На Донбасі поки що немає умов для переходу до політичного процесу – Меркель

На Донбасі поки що немає умов для переходу до політичного процесу – Меркель

Укрінформ
Незважаючи на затримки у виконанні Мінських домовленостей, треба робити все для продовження роботи і створювати умови для політичного процесу, доки такі не склалися.

Про це заявила на Мюнхенській конференції з безпеки Канцлер ФРН Ангела Меркель, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"З формальної точки зору, ми не можемо починати політичний процес (в Україні)", - заявила вона.

Меркель, яка 2 роки тому прилетіла на конференцію до Мюнхена прямо з Мінська, де було підписано домовленості, нагадала, що тоді виходили з того, що з першого дня послідує припинення вогню і після цього почнуться політичні кроки. "Але не вдалося забезпечити припинення вогню більш як 4-5 днів", - зазначила вона.

При цьому канцлер зазначила, що Україна була готова і почала паралельну політичному процесу роботу, створивши різні робочі групи.

Меркель закликала всіх "не говорити про невдачі (Мінська), а зосередитися на забезпеченні успіху. "На жаль, не всі пункти Мінських домовленостей виконані, але, як і раніше, ці домовленості залишаються основою для подальших зусиль, і ми повинні продовжити роботу не лише по виконанню політичного процесу, а й у напрямі досягнення довгострокового припинення вогню", - сказала вона. За її словами, треба знайти політичне рішення, "що вимагатиме багато часу".

Канцлер зазначила, що було б прекрасно разом з Росією боротися з тероризмом, створювати зону спільної торгівлі від Лісабона ка Владивостока, "але від принципу територіальної цілісності відмовитися не можна", підкреслила вона, додавши, що це зобов'язання не лише по відношенню до України, а й інших країн. Порушення непорушного принципу повоєнної архітектури безпеки і робить конфлікт в Україні таким, що викликає занепокоєння.

"Порушення кордонів шляхом анексії Криму і військове протистояння на сході України, де воюють підтримувані Росією сепаратисти", підвищило важливість і роль НАТО, сказав глава уряду, підтримавши ініціативу генсека ООН Єнса Столтенберга по зміцненню східних кордонів НАТО.

Фото: @MunSecConf

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-