Перший день Націоналізації ПриватБанку у Києві: без черг і пристрастей

Перший день Націоналізації ПриватБанку у Києві: без черг і пристрастей

Аналітика
Укрінформ
Кияни – вкладники Привату, залишаючись спокійними, демонструють здоровий глузд і веселу вдачу

Вранці, 19 грудня, новина про націоналізацію "ПриватБанку" підірвала соцмережі. Користувачі цікавляться, що ж буде з далі? Невже ми знову втратимо свої кошти, або, якщо і не втратимо, то будемо вибивати їх з боєм протягом довгих і виснажливих місяців? Проте у Президента, Прем'єра, голови НБУ усіляко заспокоюють клієнтів банку. Кажуть, що вони (клієнти. – Ред.) не постраждають, гроші не «згорять», кризи неплатежів не буде, та й узагалі приватизація "ПриватБанку" пройде зовсім непомітно…

Відтак Укрінформ вирішив на власні очі побачити, що зараз відбувається у/біля відділень найбільшого банку України.

Понеділок, 10:15. Ми вирушили з будівлі агентства до вулиці Пушкінської, 25 А (м. Театральна) - найближчого до нас (Укрінформу. - Ред.) відділення Привату. Ось що ми там побачили:  

В середині відділення на Пушкінській є дві каси, але жодна не працює: у віконці стоїть табличка з надписом «Технічна перерва. Проводиться ревізія». Проте, банк працює. Працівники консультують людей, допомагають проводити операції в терміналах. Банкомати – теж працюють, видають готівку. Черг не спостерігається. Всередині максимум 10 відвідувачів. З одним із них ми поговорили:

- Мене звуть Олег. Я, уявіть собі,  колишній банківський працівник. Нещодавно став клієнтом ПриватБанку. Десь близько місяця. А що трапилося?

- Ну, відсьогодні ПриватБанк перейшов у власність держави. Як вам така новина?

- А, ви про це… Я негативно відношуся до такого. Тому що у держави нема професіоналів у банківській справі. В банкоматах, до речі,  вже нема дрібних купюр. Тобто, це вже сигнал. Я 15 років відпрацював у банківській системі. Тому я знаю всю цю кухню дуже добре. Щось схоже колись було з банком «Україна» ...

- Що плануєте робити?

- А я вже зробив - зняв усю готівку. В мене ще залишилося 60 гривень на каву з круасаном.

10:40. Вулиця Хрещатик 46 А.

Двоповерхове відділення «ПриватБанку» на Хрещатику також працює у звичному режимі. Людей близько 20, але це на обох поверхах. На першому -  термінали з банкоматами і кава. Консультанти допомагають проводити операції. На другому поверсі кілька людей, обурюються, що каси не працюють: табличка у вікні – та сама - проводиться ревізія. Ми поспілкувалися з молодим хлопцем про ситуацію з Приватом. Ось що він  нам сказав: 

- Представитеся?

- Мене звуть Егор. (Прізвище Єгор традиційно просив не називати. Авт.)

- Як давно ви користуєтеся послугами банку?

- Давно. Зараз навіть не згадаю скільки вже часу.

- Як прокоментуєте націоналізацію Привату?

- Ну, одна лише назва «приват» говорить про те, що це приватна структура. Звичайно я можу помилятися, але, на мою думку, зараз відбувається зміна сфер впливу.

- Що плануєте робити далі? Є якісь побоювання?

- Фонд гарантування вкладів повертає гроші на суму до 200 тисяч гривень. Тому ті, хто має депозити на таку суму можуть не переживати.

- А в кого більше?

- Ну, тут не йде мова про те, що банк визнано не платоспроможним. Правда? Просто корпоративні права передано державі. І саме це мене хвилює. Адже, дивлячись на управління «Ощадбанку», я трохи переживаю за подальшу функціональність Привату.

11:20. Поділ. Вулиця Волоська, 32

Це перше із двох відділень «ПриватБанку» в районі Контрактової площі, яке ми відвідали. Автора, якому доводилося бувати тут раніше, здивувало лише одне – людей було мало. Ба більше… Навіть менше, ніж у будь-який інший день – всього шестеро осіб (четверо біля терміналу і банкомату, а інші двоє спілкувалися зі спеціалістами-консультантами). Ми одразу вирішили заглянути до каси, але її вікно було закрите опущеним жалюзі. 

- Молодий чоловік, перепрошую, ви до касира?, - запитав консультант.

- Так. А що, каса не працює?,- відповів журналіст.

- На жаль, ні! Проводиться ревізія. Тому каса сьогодні взагалі не працюватиме.

11:55. Вулиця Спаська, 6А.

При вході до банку стоять два банкомати. Обидва працюють. Черг нема. Всередині відділення трохи більше людей, ніж в попередніх трьох, які ми відвідали. Проте, за словами одного з відвідувачів банку Сергія Д. «тут таке кожного дня». На питання журналіста, чи працюють тут каси, чоловік відповів: «Каси працюють, приймають та проводять платежі. Валюту від громадян приймають. Але консультант мені сказав, що в будь-яку хвилину вони можуть закритися на технічну перерву, через ревізію». Крім того, він сказав, що декілька хвилин тому знімав з картки гроші. Операція пройшла без проблем.

«Десять хвилин тому я зняв з банкомату всю суму. Тепер краще все тримати на руках, бо в тому Інтернеті таке пишуть…», - повідомив він.

Що у підсумку?

Жодних панічних настроїв серед присутніх вкладників, а також надзвичайної активності у роботі відділень ПриватБанку у понеділок, 19 грудня, яка би відрізнялася від роботи у звичайні дні ми не побачили. Натомість, хочемо підкреслити, що людей сьогодні там було несподівано небагато. Відтак, знайти людину для того, щоб поставити кілька запитань було відверто не просто.

Усі троє наших коментаторів, принаймні, на рівні користувача у банківських питаннях розбираються. Усі, як видно, не в захваті від того, що відбувається, але панікувати і не думають. Так що націоналізація Привату у Києві, принаймні, на рівні операційних залів відділень проходить спокійно та без жодних ексцесів. 

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-