14 грудня: найголовніше за день

14 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Україна виграла суд у справі «скіфського золота». Уряд піднімає зарплати вчителям та стипендії студентам. Провокація на КПВВ «Майорськ»: бойовики обстріляли цивільних

06.40

Ультиматум ЄС: Якщо Асад не піде – ніяких грошей на відбудову

Європейський Союз не буде платити за відновлення післявоєнної Сирії, якщо Дамаск не робитиме відчутні кроки задля зміни режиму в країні. Про це йдеться у спільній заяві лідерів ЄС, яка потрапила до журналістів інформагенції Reuters.

"ЄС надасть підтримку для відбудови Сирії тільки в разі прогресу у втіленні адекватного політичного переходу", - йдеться у проекті документу, який має бути офіційно оголошено у четвер, 15 грудня.

"Й мови не може бути про те, щоб фінансувати Сирію під контролем Асада... ЄС і Франція не буде платити за росіян", - сказав високопоставлений французький дипломат.  "Це один з небагатьох наших важелів тиску на росіян», - додав він.

«Укрінформ»: Взагалі то в цьому й головна мета військової місії США та ЄС в Сирії – усунення режиму Асада. Якщо ж Росія прагне зберегти його при владі, то вона і буде відбудовувати країну після війни, яка втім не відомо коли ще закінчиться. Крім цього, у ЄС є багато питань до Росії і щодо військових злочинів під час облоги та штурму східного Алеппо. Там все може скінчитись новими санкціями та Гаагою.

10.30

Провокація на КПВВ «Майорськ». Бойовики обстріляли цивільних, одна людина загинула

Про це повідомляє Держприкордонслужба.

Як зазначили в ДПСУ, близько 9-ї години російсько-терористичні війська відкрили вогонь зі стрілецької зброї в напрямку контрольного поста "Майорськ", який поряд з однойменним КПВВ. В цей час на дорожньому коридорі саме знаходилися люди, які прямували через лінію розмежування. У результаті обстрілу, за 50 метрів від контрольного поста, кулі терористів влучили і в цивільних громадян. Як з’ясувалося, одна людина отримала поранення в плече, а іншій російські найманці нанесли смертельне поранення в голову.

Як повідомив помічник голови ДПСУ - прес-секретар Олег Слободян, терористи заздалегідь готувалися до провокації з обстрілом цивільних громадян на КПВВ "Майорськ", оскільки зараз поблизу лінії розмежування багато міжнародних експертів. Сьогодні ж КПВВ "Майорськ" відновив роботу після обстрілу.

«Укрінформ»: Знайомий почерк провокації. Таке бойовики вже робили у Волновасі та Маріуполі. Підбирається слушний момент, підвозяться російські ЗМІ і після обстрілу миттєво запускається фейк про «злочини київської хунти». І ми ще про щось домовляємось з цими людьми у Мінську?

11.50

Україна виграла суд у справі «скіфського золота». Воно повернеться в Україну в 2017 році

Окружний суд Амстердама прийняв рішення повернути артефакти виставки "Крим: золото та секрети Чорного моря", які зараз знаходяться у Нідерландах, Україні. Про це повідомила прес-секретар суду журналістам у середу.

"Суд прийняв рішення що кримські артефакти  мають бути повернуті державі Україна, оскільки вони є частиною культурного надбання держави Україна", - сказала вона. За її словами, суд прийняв рішення на підставі угоди ЮНЕСКО за якою якщо артефакти були законно вивезені з країни, однак зараз залишаються без легального експортного дозволу у Нідерландах, вони мають бути передані державі, з якої вони були вивезені, тобто Україні.

Вона також повідомила, що Україна має сплатити вартість зберігання артефактів Музеєм Аларда Пірсона. А це понад 100 тисяч євро. Речник суду також повідомила, що артефакти залишаться у Нідерландах протягом періоду, відведеного на апеляцію, який складає три місяці.

Як сказав міністр юстиції України Павло Петренко, "Скіфське золото" може повернутися з Нідерландів в Україну у кінці 2017 року. Міністр висловив упевненість в тому, що процедура оскарження претензій не буде затягнутою. "Я розраховую, що всі бюрократичні процедури, пов'язані зі скаргами, пройдуть швидко. За моїми прогнозами, якщо справа буде рухатись у нормальному режимі у відповідності з процесуальними кодексами Нідерландів, до кінця наступного року ми можемо побачити цю колекцію вже в Києві", - сказав він.

Виставка "Крим: Золото та секрети Чорного моря" проходила в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з лютого по вересень 2014 року.  На ній були представлені предмети ювелірного мистецтва від античності до часів раннього середньовіччя з п'яти українських музеїв, чотири з яких розташовані у Криму. Конфлікт навколо виставки виник після анексії Криму. Амстердамський музей заявив, що чекатиме на рішення суду, куди повертати залишки виставки. Сторонами у процесі виступали – Україна, Музей Алларда Пірсона та кримські музеї. За даними Міністерства культури України, мова йде про повернення 565 музейних предметів, 2111 одиниць зберігання. Їхня загальна страхова вартість - 1 мільйон 438 тисяч 625 євро.

«Укрінформ»: Отже, суд прийняв принципове рішення на користь України. Але попереду ще апеляція російської сторони і до неї потрібно підготуватись навіть краще ніж до самого суду.  Наші опоненти точно шукатимуть юридичні зачіпки та маніпулюватимуть фактами. І взагалі, подібні суперечки можуть затягуватись на роки. Тому заради державного престижу варто запасатись терпінням та сильними юристами.

12.40

Уряд збільшив фонд студентських стипендій. Міністр соцполітики нагадав про зміну процедури виплат

Міністр соціальної політики Андрій Рева заспокоїв студентів, запевнивши, що жодного скасування стипендій не передбачається. Навпаки, у 2017 році фонд цих виплат зросте майже до п'яти мільярдів гривень. Про це урядовець розповів в ефірі телеканалу ZIK.

За словами Реви, змінився лише порядок процедури виплат. Адже є академічні стипендії, які студенти отримують за успіхи у навчанні, і соціальні, які видають певним категоріям осіб.

"Із ними була повна плутанина, оскільки кожен вуз платив по-своєму. Тож зараз вирішилось, що академічні стипендії оплачуватиме Міносвіти, а соціальні - Мінсоцполітики", - зазначив міністр. Окрім того Рева додав, що соціальна стипендія складатиме тисячу гривень.

«Укрінформ»: Що стосується академічної стипендії, то в наступному році вона повинна зрости. В уряді планують платити успішним студентами від 1600 до 2000 гривень. Цілком гідні гроші для тих, хто прийшов до вузів за реальними знаннями.

13.55

ПриватБанк заспокоює клієнтів. Чутки про швидку «націоналізацію» банку – спроба розвалити економіку України

У ПриватБанку заявляють, що чутки про швидку "націоналізацію" банку є спланованою атакою на банк. Про це заявив перший заступник голови правління ПриватБанку Олег Гороховський, йдеться в прес-релізі, що є в розпорядженні Укрінформу.

"Сама по собі націоналізація не має для вкладників і клієнтів жодних наслідків, оскільки просто призводить до зміни власників. Якби держава хотіла націоналізувати банк, то вона б діяла без зайвої публічності. А тут все по-іншому: використовуючи нерозуміння громадянами суті націоналізації, розганяють паніку. І ми, на жаль, знаємо хто у цього замовник і чиїми руками це все реалізовується", - сказав Гороховський.

За його словами, банк спокійно сприймає чергову спробу інформаційної атаки, оскільки сьогодні в депозитному портфелі Приватбанку понад 80% строкових депозитів, що виключає сценарій панічного відтоку депозитів раніше терміну.

"Вами маніпулюють. Ви стаєте гвинтиком у великому механізмі по розвалу країни і економіки, якщо у ворога вийде реалізувати свій злий план, то це розвалить економіку країни. Не допомагайте йому в цьому. Давайте краще разом дамо відсіч цим нападкам на найбільш інноваційний та технологічний банк у світі. Може тут і не вибухають бомби, але тут теж проходить лінія фронту", - додав Гороховський.

«Укрінформ»: От цікаво, а що про це думають в СБУ? Спроби посіяти паніку серед клієнтів ПриватБанку (а це майже кожен п’ятий українець) – це така сама загроза національній безпеці як і військове вторгнення. Хочеться аби свідомі провокатори опинились за гратами.

14.45

Кабмін має намір перевірити діяльність Фонду держмайна. Гройсман хоче залучити міжнародних аудиторів

Уряд призупинив передачу майна до Фонду державного майна України до завершення проведення аудиту відомства та представлення публічного звіту щодо його діяльності. Про це на засіданні уряду заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У мене є пропозиція щодо Фонду держмайна. Пропоную відкласти всі рішення, поки ми не отримаємо публічний звіт по діяльності Фонду. Нам треба створити серйозну групу, яка повністю перевірить, яким майном володіє Фонд і наскільки ефективно ФДМУ управляє", - зауважив Гройсман.

При цьому пропонується зупинити усі рішення, що стосуються передачі державного майна Фонду. "Я хочу зрозуміти, як управляється майно, чи ефективно це робиться, що зроблено Фондом для підготовки ефективної приватизації державного майна. Я думаю, що це має бути цікаво кожному члену уряду", - зазначив Гройсман.

На його думку, перевіркою Фонду має зайнятися міжнародна аудиторська компанія. "Я готовий знайти на це кошти. Давайте залучимо авторитетного аудитора", - акцентував Гройсман.

«Укрінформ»: Протистояння прем’єр-міністра та Фонду держмайна посилюється. Нещодавно він звинуватив ФДМ у провалі приватизації (конкретно, Одеського припортового заводу) і запропонував звільнити усе керівництво Фонду. А тепер Гройсман хоче фактично призупинити роботу ФДМ і ретельно перевірити її керівників. Вочевидь, на планах заробити в цьому році на приватизації держмайна 17 млрд гривень  поставлено хрест.

15.40

Зарплата вчителям зросте на 50%. Кабмін схвалив механізм підвищення і чекає на прийняття бюджету

Кабінет міністрів України схвалив механізм підвищення посадових окладів вчителям на два тарифних розряди з 1 січня 2017 року. Відповідне рішення ухвалено сьогодні під час засідання уряду.

Відповідна норма передбачена проектом закону про державний бюджет на 2017 рік. Як заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, «заробітна плата вчителя зросте до 50%».  «Звичайно, це рішення може бути реалізоване тільки тоді, коли буде прийнятий державний бюджет на 2017 рік. Але уряд від себе зробив все можливе, щоб бюджет був якісно підготовлений і пріоритети у ньому визначені», - сказав Гройсман.

«Укрінформ»: Підвищення зарплати вчителям є однією зі складових у новій концепції реформи середньої школи. Реформа включає також 12-річне навчання та фінансування освіті на рівні 7% ВВП. До речі, нові ставки вчителя вищої категорії тепер становитимуть від 5266 до 6841 гривень. Вчителі без категорії отримуватимуть від 3960 до 4853 гривень.

16.20

Половина українців за дипломатичне вирішення конфлікту на Донбасі. 13% - за ізоляцію окупованих територій

За продовження дипломатичних зусиль для вирішення конфлікту на Сході України мирним шляхом висловлюються 47 відсотків українців. Про такі дані опитування йдеться у прес-релізі Центру соціальних та маркетингових досліджень «Социс», наданому в розпорядження Укрінформу.

«Відносна більшість опитаних - 47% - вважають, що найоптимальнішою стратегією для вирішення ситуації на Сході України є продовження дипломатичних зусиль для вирішення конфлікту мирним шляхом. Лише 9,8% респондентів підтримують ідею мобілізації населення та повернення окупованих територій військовим шляхом», - йдеться у повідомленні.

Водночас 20,8% опитаних бачать вирішення ситуації у проведенні референдуму щодо статусу окупованих територій Донбасу та виконання рішення народу за будь-якого результату 12,7% респондентів вважають найоптимальнішим рішенням ізоляцію окупованих територій та замороження конфлікту.

«Укрінформ»: Результат підштовхує до двох висновків. Перший – українці не вірять у можливість силового вирішення конфлікту. Принаймні, зараз, за умови тотальної участі РФ в конфлікті. Другий – на тлі окопної війни, Мінських переговорів та усвідомлення того, що влада і олігархи все одно торгують з сепаратистами, у нашого суспільства притупилось відчуття відрази до тих, хто кожного дня стріляє в українських вояків.

17.15

Епідемія грипу в Україні. Пік очікують в лютому 2017 року

Епідеміологи прогнозують пік епідемії грипу в Україні в лютому 2017 року. Підвищення рівнів захворюваності почнеться в середині січня. Про це повідомила журналістам завідувач Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій Міністерства охорони здоров'я Тетяна Дихановська.

За словами експерта, на 49-му тижні Україна переступила через епідемічний поріг із захворюваності на грип і ГРВІ, але це ще не пік. «Упродовж наступного – 50-го – тижня ми очікуємо значне зниження показників захворюваності завдяки обмежувальним заходам у школах. Епідпоріг піде на спад. Адже діти – основне джерело інфекції, вони спілкуються в тісних колективах і обмінюються вірусами, будучи джерелами зараження для своїх домашніх (дорослих)», - сказала Дихановська.

Разом з тим експерт наголосила, що пік захворюваності на грип в Україні епідеміологи очікують в лютому 2017 року. «Підвищення рівнів захворюваності почнеться в середині січня, з піком у лютому (зазвичай на 6-7-8-й тижні). І далі поступове зниження епідпорогу в березні», - сказала Дихановська.

«Укрінформ»: Щорічно практично кожен шостий українець підхоплює грип чи ГРВІ. І кожного року українці роблять одні й ті самі помилки – ігнорують щеплення, зловживають антибіотиками та вчасно не звертаються до лікарів. Головне, що потрібно пам’ятати батькам – викликати лікарів, якщо третій день тримається підвищена температура.

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-