Дипвідносинам України й Румунії - 25 років

Дипвідносинам України й Румунії - 25 років

Укрінформ
У середу, 1 лютого, виконується 25 років встановлення дипломатичних відносин між Україною та Румунією.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Свідоцтвом високого рівня двосторонніх українсько-румунських відносин став той факт, що Румунія - перша з країн-членів Євросоюзу завершила процес ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Румунія займає послідовну позицію з підтримки суверенітету й територіальної цілісності України та збереження санкцій проти Російської Федерації у відповідь на тривалу агресію проти України", - підкреслили в Посольстві України у Румунії.

У дипломатичному відомстві нагадали, що під час щорічної зустрічі з главами дипломатичних місій у Румунії президент Клаус Йоханніс заявив, що "санкції проти Росії мають бути збережені до повного виконання нею Мінських угод і припинення окупації та мілітаризації Криму й Чорного моря".

Зазначається також, що за чверть століття дипломатичних відносин Україна й Румунія створили тверду договірно-правову базу для взаємодії у сфері економіки, торгівлі, культури, науки та освіти, про що свідчать біля півсотні підписаних двосторонніх Угод.

Не менш важливим документом є й Програма прикордонної співпраці "Україна-Румунія - 2014-2020", у рамках якої здійснюють різні проекти в області інфраструктури, енергетики, туризму й підприємництва.

У дипвідомстві висловили впевненість у тому, що новий імпульс двостороннім відносинам надасть запланований цього року візит в Україну президента Румунії Клауса Йоханніса, а також відновлення роботи українсько-румунської президентської комісії й українсько-румунської комісії з питань економічного, промислового, наукового та технічного співробітництва.

Згідно із статистичними даними, обсяг двосторонньої торгівлі між двома країнами виріс у 2016 році майже на чверть порівняно з 2015 роком, перевищивши позначку у мільярд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-