23 грудня: найголовніше за день

23 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Викрадачі лівійського літака відпустили усіх пасажирів. Путін не виключає обмін Сєнцова і Сущенка. Теракт в Берлін: ймовірного терориста застрелили в Мілані

04.40

Nokia судитиметься з Apple. Кажуть, американці порушують патентні права

Фінська компанія Nokia подала кілька судових позовів проти американської корпорації Apple за порушення 32 патентів на різноманітні технології. Про це пише Reuters.

«Позови Nokia, подані до німецьких судів Дюссельдорфу, Мангайму та Мюнхену, а також до суду східного району Техасу у США, покривають патенти на дисплеї, інтерфейс користувача, програмне забезпечення, антени, мікросхеми та кодування відео», - зазначає Reuters.

На переконання юристів Nokia, компанія Apple використовує у деяких своїх пристроях патентовані Nokia технології, при цьому не виплачуючи роялті. «Погодившись у 2011 році на отримання ліцензій на деякі патенти Nokia, Apple відкинула подальші пропозиції Nokia ліцензувати інші патентовані винаходи, які використовуються у багатьох продуктах Apple», - повідомили у компанії Nokia.

«Укрінформ»: Насправді, в Apple ніколи не приховували, що використовують у своїй продукції винаходи та технології інших компаній. Щоправда, раніше Apple домовлялась з конкурентами і платила справедливу ціну, а от цього разу суперечка дійшла до суду. Американці стверджують, що Nokia веде нечесний патентний шантаж і намагається витягти з них побільше грошей за винаходи, до яких фінська компанія не має жодного стосунку.

09.50

Вірус Ебола. ВООЗ заявила про появу ефективної вакцини

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила про винайдення ефективної вакцини проти смертельного вірусу Ебола. Як повідомляє Радіо "Свобода", проведена у Гвінеї експертиза підтвердила високу ефективність експериментальної вакцини.

За даними ВООЗ, після щеплення вакциною rVSV-ZEBOV понад п’яти тисяч людей упродовж 10 днів спостереження не було зафіксовано жодного нового випадку захворювання. Вакцина була запропонована людям, які перебували в тісному контакті із хворими.

Станом на початок березня 2016 року було зареєстровано 11 тисяч 316 смертей внаслідок хвороби Ебола, загалом випадків цієї хвороби зареєстрували 28 тисяч 639 за час останнього її спалаху, що розпочався 2014 року. Найбільше були уражені країни Західної Африки.

«Укрінформ»: Багаторічні пошуки ліків від смертельного вірусу, сподіваємось, завершились успіхом. Ебола вже кілька років «тероризувала» африканські країни, гальмуючи розвиток бідних держав - Сьєрра-Леоне, Ліберії, Гвінеї. На черзі вакцина від вірусу Зика, від якого потерпає Південна Америка. 

10.15

Аеропорт «Бориспіль» завершує рік з прибутком 1,2 млрд гривень

Про це під час години запитань до Уряду сказав міністр інфраструктури України Володимир Омелян, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міжнародний аеропорт "Бориспіль" завершує рік з прибутком у понад 1,2 млрд грн та увійшов до списку найбільших платників податків України", - сказав Омелян. Він додав, що наразі активно запрацювали нові регіональні аеропорти у Львові, Херсоні, Запоріжжі, Чернівцях, Рівному, Кривому Розі, Житомирі.

«Укрінформ»: Подібного прибутку «Бориспіль» досяг незважаючи на те, що можливості аеропорту використовуються далеко не на 100% (скасували багато рейсів з Росії), а через кризу українці стали менше літати. В наступному році чекаємо на появу нових лоукостів (економ-рейсів) та розширення географії авіаційного сполучення.   

11.35

В 2017 році подешевшають ліки. За словами Супрун, знижки зроблять для сердечників, діабетиків і астматиків

До 1 лютого 2017 року буде знижено ціни на ліки від трьох типів захворювань: серцево-судинних, цукрового діабету ІІ типу і бронхіальної астми. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун в інтерв'ю "Українській правді".

 "З 1 січня починає діяти реферування цін на ліки від трьох типів захворювань: серцево-судинні, цукровий діабет ІІ типу і бронхіальна астма. До 1 лютого ціни на ліки по цих 3-х типах захворювань знизяться", - заявила Супрун.

Вона зазначила, що Україна реферує ціни з країнами-сусідами, і "ціни повинні впасти, при цьому не лише в держзакупівлях, але й аптеках".

«Укрінформ»: За словами Супрун, її міністерство дає аптекам один місяць аби вони впорядкували ціни. В кожній аптеці буде інформація про граничну ціну на певні ліки для сердечників, діабетиків і астматиків.

12.30

Теракт в Берліні. Ймовірного терориста застрелили в Мілані

Чоловік, застрелений в Мілані в ніч на п'ятницю, дійсно є ймовірним берлінським терористом Анісом Амрі. Це підтвердив в прямому ефірі міністр внутрішніх справ Італії Марко Мінніті. Прес-конференцію транслювали також німецькі телеканали, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Без сумніву, йдеться про підозрюваного (виконавця теракту в Берліні)», - заявив міністр. Він уточнив, що застрелена в Мілані вночі особа після проведення досліджень ідентифікована як Аніс Амрі. Відбитки пальців вбитого ідентичні тим, які були зняті з керма вантажівки, який убив у минулий понеділок на Різдвяному базарі в Берліні 12 осіб (серед них один українець) і поранив 48.

Амрі був зупинений патрулем в 3 години ночі для перевірки на дорозі. Злочинець застосував зброю та поранив у плече (рана не представляє небезпеки) одного з двох поліцейських, які відкрили вогонь у відповідь. Тунісець вигукував «Аллах Акбар». В Італію Амрі прибув очевидно з Франції, судячи по знайденому в його речах квитку на поїзд.

«Укрінформ»: Те що Амрі застрелили не означає, що у справі покладено крапку. Подібний теракт він не міг організувати самотужки. Тим більше, що німецькі спецслужби слідкували за Амрі, як за потенційним терористом і навіть збирались його депортувати з країни. Тепер слід очікувати на низку арештів усіх, хто контактував з Амрі. 

14.05

Путін не виключає обмін Сєнцова і Сущенка. Каже, потрібно домовлятися

Про це він заявив у п'ятницю на великій прес-конференції, відповідаючи на запитання про можливість звільнення українських режисера Олега Сєнцова і журналіста Романа Сущенка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ну скажіть, будь ласка, що нам робити, якщо кінорежисер, а це доведено в суді, готувався до здійснення терористичних актів? Його відпустити тільки за те, що він режисер? Чим він відрізняється від кадрового співробітника військової розвідки, який планував робити те ж саме? Ми сьогодні відпустимо одних, а завтра прийдуть інші. Треба домовитися, щоб це було припинено, і тоді можна буде подумати і про амністію, я проти цього нічого не маю", - сказав Путін.

Він також додав, що, "ні у кого немає бажання тримати журналістів, якщо вони займаються журналісткою діяльністю". Щодо затриманих українських "диверсантів", зокрема Панова і Захтея, і застосування до них тортур Путін висловився так: "Ніхто їх не катував і не бив". Він також заявив, що "якщо така політична воля буде, то легко буде вирішувати й інші питання".

«Укрінформ»: Путін, як звик, підло бреше. Сьогодні російській студенці Варварі Карауловій за доведений  НАМІР приєднатися до ІДІЛ дали 4,5 роки. А Сєнцову за чиїсь балачки про НАМІР підірвати пам’ятник Леніну – 20 років…  А основне тут те, що українських політв’язнів обміняють тоді, коли  їх уже не розглядатимуть як ресурс для шантажу.

15.40

Викрадення лівійського літака. Викрадачі відпустили пасажирів та екіпаж

Літак, що здійснював внутрішній рейс у Лівії, був захоплений та здійснив посадку на Мальті. "Літак Airbus A320 здійснював рейс для державних авіаліній Afriqiyah Airway, на борту перебувало 118 людей", - йдеться у повідомленні Reuters. Згодом пасажири почали виходити з викраденого лівійського літака. Викрадачі відпустили усіх 109 пасажирів. Потім вони відпустили і екіпаж, однак не відпускають пілота. Як зазначається, з посиланням на мальтійські медіа, двоє невідомих раніше погрожували підірвати літак.

Пілот літака встиг повідомити в аеропорт Тріполі про викрадення та намагався посадити літак у Лівії, однак викрадачі не дозволили цього зробити. Вони заявили, що належать до групи прихильників Каддафі і що вони готові відпустити всіх пасажирів, якщо їхні вимоги будуть виконані. За даними мальтійського медіа, вимоги викрадачів наразі невідомі.

«Укрінформ»: Здавалось, що з сучасним рівнем безпеки, захоплення літаків залишились у минулому. Втім, лівійцям це вдалося і не факт, що викрадачів було лише двоє. Не виключено, що їм допомогли працівники авіакомпанії та охоронці. Чому викрадачі не стали влаштовувати бійню? Можна припустити, що їх вимоги не були критичними і уряд Лівії погодився їх виконувати, чи просто знайшли якийсь компроміс.

16.20

Ігор Додон обіцяє процвітаючу Молдову. Новий президент назвав Росію стратегічним партнером

Обраний президент Молдови Ігор Додон став на посаду. Церемонія інавгурації відбулася на урочистому засіданні парламенту і Конституційного суду в Палаці республіки в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Впевнений, що на президентських виборах ви проголосували за краще майбутнє нашої Батьківщини - Республіки Молдова! Як заявляв і в ході виборчої кампанії, я буду президентом усіх громадян країни, які хочуть, щоб Молдова стала процвітаючою, вільною і незалежною державою», - заявив у своєму зверненні Додон.

Президент звернувся також до сотень тисяч молдаван, які змушені працювати далеко за межами батьківщини. «Підтримка наших громадян, які знаходяться далеко від домівки, буде для мене пріоритетною, а у рамках адміністрації президента діятиме радник з проблем діаспори», - зазначив Додон.

На завершення Додон звернувся до громадян російською мовою. Особливо він наголосив, що просуватиме ідею стратегічного партнерства з Росією, Європейським Союзом, США і Китаєм.

«Укрінформ»: Соціаліст Додон переміг на виборах як відвертий прокремлівський кандидат, що дозволяв собі називати Крим частиною Росії. За це частина депутатів ВР навіть вимагала визнати Додона персоною нон-грата в Україні. Наразі важко спрогнозувати як тепер розвиватимуться українсько-молдовські стосунки, але посилення впливу проросійського Придністровя (Додон обіцяв молдовським сепаратистам особливий статус) точно не піде нам на користь.

17.10

В переговорах щодо обміну полоненими немає прогресу. Геращенко пише, що Москва гальмує процес

У ході скайп-конференції гуманітарної підгрупи щодо Донбасу українська сторона вимагала від ОРДЛО звільнити з полону пораненого у ході боїв на Світлодарській дузі бійця. Повідомила на своїй сторінці у Facebook перший віце-спікер парламенту, представник України на переговорах в Мінську Ірина Геращенко, підсумовуючи результати конференції

"Сьогодні на скайп - конференції ми ставили питання пошуку компромісу задля звільнення до різдвяних свят, нагадували про обіцянку ОРДЛО звільнити підлітків, піднімали питання негайно передати українській стороні нового заручника, що поранений потрапив до рук бойовиків кілька днів тому, при бойовому зіткненні", - написала Геращенко. За її словами, обговорювалась також доля інших полонених та формат обміну "всіх на всіх", однак результату досягти не вдалось.

"Вони (бойовики) не підтверджують наявність в себе 110 заручників, що їх вимагає звільнити СБУ і мінська група, а говорять, що в них утримується вдвічі менше. І вимагають від української сторони негайно передати ОРДЛО 700 осіб і звільнити менше 50 (українських заручників)… РФ не готова зараз віддати заручників. Чекає нової адміністрації Трампа, чекає послаблення нормандського формату, працює над дискредитацією мінських груп, сприяє іншим дестабілізуючим рухам всередині самої України. На жаль, новин на сьогодні після скайп-конференції немає.... бо так вирішила Москва", - резюмувала вона.

«Укрінформ»: Найгірші прогнози збуваються. Може так статися, що Україна так нікого і не поверне з полону до різдвяних свят. Ініціатива України видати ОРДЛО 15 помилуваних осіб і чекати на «гуманізм» у відповідь не призвела до позитивних зрушень в процесі. 

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-