В Укрінформі презентували монографію

В Укрінформі презентували монографію "Світова гібридна війна: український фронт”

Укрінформ
В Укрінформі у вівторок відбулася презентація колективної монографії "Світова гібридна війна: український фронт”, підготовленої фахівцями Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД). 

У монографії вперше у вітчизняній та світовій науці детально досліджено явище світової гібридної війни в розрізі російської агресії проти України.

“Ця монографія  - це “останнє попередження” для всіх, хто продовжує вірити в ілюзію миру, хто не хоче бачити нової реальності, якою є світова гібридна війна”,  - заявив під час презентації директор НІСД, академік НАН України Володимир Горбулін.

Наразі  світ увійшов у зону “підвищеної турбулентності, пов’язаної з пробудженням агресії, нетерпимості, що супроводжується фактичною відмовою від стримувальних норм і механізмів”. Гібридна війна стала новітньою формою глобального протистояння в сучасному безпековому довкіллі, додав директор НІСД. 

При цьому нерозуміння природи гібридної агресії призводить до “геополітичної сліпоти”.    

“Україна дала можливість господарювати у власному домі російському бізнесу, російським медіа, російським спецслужбам, продовжила базування Чорноморського флоту РФ, прийняла продиктований з Москви закон про мови. Але це не вберегло нас від збройної агресії і спроби   зруйнувати українську державність”, - зазначив Горбулін.

Він наголосив, що розв’язана Росією війна стала шоковою ситуацією не лише для України, а й усі розвинуті держави виявились не готовими до такого перебігу подій. 

Горбулін підкреслив, що наразі Україна змушена вести війну за незалежність, і ця війна є частиною великого світового конфлікту, “що має комплексний характер і дуже тривожні перспективи”. 

“Ми опинилися в світі, де кожен сам за себе. Де виконання договорів є ознакою слабкості, а розмови про ядерний попіл стають темою політичних шоу. Вектор нашого розвитку залежить від нашої з вами вольової, інтелектуальної і моральної спроможності відновити справедливість, яка потрібна не лише нам самим, але й  цивілізованому світові, який стоїть за нашою спиною у нашій протидії агресору”, - зазначив академік.

Горбулін поінформував, що у презентованій монографії розкрито військові, економічні, гуманітарні, інформаційні, соціальні аспекти гібридної війни. Крім того, гібридну агресію “простежено в динаміці, пояснено її витоки, передумови, логіку розгортання, реакцію потерпілої сторони — України”.  Водночас проаналізовано зміни, які відбулися в Україні   під час агресії, та зроблено “висновки, які можуть бути корисними для багатьох країн світу, зокрема як навчитися чітко ідентифікувати початок гібридної агресії”.

“Що треба усвідомити? Гібридна війна -  війна без переможців. Ефективне існування в новому гібридному світі, який лише починаємо усвідомлювати, можливе, якщо: зберігати єдність, розуміти цілі і засоби противника, зміцнювати дух і обороноздатність”, - вважає директор НІСД.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-