Дружина Порошенка відкрила у Фінляндії вернісаж українського художника

Дружина Порошенка відкрила у Фінляндії вернісаж українського художника

Фото
Укрінформ
У рамках офіційного візиту Президента України до Фінляндської Республіки дружина глави держави Марина Порошенко взяла участь у відкритті виставки видатного українського художника Юрія Химича та відвідала початкову школу Kallio з інклюзивною формою навчання.

Про це повідомляє сайт Президента України.

"Проект "ТОPOS Юрія Химича. Фінляндія" - це історія туристичної подорожі українського  майстра архітектурного пейзажу ХХ століття до Скандинавії у 1969 році, де було створено велику серію гуашей на папері", - йдеться у повідомленні.

Виставка містить понад 40 краєвидів Фінляндії, задокументовані спогади сина художника Михайла Химича про батьківську подорож і його дружбу з фінським підприємцем паном Онні Ніінікоскі, який запросив українця в гості.

"Все, що Химич намалював у Фінляндії, радянська влада заборонила дарувати чи продавати - це все було "державним майном". Тож весь цей час роботи "фінської" серії зберігалися в сімейній колекції та у кількох приватних", - зазначається у повідомленні.

За словами Марини Порошенко, презентація краєвидів, на яких змальовані міста Гельсінкі, Порво, Турку та інші, відбувалася в Києві наприкінці 2016 року. "І дуже важливо, що сьогодні цей проект відкритий для фінського глядача, адже на цей творчий доробок Юрія Химича Скандинавія чекала майже півстоліття", - сказала вона.

Дружина Президента також підкреслила, що цей проект є яскравим підтвердженням міцних культурних зв'язків України та Фінляндії.

Вернісаж проходить з ініціативи куратора проекту "TOPOS  Юрія Химича" Тетяни Калити та за підтримки посольства України у Фінляндії, Товариства українців у Фінляндії. Цей проект присвячений 90-річчю від народження живописця, 25-ій річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Фінляндією, а також сторіччю незалежності Фінляндії.

У ході візиту в початкову школу Kallio дружина Президента України разом із дружиною Президента Фінляндії пані Єнні Хаукіо ознайомилися з умовами навчання дітей з особливими освітніми потребами. Зокрема, у школі навчаються діти з аутизмом та порушеннями мовлення, які здобувають освіту за індивідуальним планом розвитку.

На сьогодні в цьому дитячому закладі навчається понад 380 дітей, зокрема й діти з інвалідністю. Серед головних навчальних завдань школи - навчити толерантності й прийняттю різноманітності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-