Литва готує новий стратегічний план співпраці України з ЄС

Литва готує новий стратегічний план співпраці України з ЄС

Укрінформ
Вільнюс готує нову "дорожню карту" співпраці ЄС з Україною в умовах глибокої європейської кризи і віддаленої перспективи членства України в Євросоюзі.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив екс-прем’єр-міністр Литви, депутат литовського Сейму Андрюс Кубілюс.

"До третьої річниці Євромайдану ми організовуємо в Литві неформальну зустріч політиків та експертів, які зараз працюють в Україні чи колись там працювали, і трудимося над ідеєю, яку ми назвали "Новий план для України", - заявив Кубілюс.

Екс-прем’єр Литви пояснив, що це робиться з усвідомленням того, що Європа найближчим часом не запропонує Україні перспективу членства в ЄС. Водночас, вакуум практичної співпраці з ЄС може призвести до чергового потрапляння України в орбіту Росії.

"З нашого досвіду і досвіду інших країн випливає: коли стане зрозумілою реальність, що Україна не отримає упродовж найближчих десятиліть наступного кроку - початку переговорів про членство в ЄС, то, по-перше, Захід може втратити Україну, а по-друге, в самій Україні мотивація на здійснення реальних реформ знизиться. У цьому криється небезпека, і в цьому полягає весь мудрий план Путіна: чекати, просто почекати",- наголосив литовський політик.

У своєму плані Кубілюс пропонує "грецький" і "британський" шляхи співпраці ЄС з Україною.

"Грецький" план передбачає значну фінансову допомогу для України взамін на продовження інтенсивних реформ. Натомість, "британський" (після Brexit – ред.) передбачає надання Євросоюзом подальших економічних та інших преференцій Україні, залишаючи при цьому Київ за межами Спільноти.

"Але їх можна реалізовувати спільно, тобто один план не обов'язково повинен виключати інший", - констатував Кубілюс.

Він наголосив, що наприкінці лютого литовські політики та експерти проведуть у Вільнюсі у своєму колі "мозкову атаку", а згодом зі своїми напрацюваннями вони ознайомлять інші європейські столиці.

"Ми спочатку намагатимемося напрацювати свою ініціативу, а також заручитися підтримкою Києва для розуміння, що там вона нормально сприймається. Потім ми йдемо з одного боку до естонців, латвійців, а з іншого - до поляків, збираємо ширшу групу і далі, за принципом снігової кулі, думаємо, як до цього підключити Німеччину і так далі, щоб ця ініціатива запрацювала", - підкреслив екс-прем’єр Литви.

Він додав, що цей план міг би діяти до моменту, коли Європа врешті змогла б запропонувати Україні нормальну перспективу членства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-