22 грудня: найголовніше за день

22 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Рада виключила Савченко з ПАРЄ. Київрада не скасовуватиме заборону на нічний продаж алкоголю. Через три роки Україна перестане купувати вугілля в зоні АТО

06.35

Штурм Алеппо. ООН створила робочу групу для збору доказів військових злочинів

Як повідомляє Deutsche Welle, вже була прийнята відповідна резолюція з цього приводу.

Резолюцію підтримали 105 держав, 15 були проти, в тому числі Росія, 52 утрималися. Робоча група повинна створити досьє військових злочинів. Пізніше це допоможе міжнародним органам юстиції отримати доказовий матеріал, який можна використовувати, якщо причетних до цих злочинів вдасться притягнути до відповідальності.

«Укрінформ»: Рано чи пізно, але Башару Асаду, Росії та Ірану доведеться відповідати за військові злочини в Алеппо. Втрати серед цивільного населення, за попередніми даними,- не менше 50 тисяч людей. Робоча група ООН – це серйозний аргумент:  уникнути відповідальності не вдастся.

08.40

Візовий режим з Росією. Клімкін каже, що потрібно врахувати усі ризики

Україна має рухатися в напрямку того, щоб контролювати, хто приїжджає з Росії. Про це сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі "Сніданку з 1+1".

У відповідь на запитання, чи варто вводити безвізовий режим з Росією, глава зовнішньополітичного відомства зазначив, що від цієї країни можна очікувати провокацій внаслідок ухвалення такого рішення. "Ми маємо війну з Росією, причому і класичну, і гібридну. Але в той же час у нас є декілька мільйонів наших співгромадян у Росії. І Росія знає, які провокації робити у випадку, коли ми будемо запроваджувати безвізовий режим. Зараз це аналізуємо і потім вийдемо з пропозицією щодо того, як ми це будемо робити і щодо часових рамок", - зауважив Клімкін.

«Укрінформ»: В Україні й досі немає одностайної думки щодо візового режиму з РФ. Противники кажуть, що це боляче вдарить по наших заробітчанах (їх майже 4 мільйони). Торгівля з РФ остаточно помре, що боляче вдарить насамперед по нашим прикордонним з РФ областям (Чернігівщина, Сумщина, Харківщина). Крім цього, українські заробітчани в РФ – це грунт для провокацій. Від показових депортацій до проплачених акцій на нашій території.  

10.35

Націоналізація Приватбанку коштувала державі 116 млрд гривень. Система Приват-24 працюватиме й надалі

Про це йдеться в прес-релізі, що є в розпорядженні Укрінформу.

"Приват-24 працюватиме й надалі. Це одна з найкращих систем електронних платежів у Європі", - йдеться в повідомленні. В Мінфіні також запевняють, що підприємці без жодних застережень зможуть розпоряджатись своїми коштами, усі необхідні ресурси вже зарезервовані.

Також заступник голови Національного банку України Олег Чурій заявив, що банкрутство ПАТ КБ "ПриватБанк" без подальшої купівлі його Міністерством фінансів України принесло би катастрофічні втрати. Тільки повернення депозитів з Фонду гарантування вкладів по цьому банку становили б 95 млрд грн.

За його словами, втрати бізнесу становили б 85 млрд грн. "Це було би катастрофою і не обмежилося б одним банком", - запевнив він, додавши, що міг спрацювати "принцип доміно", коли слідом за падінням ПриватБанку збанкрутували би й інші фінустанови.

«Укрінформ»: За допомогою Приват-24 контролював свої кошти кожний другий клієнт Приватбанку, а щодня з допомогою Приват-24 робиться платежів на 1 млрд гривень. Втім, порятунок банку і його платіжної системи кожному українцю коштуватиме, за підрахунками економістів, 3 тисячі гривень. Той випадок, коли націоналізація – це погано, але решта варіантів – ще гірші.

11.50

КСУ проти е-декларацій. Розгляд справи перенесли – позивачі не прийшли

Конституційний Суд України переніс розгляд справи про конституційність низки положень Закону України "Про запобігання корупції", які стосуються електронного декларування, через неявку ініціаторів подання. Про це повідомляється на сторінці Громадського люстраційного комітету (ГЛК) у Facebook.

«Депутати, які попросили Конституційний Суд України скасувати е-декларування, не з'явилися в засідання. КСУ не буде розглядати сьогодні їхнє подання», - йдеться у повідомленні.

У ГЛК зазначили, що ризик у розгляді цієї справи полягає в тому, що поки в КСУ є це провадження, всі справи на основі е-декларацій можуть блокуватись в судах так само, як і справи по люстрації - з формулюванням "до рішення КСУ".

Раніше активісти провели акцію протесту з вимогою до Конституційного Суду  визнати конституційними низки положень  Закону України "Про запобігання корупції", які стосуються електронного декларування. 

На переконання активістів, якщо КСУ винесе протилежне рішення, це призведе до скасування електронного декларування як такого в Україні, і його неможливо буде повернути, оскільки рішення КСУ оскаржити неможливо.

«Укрінформ»: Це називається тиха контрреволюція. 48 нардепів (переважно це колишні «регіонали») задумали відмінити реформи і скасувати е-декларування. Мінюст запевнює громадськість, що КСУ визнає законність електронного декларування, а активісти впевнені, що КСУ не має навіть повноважень розглядати це питання. Експерти кажуть, що хоч «регіонали» й доволі недбало написали це подання, втім існує певний ризик реваншу суддівської опозиції. Адже в судах й надалі працюють ті, на кого вже давно завели кримінальні провадження.   

13.50

ВР виключила Савченко з Постійної делегації в ПАРЄ. Офіційне пояснення: «змінились обставини»

Верховна Рада виключила Надію Савченко зі складу Постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за відповідний проект постанови проголосували 237 депутатів.

Напередодні відповідне рішення ухвалив Комітет у закордонних справах. Таке рішення прийнято з огляду на те, що на "сьогоднішній день змінилися обставини і наявне недотримання рівності умов призначення членів Постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ та з метою більш точного дотримання положень Статуту Ради Європи та Правил процедури".

Зокрема, в поданні до проекту постанови нагадується, що включення Надії Савченко позаквотно до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи надало їй імунітет цієї впливової міжнародної парламентської організації, що значною мірою сприяло звільненню Савченко, яка незаконно утримувалася в Росії, та її поверненню в Україну. 

«Укрінформ»: Незважаючи на офіційні пояснення, зрозуміло, що справжні причини позбавлення Савченко місця в українській делегації ПАРЄ в іншому. Її нещодавно виключили з партії «Батьківщина», а також фігурувала у кількох гучних скандалах з поїздками на окуповані території та таємним переговорами з лідерами сепаратистів. Подібні вчинки стали шоком для патріотичної громадськості. Тому рішення ВР слід розуміти ще й як покарання Савченко за її непередбачуваність та суперечливі заяви.

14.50

Нічний продаж алкоголю в столиці. Київрада не скасовуватиме заборону

Про це у розмові з журналістами заявив секретар Київради Володимир Прокопів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Алкоголю в МАФах не має бути. Те, що було прийнято рішення заборонити продаж алкоголю в нічний час вже дає свій позитивний ефект, як по динаміці злочинності в Києві. Це можна побачити по тому, що всі великі мережі погодились з цим і виконують рішення Київради. Це позиція керівництва міста і це наш діалог з бізнесом, що в нічний час не повинно бути алкоголю", - сказав Прокопів.

"Якщо таке рішення всіх влаштовує, то чому ми повинні його переглядати?", - зазначив він.

«Укрінформ»: З одного боку заборона Київради стимулює тіньовий продаж алкоголю. З іншого – в мерії кажуть, що заборона вже дала позитивний результат – знизилась нічна злочинність. Втім, це точно не остання спроба відмінити суперечливе розпорядження Київради.

15.45

Справа Сущенка. На думку голови СБУ, його відпустять тоді, коли Росії це стане вигідно

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко є заручником офіційної політики Росії, яка не відпустить його у правовому полі, а чекатиме, коли їм це стане політично вигідно. Таку думку в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу висловив голова Служби безпеки України Василь Грицак.

«У Романа професійні адвокати, обговорення його долі постійно триває у ЗМІ. З іншого боку, така публічність та увага до справи Романа спокушає російську сторону «грати на нервах», вигадувати нові звинувачення та затягувати процес... Журналіст Роман Сущенко є заручником офіційної політики Росії, яка не відпустить його у правовому полі, а чекатиме, коли їм це стане політично вигідно», - сказав голова СБУ.

«Укрінформ»: Саме так, Сущенко сьогодні для Росії це інструмент пропаганди та ресурс для політичного шантажу. І його справа це аж ніяк не покарання за злочин. Як би всі не втомилися від ігнорування наших спроб допомогти Романові, їх треба продовжувати. Йому там гірше…

17.10

Україна перестане купувати вугілля в зоні АТО. Насалик каже, це станеться через три роки

Україна перестане бути залежною від вугілля, що поставляється з зони АТО, через три роки. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, передає кореспондент Укрінформу.

"Через три роки плануємо повністю піти від залежності від вугілля із зони АТО", - сказав він. Міністр також додав, що 1 березня 2017 року буде переведений на вугілля газової групи другий блок Зміївської ТЕС, а ще через три місяці - п'ятий блок цієї станції. На думку Насалика, це дозволить скоротити закупівлі вугілля марки "А" на 1,5-2 млн тонн на рік.

«Укрінформ»: Хоч ці шахти і зареєстровані і платять податки в Україні, але вони знаходяться на окупованих територіях. Аби зменшити залежність від вугілля із зони АТО, Україна буде поступово відмовлятися від антрациту і переходити на газове вугілля та збільшувати частку атомної енергетики. Щоправда, є один нюанс. Хіба за три роки Донбас не може знову бути цілком українським? 

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-