«Антонов» і Трамп: любов з першого твіта

«Антонов» і Трамп: любов з першого твіта

Аналітика
Укрінформ
Пропозиція «Антонова» продати літак для Трампа увагу, безперечно, привернула.  Але цікавіше за все – читати коментарі до цієї новини…

Це історія на кілька актів. Спочатку обраний президент США Дональд Трамп написав у своєму Твіттері, що 4 мільярди доларів, які хоче отримати від американського бюджету корпорація Боінг за новий президентський літак – Борт №1 на базі моделі 747-400, – це занадто дорого. «Cancel contract!” – «Розірвати контракт!» - поставив вимогу Трамп. Воно і справді виглядає так, адже ціна базової моделі, згідно Вікіпедії – до $268 млн...

В обвалі коментарів до цієї насправді сенсаційної новини виділитися було більш ніж важко, але РR-службі українського авіабудівного концерну «Антонов – треба віддати належне – це вдалося. «Антонов» запропонував Дональду Трампу – президентський літак на базі Ан-148 – у найкрутішій комплектації по смішній, як кажуть, ціні в рази нижчій  від Боїнга. Адже тут ціна базової моделі на порядок нижча – до $30 млн.

Ясно, що американці до такої пропозиції не пристануть, бо сьогодні таке неможливо в принципі. Всі і написали, що дальність Боінга-747-го 14 тис. кілометрів, а в Ан-148 – 5 тис., і системи управління та електроніка несумісні тощо. Хто ж проти? Але за те - всі від душі посміялися, а принагідно, - в позитиві згадали про концерн  «Антонов», який може виробляти цілу низку цілком конкурентоздатних моделей вантажних і  пасажирських літаків.

На цьому можна було б ставити крапку, але далі виявилося не менш цікаво. Передусім – реакція. Наприклад, онлайновий ресурс  Yahoo, який опублікував вищезгадану новину, за лічені години отримав сотні коментарів. Переважно їхні автори - американці, дехто з американців і великих розумників з себе удає,  але основне те, що в комплексі, все це дає точний зріз того, що думають і знають про Україну за океаном. Загалом, це сумно. Втім, почитайте самі з коментарями автора.

Коментарі до коментарів

1. "Тепер Україна вважає нас посміховиськом. Дякую, Донні!"

Використано означений артикль THE Ukraine, принизливий для України (стара звичка, так писали про Україну коли вона входила до складу СРСР, "the" вказує на означеність, не незалежну державу, а одну з республік СРСР) 

Таких коментарів насправді 3 чи 4 на майже 200 загалом. Але цей конкретний набрав чимало "лайків" - 84

2. "Україна та й усі інші у світі якраз вважали нас посміховиськом рівно останні 8 років"

Реакція на попередній коментар, це якийсь прихильник Трампа (на відміну від попереднього) і він натякає, що посміховисько це не Трамп, а 8 років Обами. Знову використано принизливий для України артикль the перед назвою.

3. "На жаль, правда, що Антонов обійшовся би вірогідно в 1/3 вартості і був би до дідька більш надійним"

 

4. "Ще один доказ, що Трамп продав Америку Володимиру Путіну. Коли вже Секта Трампа розплющить очі і визнає цей факт?"

Перший з багатьох (їх більше 70%) коментарів, у яких автори свято переконані, що «Антонов» - це російський літак.

5. "Трамп, купуй! Зробиш перший випробувальний політ над КНР і розповіси нам, як воно"

6. "Так, купимо літак у країни, яка знаходиться під Росією (під контролем Росії) - впевнений/впевнена він не матиме жучків чи не вибухне у повітрі"

7. "Регочу вголос, виринає все більше російських зв'язків, це саме те, що зараз найменше потрібно Трампу"

Знову зв’язка Антонов – Росія, а не Україна.

8. "Ага Трамп бери той літак і лети на ньому до Росії, зависай там зі своїми комі-братами твоя стара народилася комі  народилася маєш завести її додому" (орфографію збережено)

«Стара» - тут мається на увазі нинішня дружина Трампа, словенка, яка народилася в соціалістичній Югославії. Про це автор коментаря ще пам’ятає, про решту, зо сталося з СРСР, - ні.

9. ​"Та дайте вже тому клоуну Сесну"

Може, хтось забув – «Сесна», це невеличкий одномоторний літачок. Саме на такому німець Матіас Руст, залишившись непоміченим радянською ППО, перелетів у травні 1989 році через кордон і приземлився на Красній площі.

10. "Чо, буде класно спостерігати як Трампко керує світом з російського літака, нє?"

Знову наші «гречаники»…

11. "Трамп, бери. Це не хабар. Покажи тому Боїнгу. Не зважай на так званий "факт", що у російських літаків з безпекою історично не склалося. Доведи що мужик сказав - мужик зробив".

12. "Жодних образ, люди, але як прочитала Київ... мій мозок захопила Котлета по-Київськи. Не буде мені щастя, поки тепер її не приготую.

А що, чим не український позитив? Ця людина, нарешті, знає, що Україна – не Росія.

13."Антонов побудував лише один АН225, задля експлуатації "Бурана" (російський шатл). Є другий АН225 у процесі, але я не знаю, на якій стадії нині. Питання чи вдасться їм сворити ще один, враховуючи стан інфраструктури і корупцію у Росії та її країнах-сателітах. Моя відповідь - ні, з спостережень у цій країні"

Не зрозуміло чиїх спостережень -  автора, чи когось іншого, але Росію чи Україну все ж таки, схоже автор не дуже розрізняє. Хоча, Україна тут уже «підвищена»  у рангу до «країни-сателіта».

14. "Хоч Антонов створив вражаючі Гігантські Важковаговики, такі дива як  225-ий чи навіть 124-ий, Борт Номер 1 має бути американського виробництва. Ті два які ми наразі маємо, в доброму стані,  вони ще цілком придатні"

Чи не єдиний серйозний коментар. Мабуть, «зануда» писав.

15. "Враховуючи розмір цього літака, вони могли б туди засунути будь-яке обладнання, зброю, та ще й непогану хату там зробити, де можна нормально відтягнутися і відпочити. Непогана ідея, та й коштуватиме до дідька менше. Може й наші компанії тоді переглянуть свою цінову політку і якість"

Це теж – будемо вважати за позитив. Не зважаючи на те, що мова про Ан-225, а пропонували Ан-148.

16. "Там потрібна маленька армія, щоб керувати цією штукою. Також запчастини буде накладно дістати. Але це чудовий літак, що може перевозити вантажі, які не здатен перевозити жоден інший літак. Звичайно, він є легкою здобиччю для крилатих/керованих ракет, коли стоїть на землі. Декілька невеличких літаків, які здатні сновигати туди-сюди були б більш надійними поблизу зон бойових дій, особливо такі, які здатні сідати без злітної смуги, або на шосе після прибирання з них знаків"

Ще один зануда-експерт. Хоча і він чому не помічає,що саме такі «невеличкі» літаки Ан-148 і пропонувалися.

17. "Трамп домовляється за новий Борт Номер 1 з Україною. Каже що два Антонов-225 з повним фаршем йому обійдуться вдвічі дешевше за Боїнг! Так тримати, Дональд!" 

Чи не єдиний хто написав Ukraine без the. Не зрозуміло, щоправда, ѓлузує чи ні. Тим більше, що мова знову про Ан-225.

18. "Збанкрутілий Укропстан (яка Україна) не має грошей щоби хоч щось будувати! Ржу вголосину. Востаннє, коли вон будували/ремонтували літаки для Словенії (здається), вони навіть не взялися на них летіти. Довелося транспортувати їх залізницею назад до Словенії з Укропстану. Регочу!"

Цей безграмотний «потік підсвідомості» -  типовий приклад російського троля, таких токсичних там є декілька

19. "Антонов? Взагалі-то Антонов використовують для перевезення циркових слонів"

20. "Повний список всіх літаків які Антонов створив у 2016: ."

Теж вірогідно російський троль, це їхня ольгінська головна тема методички для коментування новин про Антонов - Україна все отримала від СРСР і без допомоги Росії не здатна нічого створити - все це брехня звичайно, у Антонова ніколи не було стільки проектів і замовлень як у цьому і попередньому роках.

21. "Я думав до Дня Дурня ще 4 місяці"

Судячи з імені,ще одне російське бидло. Це вже не кажучи про те, що 1 квітня, як День сміху, американці не святкують.

22. "Трампу треба мрія, Ан 224, буде возити у ньому своє гігантське его і золоті унітази"

Ну, це найбільший дотепник з присутніх. Крім того, він про «золоті унітази» чув. Це підозріло…

23. "Треба купувати Антонов! Україна добрий союзник/партнер. Це саме те що нам потрібно у ці часи, я думаю! Все що ми здатні для них зробити, вони повернуть сторицею/вдвічі більшою підтримкою"

Один з небагатьох проукраїнських коментарів

24. "Дружити з Україною добре - нам потрібні союзники і друзі"

Другий з небагатьох проукраїнських коментарів. Зверніть увагу, ні цей ні попередній не пишуть the перед Ukraine.

25. "ха ха ха ха ха ха ха ха... Російські літаки... АКА ... Багатомісні гроби заправлені авіапаливом. ха ха ха ха ха ха... "

Ну, цей - з тієї ж опери, географію вчив років 50 тому і більше нею не цікавився. Втім, як і іншими науками – теж.

26. "Переконаний, це АН 225, 6-турбінний монстр. Найбільший літак у світі. Треба команда розміром з команду B-17 часів Другої світової, щоби літати на такому. Обслуговування і побудова будуть набагато дорожчі за цілий флот Боїнгів"

Ще один «знавець»…

27. "Як повідомляють джерела, у Боїнг 747 трампове его не вміщується"

Маємо ще одного переконаного «трампофоба», який глузує з непомірного его обраного президента США. Таких в Америці дуже багато.

28. "Отакої... створимо робочі місця за кордоном. От вам і Трамп!"

Близько 20% сприйняли новину серйозно, або просто не відрефлексували

29. "Хай бере... може світові пощастить і один з путінських східноукраїнських коммандос зіб'є його ракетою Бука"

Цей трампофоб, видно з усього,  дещо чув про те, що відбувається з того боку Атлантики, на південному-сході Європи. Але тут треба зафіксувати і таке спостереження: про Путіна там, в Америці, думають набагато частіше, ніж про Україну. Це вже не кажучи про те, що передана безліччю джерел інформація про те, що російським «Буком», який збив МН-17 управляли ніякі не «східноукраїнські командос», а екіпаж з російських військовослужбовців – пройшла повз коментатора.

Пишіть про Україну, що хочете! Тільки «the» не треба!

Неприємно? Як кажуть, давайте без зайвих нервів.

Перше. Щоб нам не говорили дані соцопитувань, більшість «середніх американців»  досі не сприймає Україну, як щось окреме від Росії. Це у них, на жаль,– на ментальному рівні, на рівні цього проклятущого  артиклю «the». Бо англійською Ukraine – це Україна, держава така, як France – це Франція. А the Ukraine – це місцевість, регіон – як Далекий схід чи Середня полоса…

Що з тим робити? Виділятися. В позитивному, звісно, плані, як от зробив «Антонов». Робити це, якщо хочемо без потрясінь, доведеться довго і нудно. Тоді – колись – і відсохне оте «the».

Друге. Як і абсолютна більшість інших homo sapiense, американці люди дуже поверхові (Ан-225, Ан – 148 – та яка різниця?!) у сферах, що не мають до них безпосереднього побутового або професійного стосунку. Це значить, що вони, так само, як і ми, є дуже залежними від пропаганди. Ця обставина несе одночасно і позитив, і негатив. Російська пропаганда, на відміну від російської економіки, – це потужна та ефективна машина і цю небезпеку світ уже відчув і буде протидіяти. З іншого боку, пропаганда українська – це сфера невідомого.  Отже, перспективи відкриваються найширші, а ефект не піддається прогнозу. Вперед.

Третє. Тролі  - це всесвітнє явище, за певного досвіду, їх можна ідентифікувати та розрізнити будь-де. І тому боротися з ними важко, але цілком реально. Приклад – таргани. Зовсім їх не виведеш, але впритул наблизитися до того - можна.

Четверте. Що би таке все ж таки продати Трампу?

Ігор Петрук, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-