Стратегія Росії на Донбасі: шантаж, шантаж і ще раз шантаж

Стратегія Росії на Донбасі: шантаж, шантаж і ще раз шантаж

Укрінформ
Кремль погрожує вбивати українців доти, доки вони не погодяться на капітуляцію. Інших «аргументів» у нього не залишилось

Бойові дії навколо Авдіївки не вщухають, та й по всьому фронту теж стріляють дедалі інтенсивніше. Кількість загиблих українців – солдатів і цивільних – збільшується. В Україні експерти і політики розмірковують, пропонуючи відповіді на питання: що це все значить і до чого призведе? Чи не до великої війни, себто до масштабного ворожого наступу?

А що з цього приводу кажуть самі росіяни?

Звісно, вони брешуть. Однак, по-перше, іншого ми від них не почуємо, тож мусимо вдовольнятися аналізом брехні. По-друге, ми ж знаємо, що це брехня, і можемо  оцінювати її «від супротивного», тобто, шукати, яку правду ця брехня прикриває. Зрештою, ніхто не скасовував давню істину, що брехун обов’язково мимоволі десь проговориться. Нарешті, по-третє, Росія навіть мусить брехати так, щоб ті, хто слухає цю брехню, правильно зрозуміли, чого Росія насправді хоче. Інакше б росіяни просто захоплювали б Україну силою зброї, нікому нічого не пояснюючи.

Отже, ось як брехав постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін учора на засіданні Ради Безпеки: «Метр за метром відвойовуйте, будь ласка... Ось скільки повинно людей загинути, щоб вони метр за метром пройшли від Авдіївки до українського кордону? Скільки солдатів українських повинно загинути і мирних громадян? І це в умовах, коли існує політична альтернатива, узгоджена з участю президента Порошенка два роки тому».

Як на мене, зрозуміліше збрехати просто неможливо. Усі, хто хоч трохи, як то кажуть, «у темі» і хоч трохи знає росіян, без особливих зусиль перекладуть Чуркіна: «Ми захопили частину української території і вибити нас звідти силою ми нікому не дозволимо. Хочете спробувати – будь-ласка! Ми не проти постріляти. А якщо не хочете, щоб війна тривала і далі, щоб гинули люди (і військові, і цивільні), тоді хай Україна підписує капітуляцію, тобто – мир на наших умовах. Тим більше, що ми це запропонували два роки тому, а Порошенко погодився. Або мир на наших умовах, або – безкінечна війна». Банальний, а тому цілком зрозумілий шантаж.

А щоб у нікого не виникало і найменших сумнівів, чи правильно він зрозумів брехню Чуркіна, того негайно підтримав Дмитро Пєсков, прес-секретар Путіна, висловивши впевненість-надію, що у ДНР/ЛНР вистачить боєприпасів, аби стримати українську армію. Тут переклад вже зовсім легкий: «Якщо хтось сподівається, що у Росії не вистачить військових ресурсів на затяжну «гарячу» фазу протистояння на фронті, то не сподівайтесь».

Повторимо, сказано достатньо зрозуміло. Однак виникає наступне питання: чи не приховує ця зрозуміла брехня щось неочевидне, насамперед – підготовку Росії до масштабного наступу?

Це питання не зникає останні принаймні років два, а за великим рахунком – з червня 2014 року, коли українська армія і добровільні батальйони почали звільняти Донбас від російських найманців і сепаратистів. За цей час вже цілком очевидною стала відповідь: Росія не може або не наважується вдатися до масштабного вторгнення в Україну, оскільки: 1) не має достатніх гарантій військового успіху і, навпаки, прораховує, що колосальні людські втрати їй гарантовані; 2) не має достатніх військових сил на надійну окупацію величезної території; 3) боїться наджорсткої реакції Заходу, тобто, коли його відповідь не обмежиться чимось на зразок «глибокої стурбованості» та нинішніх санкцій. Гарантій жорсткої відповіді Заходу не існує, але, з іншого боку, жодний притомний аналітик не наважиться напевне стверджувати, що вона неможлива. А ризик для росіян занадто великий.

Щоправда, абсолютно виключати можливість вторгнення не можна, але треба усвідомлювати, що теоретично воно можливе лише в ситуації повної безвиході для Росії. Такої ситуації поки що нема, і невідомо, чи взагалі буде.

Наразі стратегія Росії обмежується дозованим застосуванням військової сили, рівно стільки, щоб демонструвати: 1) безперспективність будь-яких наступальних військових дій української армії; 2) готовність за потреби негайно задіювати на Донбасі військову силу без оглядки на зойки західних гуманістів. Очевидно, що стратегія розрахована на те, що і Захід, і Україна зрештою не витримають військової напруги і погодяться на російські умови закінчення конфлікту (війни).

Якщо така оцінка мотивів дій росіян на ескалацію військових дій правильна, а Україна не піде на капітуляцію, то нас чекає затяжна і періодично дуже кривава війна з Росією. Висновок не новий, майже банальний, але, на жаль, єдино реальний. Покінчити з такою війною може лише принципово більша і якісніша допомога Україні від Заходу, насамперед, від США – дипломатична, економічна і, головне, військова у вигляді надання нам летальної зброї. На даний момент така допомога виглядає утопією, особливо з урахуванням того, що Європа Путіна боїться, а нова адміністрація США хоче по-новому «перевантажити» стосунки з Росією. Однак утопія може перетворитися на реальність, бо, по-перше, «перевантаження» не буде вічним, а тим більше не будуть вічними, в сенсі стійкими і стратегічними, можливі домовленості між Путіним і Трампом. А по-друге, Україна цілком здатна змінити ставлення Заходу до себе, якщо політичні та економічні реформи в країні будуть послідовними, рішучими та ефективними. Тоді у Заходу з’явиться реальний економічний інтерес в Україні, причому настільки реальний і значний, що його варто захищати і дипломатично,  і економічно, і збройно. А це, і лише це, означатиме повний провал російської стратегії щодо України і, як наслідок, нашу реальну, омріяну століттями, незалежність від Москви.

Юрій Сандул. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-