Голова СММ ОБСЄ розповів як зменшити напруженість на Донбасі

Голова СММ ОБСЄ розповів як зменшити напруженість на Донбасі

Укрінформ
З метою негайного врегулювання ситуації на Донбасі, передусім, ескалації в районі Авдіївки-Ясинувата, необхідно здійснити ряд заходів щодо демілітаризації зони збройного конфлікту та забезпечення доступу спостерігачів ОБСЄ.

Про це заявив у четвер під час прямого включення на засіданні РБ ООН голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні посол Ертурул Апакан.

"Відновлення режиму припинення вогню – це основна вимога. Ми закликаємо негайно припинити зіткнення. Вивід важких озброєнь – це ще одна обов'язкова вимога", - заявив представник ОБСЄ.

Він також підкреслив необхідність проведення верифікації важкого озброєння вздовж лінії розмежування. "Це важливий крок, якого ми намагаємось добитися шляхом моніторингу, перевірки й звітності", - заявив Апакан.

При цьому він назвав "життєво важливим" забезпечення безперешкодного й безпечного доступу СММ ОБСЄ в постраждалі райони для підтвердження вимог щодо відведення зброї.

Представник ОБСЄ також закликав сторони конфлікту забезпечити пріоритетність захисту цивільного населення та відновлення інфраструктури.

Апакан характеризував інтенсивність бойових дій у період, починаючи з 29 січня біля Авдіївки, як "найбільшу, ніж за будь-який період в останні місці".  Дипломат підкреслив, що СММ зареєструвала різке збільшення використання всіх типів зброї, заборонених Мінськими домовленостями, в тому числі, РСЗВ "Град", мінометів, артилерії, а також танків.

"Використання цього озброєння призвело до жертв серед цивільного населення та завдало серйозної шкоди цивільним будинкам та важливим об'єктам інфраструктури. Умови життя цивільного населення в Авдіївці досягли надзвичайного погіршення", - заявив Апакан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-