Лутковська оскаржує у КСУ

Лутковська оскаржує у КСУ "свавільне" обмеження свободи підсудних

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просить Конституційний Суд визнати неконституційним положення статті 315 Кримінального процесуального кодексу України щодо автоматичного продовження запобіжного заходу.

Про це у вівторок повідомляє прес-служба омбудсмена. 

«До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо конституційності положень речення третього частини третьої статті 315 Кримінального процесуального кодексу України. Оскаржуване положення третього речення частини третьої статті 315 КПК передбачає, що за відсутності клопотань сторін кримінального провадження про зміну чи скасування заходів забезпечення кримінального провадження, обраних під час досудового розслідування, застосування таких заходів вважається продовженим», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається у поданні, оскаржуване положення дозволяє за відсутності клопотань про скасування або зміну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або домашнього арешту вважати продовженими просто автоматично. Це положення не зобов’язує суд ані мотивувати рішення щодо необхідності продовження застосування таких запобіжних заходів, ані вказувати строк, на який захід продовжується.

«Таким чином, оскаржуване положення уможливлює продовження обмеження свободи особи лише на підставі законодавчого положення. Відсутність обов’язку вдаватись до такого аналізу та відображати його в судових рішеннях призводить до автоматичного обмеження свободи особи тільки на тій підставі, що провадження у її кримінальній справі триває. Беручи до уваги презумпцію невинуватості до постановлення обвинувального вироку судом, таке обмеження свободи є свавільним», – йдеться у конституційному поданні омбудсмана.

Лутковська просить КСУ «визнати положення речення третього частини третьої статті 315 КПК таким, що не відповідає положенням частини першої статті 8 та частини другої статті 29 Конституції України у їх взаємозв’язку».

Згідно з Регламентом КСУ, відповідне конституційне подання передано на вивчення до секретаріату Суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-