ПАРЄ позитивно оцінить амбітні реформи в Україні - проект резолюції

ПАРЄ позитивно оцінить амбітні реформи в Україні - проект резолюції

Укрінформ
Моніторинговий комітет ПАРЄ позитивно оцінює прогрес реформ в Україні у складних умовах російської агресії, але закликає активізувати боротьбу з корупцією.

Про це йдеться у проекті резолюції ПАРЄ "Функціонування демократичних інституцій в Україні", яка буде проголосована у середу, 25 січня, на зимовій сесії Асамблеї у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Парламентська асамблея вітає амбітну програму реформ, започатковану українським керівництвом з метою виконання вимог українців, висунутих під час Революції Гідності. Асамблея визнає, що ці реформи проходять у складних умовах, спричинених російською агресією на сході України та нелегальною анексією Криму", - йдеться у проекті документа.

Проект резолюції підготували доповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ по Україні депутати Джорді Шукла (Іспанія) та Алекс Фішер (Німеччина).

При цьому доповідачі відзначають, що відсутність прогресу в імплементації Мінських домовленостей не повинна бути причиною для гальмування процесу реформ та демократичної консолідації країни.

Особливо у проекті резолюції вказується на прогрес конституційної реформи, яка, натомість, ще має бути завершена ухваленням змін до Конституції, що також є важливим для просування судової реформи.

Натомість Моніторинговий комітет висловлює занепокоєння щодо прав людини у положеннях закону України про люстрацію. У проекті резолюції міститься заклик до Верховної Ради України внести зміни до цього законодавства згідно з європейськими стандартами.

Також, на думку доповідачів, в Україні все ще залишається високим рівень корупції.

У проекті резолюції вказано, що відсутність конкретного прогресу у цій сфері може потенційно зменшити ефект від амбітного порядку денного реформ та, у довготривалій перспективі, підірвати довіру громадськості й мати негативний вплив на політичну і судову системи загалом.

"У цьому зв'язку Асамблея занепокоєна тим, що боротьба проти корупції просувається дуже повільно, а конкретні результати обмежені", - йдеться у проекті документа.

ПАРЄ також планує закликати Україну ухвалити виборчий кодекс за європейськими стандартами та ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-