«Добровольці Донбасу»-2: російська глибинка для брудної роботи

«Добровольці Донбасу»-2: російська глибинка для брудної роботи

Укрінформ
Козіцин оголосив про формування нових підрозділів для відправки їх на Донбас - до 40-50 тисяч багнетів

Наймані банди під керівництвом російської армії. Кремлівські стратеги дали розпорядження об'єднуватися Союзу добровольців Донбасу та козакам. Вони вірять, що тим самим виконують продовольчу програму Росії.

Укрінформ наприкінці року писав про угруповання «Союз добровольців Донбасу», яке, в залежності від поставлених Кремлем цілей, перетворюється на Союз добровольців Балкан та інших земель.

По суті, це банди найманців, якими опікується Владислав Сурков, складаються з людей, єдина професія яких - захищати зі зброєю в руках «русский мир» на всіх тих територіях, на які покаже замовник. До підручників про новітні війни увійшла вже аксіома: сучасна Росія руйнує усталений порядок, створюючи у різних регіонах і на різних рівнях вогнища нестабільності.

І Союз добровольців Донбасу (кремлівські начальники пішли шляхом збирання під бренд «Союзу добровольців» усіх російськомовних найманців, які брали участь у різних конфліктах) - один з інструментаріїв. Не сказати, що контингент респектабельний, кажуть, що люблять пити, подовгу брататися та красти. Але у руках Суркова-Дудаєва, батька російської керованої демократії, здатні обгиджувати та поливати кров'ю цілі регіони.

СДД І КОЗАКИ: МАНІЯКИ ГРУПУЮТЬСЯ?

«Кіберхунта», яка плідно попрацювала у 2016-му році, у новому році знову порукодільничала, виклала на сайт два нових епізоди, які ілюструють рівень розвитку, культуру взаємин найманців на землях Донбасу.

Нагадаємо, що в ОРДЛО представлено кілька сил: регулярна армія РФ, найманці з цього самого Союзу добровольців (керує ними невдалий політтехнолог Олександр Бородай), козаки (безробітні, алкоголіки, воскреслі творці великоросійській ідентичності).

В аудіофайлах, викладених Кіберхунтою, міститься цікавий діалог двох ватажків найманців - того самого Олександра Бородая та «вождя» Донського козацтва Миколи Козіцина (преса писала, що він працював наглядачем у в'язниці, але був звільнений за пияцтво та нестатутні стосунки з ув'язненими).

Наскільки зрозуміло з аудіозаписів, ці люди намагаються налагодити співпрацю. Чому б і ні - гідна один одного пара. Пропоную разом пройтися по розшифровці цих розмов.

«ДО БІЛОКАМ'ЯНОЇ ЗАПРОШУЮТЬ, АЛЕ ДИКТОФОНЧИК ПРИ РОЗМОВІ ВКЛЮЧИЛИ»

Перше, що впало в очі. Під час цієї довірчої розмови один з присутніх таємно записує свого майбутнього партнера на диктофон. (Ці файли і були витягнені з поштової скриньки учасника розмови «кіберхунтівцями»). Тобто, довіряй, але перевіряй - тримай на гачку. Для чого потрібен гачок - для майбутніх трибуналів, кримінальних розслідувань або, щоб міцніше прив'язати козаків не тільки грошима, але і такими довірливими бесідами - можна тільки здогадуватися.

Далі - більше. Бородай, який принаджує Козіцина співпрацею, натякає, що він буде зустрічатися з командором (оскільки Бородай контактує з Сурковим, швидше за все мається на увазі помічник президента РФ) і бувати в Москві:

«Миколо Івановичу, ви вже вибачте, але якщо справа потихеньку починає просуватися, вам доведеться час від часу бувати в нашому містечку, прекрасному».

«Потенціал є, нормальні люди, з розумінням, не злодюжки, не ці самі..., ну - вояки», - зашарівшись (навіть по аудіо помітно, як лестить колишньому «менту»-тюремникові така увага - ред.), каже Козіцин.

«Ну, ви повинні розуміти, що не буде ось тієї вольниці, яка була, так би мовити», - каже Бородай.

«У нас не було, ви ж знаєте, ви були. У нас не було вольниці, у нас все строго... Я зайшов (в Луганську область - ред.), відразу наказ: за крадіжки, зґвалтування, мародерство - розстріл. У мене ж не було цього. Ну, а потім ось ці почали з Росії заходити, я люблю російський народ, звичайно, це саме... ну...», - розговорився Козіцин.

Втім, на найцікавішому, коли Козіцин хотів розповісти про військових злочинців із РФ, Бородай його і перервав (не хотів, щоб все це зберігав диктофонний файл?): «Різний контингент заходив, ви самі знаєте, Миколо Івановичу, різний. Дивись, я до чого, тому що спочатку це все має документуватися добре... Але ви з нашими товаришами взаємодіяли, я знаю, не раз, і коли вже заходили в черговий раз туди, вже під Дебальцеве, взаємодіяли, вони розповідали. Самі знаєте, списки спочатку..., все зрозуміло, хто, що, військово-облікова спеціальність...»

Наступні хвилини розмови теж цікаві, оскільки у ній бойовики говорять про російських військових, які очолюють у них там окремі підрозділи.

Козіцин зізнається: «У мене у Паші Дрьомова було чотири людини, які мали військову освіту, розумієте, стільки часу тримати Первомайськ, це я ось і зараз шаленію. У мене штаб - велика частина з МВС, ФСБ, ну самі розумієте... кадрові, без цього не можна».

У другому аудіофайлі тема російських військових знайшла своє продовження.

Бородай на прощання пропонує як подарунок Козіцину вимпел (сувенір радянської епохи дарувався зазвичай передовикам праці - ред.), на що Козіцин відповідає: «Спасибі хороші, я повішу, у мене там є... У нас же зараз (розмова датована липнем) - 40 років 22-й бригаді спецназу (22-а окрема бригада спеціального призначення ГРУ ГШ МО РФ - ред.), будемо відзначати, я ж там колись починав працювати.

- Андрій Хоптяр (командир 22 окремої бригади генерал-майор Хоптяр - ред.), так, командує?

- Так.

ВИМПЕЛИ, ХРЕСТИ, ПІСНІ ТА ІНШІ ДРІБНИЧКИ ПІДТОПТАНИХ ПСІВ СУРКОВА

А далі бойовики починають скаржитися, що вони російським військовим теж хочуть дарувати вимпели та брязкальця, а ті не хочуть, кажуть «ихтамнет».

- От ми до нього збираємося заїхати, все таки, треба вручити йому хрест («Хрест Добровольця» - бутафорна нагорода сепаратистів), та й взагалі випити з ним, - каже Бородай.

- О, ми пісню таку записали за ним... Він: «викресліть звідси, ми там (в Україні мається на увазі) не були нічо.

- Не були, не були, звичайно. Пам'ятається тільки під'їдеш туди, і тобі там через паркан починають ящики метати».

* * *

Підсумуємо ці зустрічі. Співпраця СДД і Козіцина відбулася. Два стратега об'єднали долі та капітали і у жовтні провели спільний з'їзд у Ростові.

У відеонарізці ви зможете побачити інтелектуальну глибину та боєздатність загалом літніх, але схильних до авантюризму людей. Пан Козіцин пожинає перші плоди популярності, дає інтерв'ю, де повідомляє, що вони не тільки створюють для Росії пояс безпеки, але і виконують її продовольчу програму.

А з кінця січня вже цього року Козіцин оголосив про формування нових підрозділів з так званих козаків «Всевеликого війська Донського» для відправки їх на Донбас. «Усім козакам Всевеликого війська Донського бути готовими взяти участь у захисті Донбасу. Отаманам округів, юртів, станиць і хуторів підготувати списки добровольців для формування нових підрозділів Козачої національної гвардії», - йдеться в наказі Козіцина, датованому 30 січня.

Ось так він здійснюється, цей «захист Донбасу». Ось вони, ті люди, яких мобілізує Сурков і його помічники для експорту «русского мира». При цьому масштаби носіїв цього «експорту», незважаючи на дрімучість вождів, досить широкі - за деякими даними, «ватажок козаків» Козіцин може поставити під рушницю 40-50 тисяч багнетів. Потрібні нам такі «захисники Донбасу», озброєні російським «військторгом»? І ті ж західні країни, які проявляють «глибоку стурбованість подіями на Донбасі і дуже часто називають його «конфліктом» або подають як «громадянську війну», повинні чітко бачити та розуміти, хто веде реальну війну проти України.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-