Експерти знайшли понад півтисячі порушень у фінансових звітах партій

Експерти знайшли понад півтисячі порушень у фінансових звітах партій

Укрінформ
У ІІІ-му кварталі цього року політичні партії стали краще виконувати вимоги закону щодо подання фінансових звітів, проте й в уже поданих звітах експерти віднайшли більше 500 порушень.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі розповіла експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Інна Грищенко.

«Результати ІІІ-го кварталу 2016 року свідчать про те, що партії значно краще почали виконувати закон про протидію політичній корупції, проте наявні ще певні порушення. Ми знайшли більше 500 таких порушень, проте вони є однотипними», - сказала вона.

За її словами, найбільше порушень виявлено у звітах партії «Батьківщина». Експерт зауважила, що значна частина цих порушень стосується невідкриття місцевими осередками партії банківських рахунків.

Крім того, Грищенко зазначила, що були зафіксовані випадки фінансування партій із-за кордону, зокрема, - Миколаївського осередку «БПП «Солідарність».

«Проте про даний факт було повідомлено і керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), і саму партію й, за повідомленням партії, даний випадок був усунений, тобто гроші повернені спонсору», - додала вона.

Іншим порушенням, за її даними, є заниження вартості витрат для оренди офісів, що стосується Львівського та Київського осередків партії «Самопоміч».

Також експерт відзначила, що часто партії у звітах не відображають працівників зі своїх офісів та не публікують звіти на офіційних сайтах.

«Попри те, що існують проблеми, проте наявна тенденція до покращення. У ІІІ-му кварталі політичні партії стали більш відкритими і менше порушень було зафіксовано», - підкреслила Грищенко.

Як повідомляв Укрінформ, 8 жовтня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», що передбачає державне фінансування статутної діяльності політичних партій та відшкодування витрат на передвиборчу агітацію під час виборів народних депутатів України. Окремі положення закону набули чинності 1 липня 2016 року, а саме державне фінансування партій буде розпочато з 1 січня 2017 року.

Законом також запроваджується обов'язкова щоквартальна звітність про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру політичних партій, що подається до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-