Чи посварить Кремль Україну і Польщу? Ян Пєкло - про найгостріше

Чи посварить Кремль Україну і Польщу? Ян Пєкло - про найгостріше

Аналітика
Укрінформ
Посол Польщі в Україні поспілкувався з журналістами на засіданні чергового  прес-клубу «Дипломати без краваток» в Укрінформі 

Великий симпатик України, багаторічний дослідник українських проблем, журналіст і колишній директор Фонду польсько-української співпраці PAUCI, а тепер  Посол Польщі в Україні Ян Пєкло розказав на засіданні чергового прес-клубу «Дипломати без краваток» в Укрінформі не лише про політику та економіку, а й про родинні зв'язки з Україною, улюблені українські міста та страви, а також про історію свого «коштовного» браслета.

Засідання розпочалося з питання, яке цікавить усіх – хто хоче посварити дружні держави. Чому в Перемишлі під час "Маршу орлят" вчергове пролунали антиукраїнські гасла.

На переконання посла, «рука Кремля» у провокації в Перемишлі присутня. Це власне механізм провокації. Фабрика фейків – це просто російська метода, щоб нас посварити. На його переконання, провокатори хотіли продемонструвати, нібито в українсько-польських відносинах є проблеми, хоча насправді цього немає. "У Польщі є мільйон українців, які працюють, навчаються, інвестують. І взагалі жодних проблем немає. Моє рідне місто - Краків. Там просто звучить українська мова. І ніхто не бачить проблеми", - заявив Пєкло.

Були запитання і щодо Мінського переговорного формату за участю України, ОБСЄ та Росії. На думку посла, у такому вигляді він не дає позитивних результатів: «Всі бачать, що Мінський формат не працює. Всі розуміють це».

Щодо перспектив його розширення, то ситуація виглядає так, що Путін чекає на нову адміністрацію у Вашингтоні. Він тестує, як далеко може зайти, щось зробити, яка на це буде реакція Європи, яка реакція України і Польщі.

Посол підтвердив, що є оптимістом щодо надання безвізу Україні. Він вважає, що за два-три місяці українці вже матимуть безвізовий режим, і черги на кордоні зникнуть. Вони залишаться лише до установ, де видають біометричні паспорти, сказав Пєкло.

Цікавив журналістів і скандальний фільм «Волинь» Войцеха Смажовського. Посол вважає, що цей фільм не може бути причиною для погіршення дружніх двосторонніх відносин України та Польщі. На його переконання, цю стрічку варто сприймати лише як фільм, а не як якийсь серйозний історичний документ, що може вплинути на відносини двох держав. Над документами працюють польський та український інститути національної пам'яті та інші структури.

Пєкло зазначив, що особисто стрічку ще не бачив, але сприймає фільм "Волинь" виключно як художній погляд режисера на Волинську трагедію.

На неформальному засіданні були і неформальні запитання, зокрема, щодо гумового браслета, який носить дипломат. Пєкло повідомив, що цей браслет він носитиме на знак підтримки своїх російських друзів, які боролися за прозорі вибори в РФ, але саме через це залишилися без роботи. «Це подарунок від моїх російських друзів. Знаєте, є такий рух «За чесні вибори». Вони хотіли, щоб у Росії були чесні вибори, але чесних виборів немає. Частина з цих людей втратила роботу через путінську систему», - сказав Пєкло.

Він розповів, що написав своїм друзям листа, в якому запевнив їх, що і надалі носитиме цей браслет, як знак їхньої підтримки, і до того часу, поки дійсно не відбудуться прозорі вибори.

Посол зауважив, що з Україною його пов'язує не лише робота, а й родинні зв'язки. Він повідомив, що його батько народився у Пеняках – це Львівська область. І тому Львів йому дуже близький. У Києві посол любить гуляти Подолом, Андріївським узвозом. На Андріївському також знаходиться музей письменника,  яким Ян захоплюється – Михайла Булгакова.

Посол розповів, що його хобі – це фотографія. І водночас пожалівся, що на державній посаді не часто вдається присвятити себе цьому мистецтву.

І звичайно, не оминули запитання про улюблені страви Яна Пєкло з української кухні. Посол зізнався, що це борщ і деруни, які є найкращими у світі й смакують йому більше, аніж  польські.

Яна Лемешенко, Київ. 

Фото: Любімов Євген.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-