Моніторинг ОБСЄ пропустив у доповіді про Донбас убивства та ув'язнення - МЗС

Моніторинг ОБСЄ пропустив у доповіді про Донбас убивства та ув'язнення - МЗС

Укрінформ
Поза увагою в тематичній доповіді Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ "Складне становище цивільного населення, яке постраждало від конфлікту на сході України" залишилися такі критичні питання, як убивства, зникнення та незаконне ув’язнення місцевих мешканців на окупованій частині Донбасу.

Про це йдеться у коментарі МЗС України.

Не згадується у документі також і повна безкарність російських військових та бойовиків, факти примусового позбавлення майна та фактична заборона на діяльність міжнародних гуманітарних організацій в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

"Повністю поділяємо занепокоєння СММ долею мільйонів українців, які перебувають на окупованій території Донбасу, та погіршенням гуманітарної ситуації. Відзначаємо, разом з тим, що поза увагою СММ залишилися такі критичні питання гуманітарного "порядку денного", як вбивства, зникнення та незаконне ув’язнення місцевих мешканців на окупованій частині Донбасу, повна безкарність російських військових та бойовиків за злочини, вчинені проти цивільного населення, факти примусового позбавлення майна та фактична заборона на діяльність міжнародних гуманітарних організацій в ОРДЛО", - зазначили у міністерстві.

Там додали, що наявність на окупованій частині Донбасу значної кількості фактично закритих для спостерігачів ОБСЄ районів не дозволила СММ надати документу дійсно комплексного та всеохоплюючого характеру.

"У цьому зв’язку наголошуємо, що лише повне виконання Мінських домовленостей, насамперед їх безпекового блоку, здатне змінити ситуацію на краще. Змушені констатувати, що Російська Федерація, яка продовжує постачати зброю та військову техніку на Донбас, несе цілковиту відповідальність за страждання місцевого цивільного населення", - заявили у міністерстві.

В МЗС також закликали Росію невідкладно приступити до виконання своїх зобов’язань згідно з Мінськими домовленостями, насамперед припинити обстріли, забезпечити повний та безперешкодний доступ СММ, у т.ч. до тимчасово неконтрольованої урядом України ділянки українсько-російського державного кордону, звільнити всіх заручників та незаконно утримуваних осіб, вивести свої війська, озброєння та військову техніку з території України.

Водночас в українському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що опублікована 16 лютого тематична доповідь СММ "Складне становище цивільного населення, яке постраждало від конфлікту на сході України" за період травень-вересень 2016 року вчергове підтвердила грубі порушення Росією та підтримуваними нею незаконними збройними формуваннями Мінських домовленостей та прав людини в тимчасово окупованих ОРДЛО.

Згідно з доповіддю, внаслідок обстрілів російськими окупаційними військами та НЗФ зафіксовано численні випадки пошкодження або цілковитого руйнування приватних будинків та життєво важливих об’єктів інфраструктури, зокрема систем водопостачання, водоочисних споруд, енергетичної інфраструктури, а також комунікацій, необхідних для їх функціонування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-