Обстріляли з захоплених бурових, та ще й звинуватили

Обстріляли з захоплених бурових, та ще й звинуватили

Укрінформ
Поки в російському МО українському аташе виражають протест, від МЗС України вже другий день поспіль ні пари з вуст

1 лютого, під час тренувального польоту у морській економічній зоні України з захоплених Росією бурових «вишок Бойка»  у Чорному морі був обстріляний український транспортний літак Ан-26. За фактом обстрілу українського літака військовою прокуратурою розпочато кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією ч. 2 ст. 115 КК України (замах на вбивство 2-х або більше осіб за обтяжуючих обставин). Про це сьогодні повідомили у прес-службі військової прокуратури Південного регіону.

Своєю чергою, Міноборони РФ того ж дня запросило українського аташе для вручення військово-дипломатичної ноти у зв'язку з «провокаційним» обльотом українським літаком бурових вишок у Чорному морі. А де ж наша нота? Щодо української сторони, то там – повна тиша, від нашого МЗС з цього приводу не зробили жодної заяви. Остання опублікована на сайті заява стосується російської агресії проти України та незаконної окупації Криму, а попередня - тиск та переслідування адвокатів, які захищають кримських татар. 

Безумовно, про важливість цих заяв ніхто не сперечається, але й проігнорувати брутальне порушення міжнародного права з боку РФ, яка зі вкраденої у України платформи, в небі над офіційно визнаною акваторією економічних інтересів України обстрілює український же літак – не припустимо.

Звідси питання: чому МЗС України вже другий день поспіль не наважується на рішучий протест МЗС Росії у зв’язку із обстрілом нашого Ан-26? З цим же питанням Укрінформ звернувся до експертів.

Володимир Яременко, дипломат:

МЗС України мало цей інцидент зафіксувати, швидко пояснити та оприлюднити. У будь-якому випадку не можна було залишати російській стороні широту інформаційного маневру і віддавати їй право першого ходу. Це величезна помилка. Тим більше під час війни.

Очевидно, проблема полягає в неефективності роботи відомства. Тому ніяких пояснень і бути не може. Першим ділом мала б бути реакція від українського аташе з питань оборони в Росії, а саме: він мав відмовитися приймати військово-дипломатичну ноту від Міноборони РФ, мотивуючи це тим, що йому нічого не відомо про російські бурові вишки в тому районі. Адже це українські територіальні води. Тому Україна не сприймає жодних звинувачень з боку Російської Федерації, бо діяла виключно в рамках закону. Очевидно, така реакція виглядає найбільш правильною. Після цього мали послідувати всі інші пояснення. На жаль, в Україні традиційно дуже важко даються подібні кроки.

Тепер українська сторона повинна викладати факти: що це був за літак, чим він займався, як Україна сприймає відповідні об’єкти, чому вона здійснює ці спостережні польоти і так далі. Особливого вибору, про що говоритиме МЗС України нема. Їм потрібно викласти свою позицію так, щоб вона була значно переконливішою, аніж позиція Російської Федерації. Адже за усіма канонами міжнародного права, напад на повітряне судно – це акт збройної агресії».

Андрій Клименко, юрист, головний редактор сайту BlackSeaNews:

«Ситуація з обстріляним Ан-26 набагато складніша, ніж це виглядає з першого погляду. Справа в тому, що літак пролітав поруч з захопленими Росією буровими вишками, які знаходиться  у морі неподалік окупованого Криму. А позицію Росії щодо того, чий Крим ми знаємо. Так само, як і позицію України. Відтак російська сторона намагається керуватися тими ж самими нормами міжнародного права з приводу виключної (морської) економічної зони та території Криму, що й українська. І тут виникає конфлікт. Адже де-юре Крим - це наша територія, але де-факто півострів підконтрольний ворожим військам Російської Федерації. Саме тому МЗС України повинно зараз точно сформулювати мотив польоту літака над цією небезпечною зоною. Очевидно, у відомстві досі не знайшли потрібних слів для офіційної заяви. І це нормально, адже кожне слово має бути ретельно зважене, щоб не стати дипломатичною помилкою для країни».  

Михайло Пашков, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова:

«Реакція від МЗС найближчим часом буде озвучена. Українська сторона не залишить цей факт без уваги і підніме це питання на відповідному міжнародному рівні. Конфлікт з українським літаком обов’язково буде прикріплений до інших доказів російської агресії проти України. Думаю, що у відомстві вже готуються відповідні звернення і ноти. Просто зараз це відбувається на фоні напруженої ситуації, що склалася в Авдіївці».

Як бачимо, в дечому думки експертів розходяться, але в тому, що дійсно не підлягає сумніву вони одностайні: обстріл українського повітряного судна - черговий акт російської агресії проти України. І це питання слід виносити на міжнародний рівень уваги, але від нашого МЗС вже другий день поспіль ні слуху, ні духу…

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-