13 грудня: найголовніше за день

13 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Держсекретарем США став «друга Путіна» Рекс Тіллерсон. СБУ затримала полковника ЗСУ Без'язикова за співпрацю з бойовиками. Савченко йде з «Батьківщини»

02.40

Алеппо переходить під контроль урядових військ. Очевидці кажуть про звірства армії Асада

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Сирійська і російська влада відповідальні за кожне і за всі звірства, які наразі чинять військові переможці в Алеппо», – зазначив Егеланд. Базовані у Лондоні спостерігачі за правами людини у Сирії повідомили, що щонайменше 60% цивільних і повстанців були вбиті, коли сирійські війська захопили нові райони.

Крім цього, як повідомляє агентство Anadolu з посиланням на місцеві джерела, сили режиму Башара Асада та шиїтське ополчення страчують мирних жителів у захоплених районах на сході Алеппо. За словами очевидця Шейха Махмуда, шиїтські ополченці спалили живцем чотирьох жінок і дев'ятьох дітей, а також розстріляли 67 чоловіків.

«Укрінформ»: 99% Алеппо вже під контролем сирійських урядових військ. Втім військові експерти не поспішають говорити про поворот у війні. У армії Асада наразі немає ресурсів повноцінно утримувати відвойовані території. До того ж, бойовики ІГІЛ, захопивши Пальміру, розпочали вдалий контрнаступ. З усього ще виразніше проступає факт: Росії втрапила у свій черговий Афганістан.

08.00

Роналду отримав четвертий «Золотий м’яч» за кар’єру

Португальський футболіст, нападник мадридського "Реала" Кріштіану Роналду став володарем "Золотого м'яча" за підсумками 2016 року. Про це повідомляє DW.

Раніше 31-річний футболіст вже отримував престижну нагороду як кращий гравець світу в 2008, 2013 і 2014 роках. Рекордсменом за кількістю "Золотих м'ячів" залишається футболіст збірної Аргентини Ліонель Мессі, у якого п'ять таких нагород.

"Золотий м'яч" - спільна нагорода щорічно вручається Міжнародною федерацією футбольних асоціацій (ФІФА) і французьким спеціалізованим виданням France Football. Кращого гравця року визначають головні тренери і капітани збірних, а також спортивні журналісти.

«Укрінформ»: Сам Роналду назвав цей рік кращим в кар’єрі. Як з точки зору індивідуальної гри, так і з огляду на команді перемоги. Нагадаємо, що в 2016 році Роналду виграв Лігу чемпіонів у складі мадридського «Реалу» та став чемпіоном Європи у складі збірної Португалії. Фахівці відзначають, що незважаючи на свій зірковий статус та багатомільйонні статки, Роналду не припиняє фанатично працювати над собою. Саме в цьому і секрет його успіху.

09.00

Трамп обрав собі держсекретаря - «друга Путіна» Рекса Тіллерсона

Обраний президент США Дональд Трамп офіційно оголосив про вибір генерального директора Exxon Mobil Рекса Тіллерсона на посаду державного секретаря в новій адміністрації. Про це передає власний кореспондент Укрінформу.

"Його завзятість, багатий досвід і глибоке розуміння геополітики робить (Тіллерсона – ред.) відмінним вибором в якості держсекретаря", - підкреслив новообраний глава Білого дому. При цьому Трамп назвав бізнесмена "одним із найбільш досвідчених бізнес-лідерів", а також міжнародним гравцем, який уклав багато угод по всьому світу. Він додав, що кар'єра Тіллерсона є "втіленням американської мрії."

64-річний керівник Exxon Mobil, як і Трамп, є мільярдером, однак ні один, ні інший не мають формального досвіду роботи в зовнішній політиці. Тіллерсон має багаторічний зв'язок з кремлівським керівництвом завдяки створенню спільного підприємства з "Роснефтью", а також підтримує особисті зв'язки з президентом РФ Володимиром Путіним.

 «Укрінформ»: Намір Трампа призначити Тіллерсона держсекретарем матиме серйозний спротив у Сенаті. Все зараз прогнозують, що 64-річний керівник Exxon Mobil може не пройти комітетські слухання із затвердження і до голосування в Сенаті навіть не дійде. Аби кандидатуру Тіллерсона затвердили, її мають підтримати мінімум 50 сенаторів.

12.05

СБУ затримало колишнього полоненого полковника Безязикова. Його звинувачують у співпраці з «ДНР»

Служба безпеки порушила кримінальне провадження за участь у терористичній організації стосовно звільненого влітку 2016 року з полону бойовиків полковника Івана Без'язикова. Про це на брифінгу заявив начальник Головного апарату СБУ Олександр Ткачук, повідомляє Укрінформ.

За його словами, в матеріалах кримінального провадження є достатньо доказів, свідчень очевидців та оперативно-технічних матеріалів, які підтверджують, що Без'язиков активно співпрацював з російськими спецслужбами.

"Влітку цього року він був звільнений з полону, де перебував доволі тривалий час. Після звільнення з полону ми завжди спілкуємося з нашими хлопцями та дівчатами, які там перебували, щоб отримувати від них певну важливу інформацію. Багато з них почали вказувати, що поведінка Без'язикова у полоні була підозрілою, а саме: він був одягнений у військову форму Збройних сил Російської Федерації, мав при собі зброю, вільно пересувався і спокійно спілкувався з представниками російських спецслужб на окупованих територіях. Також він мав у користуванні видане та підписане Захарченком посвідчення", - зазначив начальник Головного апарату СБУ.

Він розповів, що після звільнення Без'язикова з полону, спецслужба тривалий час займалася збором доказів, щоб "не робити поспішних висновків у цій справі". Також оперативникам було необхідно дізнатися, чим займатиметься на українській території Без'язиков після визволення. Зрештою з'ясувалося, що він перебував на зв'язку з керівництвом Розвідувального управління так званої республіканської гвардії "ДНР" і неодноразово виїжджав до Ростова-на-Дону, де проводив додаткові зустрічі з куратором з вищої ланки російських спецслужб.

«Укрінформ»: За останній час задокументовано 27 випадків переходу українських вояків, які потрапили у полон, на бік терористів. Є свідчення як Без’язиков особисто вербував українців до лав бойовиків «ДНР». Дуже не хочеться, аби справа перетворювалась в черговий судовий серіал в стилі справи «СБУ проти «зрадника» Краснова».

12.20

Наслідки переговорів Савченко в Мінську. Вона йде з «Батьківщини»

Народний депутат Надія Савченко написала заяву про вихід з партії «Батьківщина» ще у жовтні цього року. Про це написала на своїй сторінці у Facebook її сестра Віра Савченко.

«Коли Надія їхала на суд до Карпюка і Клиха, вона написала заяву на вихід з партії. Але партія про це заговорила лише зараз», - зазначила вона.

Сьогодні народний депутат Іван Крулько (фракція «Батьківщина») повідомив, що Савченко вийшла зі складу партіїі «кілька тижнів тому». У самій «Батьківщині» цю інформацію не коментують.

Напередодні Надія Савченко підтвердила, що проводила переговори у Мінську з ватажками «ДНР» і «ЛНР». Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що на засіданні фракції може бути розглянуте питання про вихід Савченко з її складу.

«Укрінформ»: Логічно. За кілька місяців Савченко перетворилась для «Батьківщини» з джокера на тягар.  Тим часом переговори Надії з лідерами «ДНР» та «ЛНР» ніяк не коментують в СБУ. Схоже, там навіть не збираються розслідувати цю справу, бо не бачать злочину в тому, що Савченко спробувала бути «корисною» у переговорному процесі щодо обміну українських полонених. А от місце в складі української делегації в ПАРЄ вона може втратити.

13.10

Президентські вибори в Росії. Про свою участь заявив опозиційний до влади Навальний

Олексій Навальний оголосив про участь у виборах президента Росії 2018 року, записавши відповідне відеозвернення і запустивши на початок президентської кампанії сайт «Навальный 2018». Повідомлення про це розміщене на вказаному порталі.

«Росія має бути багатою, вільною, сильною країною. У нас все для цього є: талановиті люди, природні ресурси. Я йду на вибори з програмою про те, як зробити Росію справедливою і сучасною», - йдеться в заяві Навального.

Відеозвернення починається з міркувань Навального, чи буде корисною його участь в майбутніх виборах. Він вважає, що так. У зверненні Навальний заявив, що справжніх виборів у РФ не було з 1996 року, і він має намір переламати цю ситуацію.

«Укрінформ»: Незважаючи на минулі кримінальні справи (надумані та недоведені), Навальний має право балотуватися в президенти. Хоча при бажанні Кремль здатен не допустити його до виборів, вигадавши будь-яку причину. В той же час аби зробити вибори легітимними, Кремлю вигідний опозиційний кандидат. На думку політологів, максимум, який здатен набрати в Росії опозиціонер на виборах – 10%.     

14.15

Відставки уряду в 2017 році не буде. Експерти прогнозують лише незначні ротації в складі Кабміну

Кабінет міністрів на чолі з Володимиром Гройсманом має перспективи працювати весь наступний рік, про що свідчать результати експертного опитування, зроблені аналітичним відділом «Агентства медіастратегій» в грудні цього року. На цьому наголосив керівник аналітичного відділу «Агентства медіастратегій» Євген Булавка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Абсолютна більшість експертів (74%) впевнена в тому, що цей уряд втримає свої позиції навіть після того, коли закінчиться його імунітет у квітні,  рік його роботи в цьому складі. Деякі експерти зазначали, що при цьому можливі ротації в складі Кабміну. Багато чого залежатиме від того, як Україна перейде зиму. Експерти вважають, що позиції цього уряду досить стійкі», - сказав Булавка.

Він зазначив: 80% опитаних експертів вважають, що призначення цього уряду сприяло відносній стабілізації ситуації в країні. Також, на думку експертів, серед різких кроків цього уряду найбільше громадянам України запам'ятаються підвищення вдвічі заробітної плати (31%), одномоментне встановлення ринкової ціни на газ і запуск масштабного ремонту доріг (12%).

«Укрінформ»: Компліменти на адресу уряду не повинні дивувати. На тлі непередбачуваності Верховної Ради та критики Президента, робота цього Кабміну виглядає як острівець стабільності. Втім, проти уряду в 2017 році можуть зіграти завищені очікування від реформ та протидія різноманітних популістів та корупціонерів, які сидять в Раді та на місцях. 

15.40

Меркель та Олланд хочуть продовжити санкції проти Росії. Причина – РФ не виконує Мінських домовленостей

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд висловилися за продовження санкцій проти РФ через відсутність прогресу у виконанні Мінських домовленостей. Про це, як повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині, вони заявили у Берліні, де у вівторок відбулися переговори двох лідерів.

"Санкції проти Росії необхідно буде знову продовжити", - заявила Меркель. Вона наголосила, що сторонам "хотілося б бачити більший прогрес імплементації Мінських угод".

Президент Франції Олланд підтримав главу німецького уряду, "якщо не буде жодних зусиль, жодних кроків». Він наголосив на наявності у процесі «тих самих перешкод".

«Укрінформ»: Лідери ЄС анонсують новий етап санкцій. Офіційно їх оголосять 15 грудня на саміті в Брюсселі.  Триватимуть вони півроку. Для Україні є прогресом вже те, що санкції обіцяють не послабити, хоча про це просили керівники кількох країн Європи. 2017 рік буде критичним щодо продовження санкцій (особливо після виборів в Німеччині та Франції), тому Україні слід готуватися до всього, в тому числі і до поганих новин.

17.00

Україна ініціює проведення скайп-конференції щодо звільнення заручників. Хочемо провести обмін до Різдва

Про це повідомила представник України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи на своїй сторінці у Facebook.

«Українська сторона ініціює проведення 14 грудня скайп – конференції гуманітарної підгрупи ТКГ з одного питання – питання звільнення заручників. Надіслали відповідну ініціативу ОБСЄ, сподіваюся, її підтримають усі сторони, якщо вони дійсно зацікавлені у звільненні заручників до Різдва», – зазначила вона.

«Укрінформ»: Традиційно до різдвяних свят українська сторона виступає з  ініціативою щодо обміну. Цього разу наша пропозиція у форматі «всіх на всіх» наступна: ми передаємо 228 людей, на яких є запит з ОРДЛО, натомість отримуємо 48 українських заручників. Остаточне рішення повинні прийняти 21 грудня в Мінську.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-