Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Зозуля екзаменує світ. Зливаючи Україну, зливаєте себе!..

Зозуля екзаменує світ. Зливаючи Україну, зливаєте себе!..

Блоги
Укрінформ
Підтакувати тим, кого дуже боїшся, - це значно легше, ніж залишатися справжньою людиною світу

Роман Зозуля - форвард національної футбольної збірної України. Хлопець честолюбний, непоступливий, і, наче молодий д'Артаньян, такий, що ніколи образи не стерпить. Може і скосити, і буцнути, і з арбітром без зайвої дипломатії побалакати. Словом, справжній боєць на футбольному полі. А ще, як виявилося останніми роками, - боєць і патріот у житті. Чим може допомогає нашим військовим стримувати атаки російських терористів на сході держави - створив фонд, відвідує госпіталі...

Мабуть саме так має вчиняти нормальна людина у будь-якій країні світу, коли до неї простягають загарбницькі щупальця. Щупальця звичайного фашизму, якому, до речі, якраз і притаманні наявність у країни-агресорі диктатора, прописаного переможного й невідворотного курсу на анексію чужих територій і т.д.     

І що парадоксально (не лише в нашому, українському, розумінні ситуації - у загальнолюдському), саме за патріотизм, любов до своєї землі деякі представники цивілізованого світу охрестили Зозулю та, мабуть, й усіх нас, українців, "неонацистами". У випадку з Романом - на Піренеях, у волелюбній Іспанії, яка пережила "безхмарне небо" диктатора Франко. 

Картина була такою: палкі фанати мадридского "Райо Вальєкано", куди Роман мав перейти із севільського "Бетіса", темпераментно вигукували на адресу українця образливі слова, розгортали біля тренувального поля відповідний банер. Потім цей презирливий напис перекочував не куди небудь, а до ...Баварії. (Згадаємо  історію з "пивним путчем"!) Так за справу вже взялися деякі симпатики мюнхенської "Баварії", які продемонстрували цей текст під час гри Кубка Німеччини. Деякі навіть помітили, що й шрифти іспанського та німецького банерів схожі.

Щоправда, трохи пізніше стало зрозуміло, звідки ноги ростуть. З'явилася інформація про те, що деякі з тих фінатів  "Райо Вальєкано", яким не догодив собою українець, воювали на боці бойовиків квазі-республік на сході нашої країни.

Нині Роман без ігрової практики. Іспанці зайнялися судами. "Бетіс" подасть на "Райо", якщо мадридці не сплачуватимуть Зозулі зарплату. Іспанська Ла Ліга порушила справу проти десяти фанатів "Райо Вальєкано". Президент ліги Хав'єр Тебас, зазначив, що до позову можуть бути включені й інші особи, дії яких були зафіксовані та розцінюються як образливі. Віддамо належне й футболістам "Бетаса", які за цієї ситуації виглядають молодцями. Спочатку хлопці підтримали українця заявою, а потім провели флешмоб "Пишаємося Зозулею". Після цього фанати іншої команди - "Мальйорки" скандували ім'я нашого форварда перед матчем другого дивізіону Іспанії (Сегунди) з "Райо Вальєкано"... 

Але ось іще що вразило в цій навколофутольній історії з Романом Зозулею. Так би мовити, її першопричиною стала футболка з офіційним гербом нашої держави, в якій Роман приїхав до Севільї ще минулого року. Одна з освічених людей, журналіст(!), якимось чином узріла у гербі нацистський символ. Як це розцінити? Мабуть, як симбіоз "освіченості", шаленого впливу Russia Today, та "неупередженості". А, може, тому, що підтакувати тим, кого дуже боїшся, - це значно легше, ніж залишатися справжньою людиною світу. А він, цей світ, не такий вже й великий, панове, і всі ми частина єдиного потоку людського життя. Зливаючи Україну, зливаєте себе!..    

Юрій Щербак, Київ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-