20 грудня: найголовніше за день

20 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Націоналізація Приватбанку: всі операції та платежі відновлені. «Антонов» презентував новий літак. Теракт в Берліні: вбивця все ще на свободі? 

05.25

ІДІЛ взяла на себе відповідальність за теракт в Берліні. ЗМІ стверджують, що вбивця й досі на свободі

Про повідомляє The Washington Times.

"ІДІЛ взяла на себе відповідальність за атаку на берлінський різдвяний ярмарок", - пише видання. Наразі кількість жертв теракту вже збільшилася до 12, 48 важко поранені.

Водій вантажівки скерував її у натовп навмисно. Його затримала поліція. Також стало відомо, що чоловік, який міг бути за кермом вантажівки, прибув до Німеччини в лютому 2016 року як біженець. За даними німецького видання Die Welt, він приїхав із Пакистану. Пізніше в ЗМІ з’явилась інформація, що поліція затримала не ту людину. Справжній вбивця на свободі і він озброєний.

Чоловік, знайдений мертвим у вантажівці, є громадянином Польщі. Він, швидше за все, і є справжнім водієм фури і його застрелили перед атакою. При цьому польський власник вантажівки стверджує, що її могли викрасти терористи.

Згодом міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр заявив, що теракт не повинен стати причиною заборони в Берліні проведення масових заходів, гулянь, в тому числі Різдвяних базарів.

«Укрінформ»: На жаль, застереження світових розвідок справдились. Різдвяні акції та урочистості в Європі стають мішенню для атак терористів. За таких обставин найближчі тижні будуть дуже напруженими для поліції та спецслужб. А туристичні агенції вже можуть підраховувати збитки. Найгірше, що подібні трагедії стають козирем у руках для різноманітних євроскептиків, популістів та праворадикалів.   

06.45

Епідемія грипу та ГРВІ. На карантин закрили школи вже у 5 областях

На Закарпатті залишається високим поріг захворюваності на грип – з вівторка розпорядженням міськголови Ужгорода усі школи обласного центру відправили на карантин. Нині вже припинено заняття в деяких закладах освіти в Ужгородському та Мукачівському районах, підтвердили кореспонденту Укрінформу в прес-службі Ужгородської міськради.

«Із 20 грудня в школах Ужгорода призупиняється навчальний процес - у зв'язку із підвищенням рівня захворюваності на ГРВІ. Карантин триватиме до 2 січня. Відповідне розпорядження мер міста Богдан Андріїв підписав сьогодні, після засідання протиепідемічної комісії. За нашими даними, епідемічний поріг захворювань на ГРВІ та грип перевищено – у різних вікових гурпах ця цифра становить від 25% до 87%», - сказала керівник прес-служби Ужгородської міської ради Лариса Подоляк.

Також обмежувальні протиепідемічні заходи продовжать у дитсадках. Так, вихователі мають проводити загальний ранковий огляд дітей з опитуванням батьків про стан здоров'я дитини, не допускати дітей з ознаками ГРВІ у коллектив.

«Укрінформ»: На дострокові канікули через епідемію грипу ГРВІ пішли школярі вже у п’яти областях України. Крім, Закарпаття, це Київщина, Львівщина, Вінниччина та Запорізька область. Зважаючи на те, що епідемічний поріг перевищено вже у 11 областях країни, слід чекати на карантин і у інших регіонах.

10.40

Савченко більше не в «Батьківщині». Тепер вже офіційно

Народний депутат Надія Савченко виключена з фракції "Батьківщина". Таке оголошення зробив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Повідомляю, що фракція "Батьківщина" на своєму засіданні 16 грудня 2016 року прийняла рішення виключити зі складу фракції народного депутата України Савченко Надію Вікторівну за діяльність, не сумісну з програмними засадами і принципами діяльності партії та фракції у Верховній Раді", - сказав Парубій.

«Укрінформ»: Савченко виключили зі складу «Батьківщини», але мандат у неї залишається. Вона стала позафракційним депутатом і швидше за все ним і залишиться. Навряд чи хтось захоче бачити у своїх лавах некерованого нардепа. Савченко казала, що з Юлією Тимошенко вони розійшлись цивілізовано. Втім, мало віриться, щоб пані Тимошенко спокійно пробачила кому-небудь подібні репутаційні втрати для своєї партії.

11.35

Нардепи пропонують обміняти Клиха і Карпюка на кримських зрадників

Понад 100 народних депутатів підписалися під зверненням до Президента Петра Порошенка з проханням вжити заходів щодо обміну українських політв'язнів, утримуваних в Росії, Станіслава Клиха та Миколи Карпюка. Про це заявив на пленарному засіданні депутат Андрій Лозовий (Радикальна партія), повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми пропонуємо обміняти Карпюка і Клиха  на затриманих 21 листопада співробітниками СБУ зрадників Олександра Баранова та Максима Одинцова, які будучи українськими військовими, після анексії Криму перейшли на службу до ворожих сил", - заявив Лозовий.

За його словами, звернення підписали, зокрема, три голови фракцій коаліції - Ігор Гринів (Блок Петра Порошенка), Максим Бурбак (Народний фронт), Олег Ляшко (Радикальна партія) та понад 10 голів комітетів.

«Укрінформ»: Цю ідею вперше озвучив на початку грудня адвокат українських політв’язнів Ілля Новиков. Чекаємо тепер на кроки від українського МЗС та реакцію людей з Кремля. Останнім, на тлі кривавих подій в Алеппо, потрібно терміново покращувати імідж усіма можливими способами.   

12.40

Приватбанк: все працює, всі операції відновлені

У Національному банку повідомляють, що сьогодні, 20 грудня 2016 року відділення, банкомати і сервіси Приватбанку працюють в стабільному режимі. Про це повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

"Станом на 9:00 20 грудня клієнтів обслуговують 2350 відділень банку. У повному обсязі завантажено понад 7000 банкоматів Приватбанку, служба інкасації забезпечує своєчасне поповнення банкоматної мережі за рахунок готівкових коштів в касах, а також додаткових 15 млрд грн, виділених НБУ на підтримку ліквідності банку", - йдеться в повідомленні

Зі слів першого заступника голови Національного Банку України Якова Смолія, вчора НБУ підтримав банк ліквідністю на суму 15 млрд гривень, сьогодні банк продовжить інкасацію банкоматів. 

"Всі власники карткових рахунків Приватбанку зможуть отримувати готівку", - зазначив Смолій та додав, що за підсумками вчорашнього перехідного дня обсяги зняття готівки за картками Приватбанку у банкоматній мережі навіть знизилися порівняно з попередніми, а це говорить про те, що ризик виникнення паніки мінімізований. 

Згодом Міністерство фінансів повідомило, що Приватбанк відновив платежі фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб. Про це у Фейсбуці заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. Також Нацбанк зареєстрував статут Приватбанку, і завдяки цьому відбудеться передача акцій фінустанови Міністерству фінансів, тож завтра зранку ПриватБанк стане державним. Крім цього, завтра Нацбанк отримає доступ до результатів аудиту щодо власності IT-систем Приватбанку.

 «Укрінформ»: Незважаючи на позитивні рапорти від НБУ, негативні наслідки є і можливі ще. Люди продовжують знімати свої гроші з рахунків Приватбанку (вчора зняли 2 млрд гривень), а попит на долари знову зріс. Має пройти час аби ситуація вляглась. Новим власникам Приватбанку варто пояснити, що відтепер депозити захищатиме держава за підтримки міжнародних інституцій. І що це, на сьогодні, найкращий вихід із ситуації.

13.20

«Антонов» презентував новий літак. АН-132D створили у рекордно короткий термін

Держпідприємство "Антонов" презентувало у вівторок перший дослідний зразок нового транспортного літака АН-132D. Як написав у Фейсбуці Президент України Петро Порошенко, літак було створено у рекордно короткі терміни - 1,5 року. 

Глава держави наголосив, що створення нового багатоцільового літака АН-132D в такі короткі терміни - "справжня перемога". Крім України, участь у створенні АН-132D брали Канада, США, Велика Британія, Німеччина, Франція та Саудівська Аравія. За словами Глави держави, потреба у літаках типу АН-132D до 2035 року становить близько 290 одиниць.

«Укрінформ»: Слідом за «Антеєм», «Русланом» і «Мрією» «Антонов» створив новий транспортний літак, здатний брати на борт понад 9 тонн вантажу. Важливо знати, що АН-132D це вдосконалена версія АН-32, в якій повністю відмовились від усіх деталей російського походження.

14.30

Пенсію за січень виплатять в грудні. Виплати почнуть після 25 грудня

Урядовий комітет схвалив проект постанови, яким пропонується у грудні виплатити пенсіонерам пенсію за січень. Про це на своїй сторінці у Facebook написав віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

"Сьогодні на урядовому комітеті схвалили проект постанови, відповідно до якого пенсійні виплати тим, хто, згідно з графіком, має отримати пенсію на початку січня 2017 року, будуть здійснені наприкінці грудня 2016 року, як це відбулося і в минулому році", - зазначив Розенко.

За його словами, цим документом передбачається провести фінансування виплати пенсій у грудні 2016 року пенсіонерам, які одержують пенсії через установи банків з встановленими датами виплати по 15 січня 2017 року включно, а також  через установи поштового зв’язку з встановленими датами виплати по 10 січня 2017 року включно.

«Виплата пенсій за січень 2017 року цим категоріям громадян проводитиметься після 25 грудня цього року. На ці потреби буде спрямовано 10,4 млрд грн», - підкреслиав віце-прем’єр.

«Укрінформ»: Подібний крок уряд робив і минулого року. Пенсіонери отримали можливість краще спланувати власні витрати на Новий рік та Різдво, а працівники банків полегшили собі роботу на початку січня. Все прекрасно, але є одне запитання: як потім дотягнути до лютневої виплати…

15.40

Падіння гривні не буде. В НБУ обіцяють слідкувати за коливанням курсу

У Національному банку запевняють, що слідкують за ситуацією на валютному ринку і не допустять розгортання кризових явищ. Про це сказав заступник голови Національного банку України Олег Чурій, повідомляє прес-служба НБУ.

" Ми маємо достатньо інструментів для згладжування надмірних коливань курсу гривні, спровокованих тимчасовими факторами",- сказав Чурій.

«Укрінформ»: Націоналізація Приватбанку не могла минути без негативу. Сьогодні, аби не сталося обвалу гривні, Нацбанк провів аукціон, продавши 28,4 мільйона доларів. А у Верховній Раді ухвалили законопроект про посилення прозорості роботи і відповідальності НБУ перед суспільством. Виходить, НБУ обіцяє слідкувати за гривнею, а суспільство слідкуватиме за керівництвом НБУ.

17.05

В Києві можуть відновити нічний продаж алкоголю. Заборону Київради визнали незаконною

Про це йдеться у повідомленні Київського обласного територіального відділення АМКУ у Facebook.

«20.12.2016 року адміністративна колегія Київського обласного територіального відділення АМКУ визнала дії Київської міської ради, які полягають у прийнятті рішення № 19/1024 від 22.09.2016 "Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі на території м.Києва з 23:00 до 10:00 години" порушенням Закону України "Про захист економічної конкуренції" у вигляді вчинення антиконкурентних дій органом місцевого самоврядування», - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Київрада має право оскаржити рішення АМКУ протягом двох місяців. Якщо ж цього не станеться, то маркети знову продаватимуть горілку та інші відповідні вироби після 23:00. Якщо відкинути юридичні та моральні нюанси, то заборона нічного продажу алкоголю – це помилка. Це лише стимулюватиме нелегальний продаж «пальонки» і аж ніяк не вирішить проблему алкоголізму та злочинності.

Огляд Святослава Василика, Київ.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-