Польща зацікавлена українським досвідом протидії гібридній війні – експерт

Польща зацікавлена українським досвідом протидії гібридній війні – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Підписання у Варшаві угоди між Україною і Польщею про співробітництво у сфері оборони є кроком у правильному напрямі. Польща зацікавлена в унікальному досвіді України щодо протидії російській агресії і розвитку двосторонньої співпраці у військовій сфері.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив польський експерт, радник міністра закордонних справ Польщі Журавський вел Граєвський. 

“Головним пріоритетом зовнішньої політики Польщі є зміцнення військової безпеки в регіоні в умовах російської агресії, яка триває в Україні і загрожує іншим країнам, і в умовах високого стану бойової готовності російських військ у результаті військових навчань біля кордонів НАТО. У цій ситуації підписання угоди про співробітництво у сфері оборони - хороший крок і доповнює рішення, прийняті на Варшавському саміті НАТО, стосовно зміцнення безпеки в нашому регіоні”, - заявив Журавський вел Граєвський.

За його словами, Польща зацікавлена українським досвідом протидії російській агресії на полі бою.

“Треба пам’ятати, що українська армія - єдина в нашому регіоні, яка має реальний бойовий досвід у зіткненні з російською армією, знайома з російським способом ведення гібридної війни. Вона має також технологічний досвід, набутий на полі бою, який не можна відтворити на навчальному полігоні, а лише в умовах справжньої війни”, - заявив експерт.

Він зазначив, що українці з початком війни з Росією внесли багато поправок для покращення стійності броні, проводять навчання своєї системи ППО, тому співпраця в цих компонентах теж може цікавити польську сторону.

Журавський вел Граєвський зазначив, що українські лікарі щодня мають справу з військовослужбовцями, пораненими на полі бою, що є унікальним досвідом.

“Це черговий напрям, який також повинен бути включений до співпраці у рамках підготовки польських військових лікарів. Ця співпраця одночасно могла б розвинутися в гуманітарну допомогу українським солдатам, тобто лікування польськими лікарями одночасно була б підготовкою для них”, - констатував радник глави МЗС Польщі.

Експерт зауважив, що спільні навчання і тренування українських та польських військових підрозділів, зокрема і в рамках спільної литовсько-польсько-української бригади, є позитивним чинником, який має не лише військовий, але й політичний вимір.

“…Це дозволяє розбудовувати кадровий потенціал ЗС України, досвід дій в рамках процедур НАТО”, - додав він.

Експерт зазначив, що Україна успадкувала потужні елементи колишнього радянського оборонно-промислового комплексу (ОПК) і має широку пропозицію по військовій техніці, яка може зацікавити Польщу. Він зауважив, в рамках українсько-польської співпраці у сфері ОПК є перспектива спільного виробництва військової техніки. Зокрема, він не виключив створення спільного гелікоптера у перспективі 10-15 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-