україна - “вирішальна можливість” - німецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Європі час скоригувати свою стратегію щодо України, а також подумати над новими важелями впливу на Росію.

Таку думку в коментарі кореспонденту Укрінформу в ФРН висловив старший експерт берлінського відділу консалтингової компанії Rasmussen Global Олаф Бенке (Olaf Boehnke).

"Росія відчайдушно боротиметься за Україну. Процесом дійсно рухає ідеологія в Москві, і, я думаю, ЄС потрібно виходити з цього, адаптуючи стратегію своїх дій щодо України", - говорить Бенке.

Він більше не вірить у те, що йде «гра з нульовою сумою», коли можливо дійти рішення, яке в рівній мірі вигідне і для ЄС, і для України, і для Росії. Такого не станеться, впевнений експерт. Аналіз переговорів у Нормандському форматі, спілкування з дипломатами, які працюють на місцях, у робочих групах, свідчить, що Росія просто затягує час: вносить пропозицію, про яку через чотири години пропонує забути, а момент упущений, через два місяці - нова зустріч, а час йде і нічого не відбувається.

У такій ситуації було б доцільним скористатися новими важелями впливу. Наприклад, темою озброєнь. Бенке вважає, що зараз не варто говорити про поставку зброї Україні, хоча Президент Петро Порошенко порушив цю тему знову, говорячи про оборонні озброєння. Експерт думає, що «має бути щось, що ми можемо використати як інструмент. Сказати Москві: слухайте, у найближчі шість місяців ми маємо намір виконати те, те й те. І якщо у нас знову буде враження, що нічого не працює, з вашого боку немає жодного прогресу, ми між собою обговоримо, чи будемо ми забезпечувати Україну системами оборонної зброї. А у вас є вибір: або грати з нами, або будемо приймати власні рішення».

При цьому він звертає увагу на те, що «однозначно будуть потрібні певні гарантії безпеки з боку Америки і її підтримка». У зв'язку з цим він згадав Мюнхенську конференцію з безпеки, що відбулася в минулі вихідні, під час якої представники нової адміністрації США запевнили в прихильності НАТО і діям Альянсу в східній частині Європи у відповідь на російську агресію.

Бенке також наголосив, що ключовим інтересом Євросоюзу має стати розуміння того, що Україна - «вирішальна можливість, щоб довести, що європейці сприймають самі себе серйозно, і зрозуміти, що вони перебувають у стратегічній боротьбі з Росією у питанні Східного партнерства, України, а також ЄС як глобального актора». Тому треба сконцентруватися на тому, щоб зробити Україну успішним прикладом європейської зовнішньої політики, а це означає, що потрібно сконцентруватися на реформах. В Україні багато що робиться, але існує вірогідність того, що це робитиметься «в'яло і половинчасто», визнає експерт. У такому разі все скінчиться ситуацією, коли ніхто не буде у виграші, нинішня система виживе і всі будуть розчаровані: і українські громадяни, і європейські партнери.

ЄС готовий надавати своїх кращих радників, досвідчених суддів з європейських країн, які скажуть: ми хочемо разом з Президентом Порошенком зробити історію успіху, каже експерт. «ЄС не підштовхує Україну, не примушує робити такого, чого вона сама не хоче, просто Київ має сказати, що робити», - закликав Бенке.

Консалтингова компанія Rasmussen Global організована екс-генсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном.

Фото: Ольга Танасійчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-