Томенко просить суд зобов'язати Раду надати список членів коаліції

Томенко просить суд зобов'язати Раду надати список членів коаліції

Укрінформ
Лідер громадського руху "Рідна країна" Микола Томенко звернувся з позовом до Вищого адміністративного суду Києва про визнання протиправними дій Апарату Верховної Ради щодо надання інформації про поіменний склад коаліції депутатських фракцій у парламенті.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Складається зараз ситуація, що ми маємо факт непрацюючої і Верховної Ради, і коаліції уже довший період, за винятком кількох сплесків активності. Оскільки всі наші спроби пояснити Голові Верховної Ради, керівникам коаліції і Апарату, що закон про доступ до публічної інформації чітко в чотирьох статтях говорить про те, що інформація про персональний склад членів коаліції мусить бути оприлюднена, і не лише журналісти, громадськість, а всі громадяни України повинні знати, хто взяв на себе відповідальність за ситуацію в країні,... то виникла парадоксальна ситуація - ми не знаємо, хто нами керує", - пояснив Томенко журналістам свою ініціативу.

За його словами, ця справа є не політичною, а суспільно значимою.

Водночас, Томенко припустив, що до коаліції могли увійти позафракційні депутати, але їхні прізвища невідомі. При цьому він зауважив, що в коаліційній Угоді зафіксовано норму про те, що тільки фракції мають бути суб'єктами утворення коаліції, і не можуть увійти до коаліції ті депутати, які голосували за так звані диктаторські законопроекти 16 січня 2014 року.

Політик підкреслив, що наразі, згідно з інформацією на сайті парламенту, до складу двох фракцій, які утворили коаліцію - "БПП та "Народний фронт" - входять 223 депутати.

"Може так статися, що ми можемо побачити, що нема 226 (226 депутатів - мінімальна кількість для утворення коаліції - ред.). Тоді будемо думати, як виходити з ситуації", - сказав Томенко.

Як відомо, припинення існування коаліції, згідно з Конституцією, надає право Президенту оголосити дострокові парламентські вибори, якщо протягом 30 днів не буде створено нову коаліцію.

Як повідомляв Укрінформ, дострокові парламентські вибори у 2014 році відбулися після того, як у попередньому скликанні парламенту була розвалена парламентська коаліція, що стало приводом для розпуску парламенту і оголошення дострокових виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-