В ООН розповіли про причини недофінансування гумдопомоги для України

В ООН розповіли про причини недофінансування гумдопомоги для України

Укрінформ
Україна змушена конкурувати за надання гуманітарної допомоги з іншими країнами, що страждають від військових дій. В ООН розповіли про причини недофінансування планів гуманітарної допомоги для України.

Плани гуманітарного реагування ООН для України на 2015 та 2016 роки передбачали залучення близько 300 млн доларів на рік, однак залучити вдалося лише 200 та 100 млн доларів відповідно, повідомив координатор систем ООН в Україні Ніл Вокер в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

За його словами, недофінансування програм пов'язано з жорсткою глобальною конкуренцією за гуманітарну допомогу та зі зменшенням масштабу бойових дій у Донбасі. 

"І 2015-го, і 2016 року ми закликали світове співтовариство і донорів виділити для України близько 300 млн дол. Отримали — 200 млн і 100 млн дол. відповідно. Чому так сталося? Насамперед, треба розуміти, що за фінансування гуманітарної допомоги у світі дуже жорстка конкуренція. Це, загалом, зрозуміло, беручи до уваги потреби інших країн — Сирії, Іраку, Ємену, Афганістану і т.д.", - зазначив Вокер.

Він вказав, що якщо протягом 2015 року бойові дії в Донбасі активно велися, то в кінці року характер бойових дій змінився, і обстріли зосередилися вздовж вузької лінії розмежування. 

"Крім того, є великі відмінності між кризою в Україні й інших країнах. Наприклад, в Україні немає таборів для біженців, де люди жили б у жахливих умовах. Переважну більшість ВПО так чи інакше прийняли місцеві громади на іншій території України. Треба дивитися і на позитивні сторони. Для мене одна з найсильніших — це солідарність українського суспільства, зокрема у підтримці ВПО", - підкреслив він. 

На думку представника ООН, світові ЗМІ врешті-решт почали приділяти більше уваги конфліктам в інших регіонах світу, що також вплинуло на виділення Україні міжнародних грантів. 

"Немає в Україні й міжрасових, етнічних і релігійних відмінностей, як у інших країнах. Тож міжнародні новинні агентства, ТБ-канали, такі як CNN, шукають новини в інших місцях. Саме тому 2016 року забезпечення гуманітарних потреб в Україні було навіть не таким, як 2015-го. У цьому зв'язку наші дії спрямовані на посилення комунікації у Брюсселі, Нью-Йорку, Вашингтоні, Женеві, щоб люди більше знали про те, що відбувається в Україні, щоб одержати для неї додаткову підтримку", - додав Вокер. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-