15 грудня: найголовніше за день

15 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Безвіз для України: Європарламент переніс голосування на квітень. Хакери зламали  сайт Укрзалізниці. Справа Сущенка: суд відхилив скаргу на арешт

06.35

Навальний в разі перемоги на виборах обіцяє Криму «нормальний» референдум  

Про це він розповів в інтерв’ю "РБК".

"Коли ви ставите складне питання, на нього не можна дати простої відповіді. І в цьому полягає трагедія Криму, який зараз є незрозуміло, чиєю територією", – сказав Навальний. Політик додав, що шлях вирішення проблем Криму повинен починатися з нормального референдуму та запевнив, що РФ зобов’язана чесно виконати Мінські угоди.

"Перший раз там не було нормального референдуму. У цьому і криється основа проблема. Там була якась процедура, яку назвали референдумом. У неї ніхто не вірить. Саме тому Крим не визнано, він не розвивається, він не буде розвиватися в найближчому майбутньому, як не розвивається, наприклад, Північний Кіпр. Це невизнана територія. Для того щоб почати вирішувати ці проблеми, ми повинні мати якусь точку, від якої відштовхуватися, і цією точкою має стати з'ясування реального волевиявлення жителів Криму на самому чесному і самому прозорому референдумі", - заявив Навальний.

«Укрінформ»: Пропозиція Навального – це концентрована характеристика російських «лібералів». Зауважте, не повернути вкрадений півострів Україні, а провести «нормальний» референдум. І вже не важливо, що Крим залишили тисячі проукраїнські налаштованих громадян і тисячі росіян вже прописались там. При цьому, Навальний взагалі не згадує про кримських татар. У них якраз найбільше історичних прав на цю територію.

08.00

Війна в Сирії. Білий дім назвав взяття Алеппо «звірством»

Адміністрація США називає загострення ситуації в Алеппо "звірством", покладаючи провину на Башара Асада й країни, що підтримують його, та вимагає негайного припинення вогню й доступу гуманітарної допомоги цивільним. Про це заявив речник Білого дому Джош Ернест, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я думаю, режим Асада продемонстрував, що вони перейшли всі лінії для досягнення своїх цілей. І це, очевидно, включає порочну тактику на кшталт створення штучного голоду для невинних цивільних осіб, бомбардування лікарень і дитячих майданчиків, удари по ним", - наголосив представник адміністрації президента США.

Він підкреслив, що ці "звірства" мають припинитися, адресувавши заклик також тим країнам, які підтримують кривавий режим Асада. За його словами, офіційний Вашингтон "глибоко стурбований" триваючим хаосом в Алеппо, де цивільне населення винищують урядовими силами режиму Сирії "за сприяння та підбурювання з боку російської та іранської сторін".

«Укрінформ»: В трагедії Алеппо винен увесь цивілізований світ. Асад, Росія та Іран вбивали цивільне населення, а США з європейськими союзниками самоусунулись, коли вбивць ще можна було зупинити. Взяття Алеппо – це гуманітарна катастрофа та поглиблення протиріч між США-ЄС та Росію. І вічно на них ганьба. 

10.30

Повернення грошей Януковича. Україна сподівається отримати від Латвії 50% активів президента-втікача

Таку позицію висловив заступник генпрокурора України Євген Єнін в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Ми чітко показали свій інтерес до повернення активів. Уперше на такому високому рівні порушено питання повернення цих грошей. Буквально наступного тижня генпрокурор України планує здійснити візит у Латвію для того, щоб продемонструвати Латвії докази зібрані нашим слідством, які вердикти набули чинності з тим, щоб обгрунтувати швидке повернення цих грошей в Україну. А також можливе обговорення часток, в яких ми можемо розраховувати на повернення грошей", - сказав Єнін. За його словами, виходячи зі світової практики, загальний строк повернення активів може тривати 5-10 років.

"Вже до кінця року ми розраховуємо на перші вердикти у кримінальних процесах, які стануть підставою для повернення цих грошей. Безумовно, ми не встигаємо повернути ці гроші до кінця року. Це означає, що наступного року ми вже маємо домовлятися з латвійською стороною про те, щоб вони закладали в проект закону, свій бюджет, щоб вкласти це у витрати, повернення цих грошей або принаймні їх частини в Україну. Я думаю, що ми можемо розраховувати щонайменше на 50% зазначеної суми", - зазначив заступник генпрокурора.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про конфіскацію в Латвії 50 млн євро з рахунків українських чиновників-втікачів часів Віктора Януковича. За припущеннями, ця сума могла бути конфіскована з рахунків екс-першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова.

«Укрінформ»: До речі, за президентства Януковича з України вивели від 30-ти до 40 мільярдів доларів. Проте й досі жодний цент не повернутий до держбюджету. Скажімо, 1,5 мільярдів доларів з активів Януковича вже заарештовані українською владою, однак ці гроші неможливо направити до бюджету через відсутність закону про спецконфіскацію...

11.30

Суд відхилив скаргу на арешт Сущенка

Про це адвокат Марк Фейгін написав у своєму Твіттері.

«Мосгорсуд відхилив скаргу на арешт Романа Сущенка», - написав він. Раніше Фейгін пояснював, що в апеляції на арешт захист робить упор на можливість тримання Сущенка під домашнім арештом. «У Мосміськсуді більш упорядкована обстановка, ніж в Лефортовському суді. Роман хоче докладніше ознайомитися із заведеною на нього справою. Він читає її з великим інтересом і здивуванням», - розповідав адвокат.

Також Фейгін припустив, що Сущенка ізолюють, щоб домогтися зізнавальних свідчень. «Разом із залишенням запобіжного заходу Роману Сущенку  відмовляють в телефонних дзвінках, на які йому дається право кримінально-процесуальним кодексом Росії, йому не дають можливості побачення з близькими родичами. Я вважаю, що це все виглядає як тиск на Романа Сущенка з метою отримати від нього зізнавальні свідчення. Нагадаю, Сущенко не визнає свої провини, не визнає обвинувачення в шпигунстві і наполягає на своїй невинуватисті», - сказав Фейгін.

«Укрінформ»: Термін тримання Сущенка під вартою – до 30 січня 2017 року. Хоча на думку адвокатів, експертизи у справі українця, якого звинувачують у шпигунстві, можуть затягнутися до квітня. Тим часом, активізувались розмови про можливий обмін Сущенка. Влада Франції зголосилась бути посередником у цій справі.

13.15

«Компромат» Онищенка. НАБУ планує допитати нардепа по скайпу

Національне антикорупційне бюро як один з варіантів розглядає допит народного депутата Олександра Онищенка по скайпу. Про це розповів журналістам голова НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є як варіант допит його (Онищенка. - Ред.) по скайпу. Ми зараз розглядаємо таку можливість», - сказав Ситник. Він зауважив, що відеодопит розглядається у зв'язку з тим, що Онищенко наразі перебуває поза межами України, а якщо зустрічатися з ним «на нейтральній території», то такі покази не матимуть процесуального статусу. 

На уточнюючі запитання, коли можна очікувати скайп-допит, голова НАБУ відповів: «Думаю, що до кінця тижня ми приймемо рішення, коли це буде. Ми повинні отримати його згоду. Ми направляємо зараз запит стороні захисту».

«Укрінформ»: Події навколо плівок та заяв Онищенка потроху набирають обертів. В НАБУ повторно викликають на допит Олеся Довгого (він фігурував у першому записі) та хочуть бачити у себе Давида Жванію.  Останній зацікавив НАБУ після того як Онищенко заявив, що заплатив Жванії 6 мільйонів доларів аби пройти у Верховну Раду в 2014 році.

14.00

Атаки на Укрзалізницю. Хакери зламали  сайт, а Балчун каже про погрози фізичної розправи

Про це він написав у Фейсбуці.

"З усією відповідальністю і тривогою заявляю: зараз відбувається нечуване ганебне торпедування всіх наших останніх кроків, особливо у кадровій сфері. Новопризначені керівники стикнулись із реальними погрозами фізичної сили. Ці погрози йдуть від конкретних осіб, очевидно афільованих з чиновниками з високих владних кабінетів", - наголосив керівник УЗ. Він припустив, що таким чином спроба навести лад у сфері розподілу порожніх вагонів наразилася на жорстку протидію старої системи.

"У хід пішли погрози, хакерські атаки на наші сервери і системи, у ці хвилини заблокована робота офіційного сайту Укрзалізниці. Все це є свідченням того, що система не збирається здаватись і не гребуватиме жодними засобами, щоб зберегти існуючий стан речей. Інформую про цю безпрецедентну ситуацію суспільство і керівника українського уряду, чия безумовна підтримка дала нам можливість розпочати реальні реформи у компанії", - написав він.

Балчун також повідомив, що скасував відрядження до Відня і зустріч з керівництвом австрійської залізниці через ситуацію в УЗ. Згодом стало відомо, що DDOS-атаку на інформаційну мережу Укрзалізниці, вчинили українські хакери на замовлення невідомих осіб із Санкт-Петербургу. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

«Укрінформ»: Чесно кажучи, все це нагадує посередній серіал про інтриги в бізнес-середовищі. Найгірше, що на тлі усіх протистоянь реформ в УЗ не відбувається. Команда Балчуна й досі не має повної картини усього, що відбувається в УЗ, а перші зміни в топ-менеджменті польський керівник зміг провести лише через півроку після свого призначення.

15.50

Обмін полоненими. За кожного свого Україна готова віддати чотирьох бойовиків

Україна вимагає звільнити з полону з тимчасово окупованих територій 58 громадян України, місцезнаходження яких вдалося встановити. Про це заявила представник України в тристоронній контактній групі Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам вдалося добитися, по крупицям знайти інформацію про місцезнаходження 58 осіб - громадян України, які знаходяться на окупованих територіях»,- сказала вона. Причому 52 знаходяться в Донецьку, а 6 - в Луганську.

«Коли є 58 людей, ми можемо вимагати їх звільнення»,- додала вона. Ірина Геращенко підкреслила, що в повному списку Служби безпеки тих, кого Україна вимагає звільнити - 109 осіб.

Сьогодні ж радник голови СБУ Юрій Тандіт заявив, що за кожного полоненого військового Україна готова віддавати чотирьох бойовиків. "Українська сторона пішла на компроміс і готова, в межах чинного законодавства, за кожного нашого героя, за кожного нашого полоненого віддавати 4 і  більше особи", - сказав Тандіт.

«Укрінформ»: Обмін за формулою 228 бойовиків на 58 українців можуть здійснити до Різдва. Причому, аби зрушити процес Україна вже зараз готова передати 15 осіб з обмінного списку. Сподіваємось, вже після повернення українських заручників додому ми дізнаємося чому обмін відбувався саме у пропорції «один наш за чотирьох сепаратистів» і якою була реальна роль у переговорному процесі Надії Савченко.

16.15

Безвізовий режим з ЄС для України. Європарламент переніс розгляд питання на квітень 2017 року

Європейський парламент переніс розгляд безвізового режиму для України на квітень 2017 року. Про це йдеться у реєстраційній картці законопроекту на сайті Європейського парламенту.

Зазначається, що питання українського "безвізу" розглянуть у першому читанні 3 квітня 2017 року. Раніше розгляд цього питання вже переносилося з 18 січня на 1 лютого. А от скасування віз для Грузії відбудеться раніше, ніж для України, - 2 лютого 2017 року.

«Укрінформ»: По-перше, процес візової лібералізації вже запущено і його вже ніхто і ніщо не зупинить. По-друге, час до скасування віз з ЄС Україна повинна використати з користю і паніка у стилі «Європа нас злила» та «усе пропало». А громадянам – оформити біометричні паспорти: з безвізом працюватимуть тільки вони.

17.20

«Подвиги» Савченко. Її планують виключити зі складу Комітету ВР з питань нацбезпеки

Ряд народних депутатів ініціюють виключення Надії Савченко зі складу Комітету з питань національної безпеки та оборони. Про це на своїй сторінці у Facebook написав один з ініціаторів відповідного проекту постанови Ігор Мосійчук (фракція Радикальної партії).

«Щойно разом з колегами з різних фракцій підписав проект постанови Верховної Ради України про виключення Надії Савченко (фракція "Батьківщина") з складу Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони. Наполягатиму, щоб ця постанова була розглянута на найближчому засіданні парламента. Геть московських зозуль з українського парламента!!!» - написав депутат.

«Укрінформ»: Логічна відповідь Ради на незрозумілі та непередбачувані кроки нардепа Савченко. А вона, між іншим, у складі Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони має найвищий рівень доступу до державних таємниць і секретних документів. Чесно кажучи, важко повірити у те, що Савченко свідомо намагається нашкодити своїй державі. Усі її останні суперечливі вчинки – це хаотичне бажання бути в центрі уваги та брак елементарного відчуття міри.

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-