Безвіз з ЄС: Чекаємо вже ближче до весни, але все буде ОК

Безвіз з ЄС: Чекаємо вже ближче до весни, але все буде ОК

Аналітика
Укрінформ
Українці чекали на безвіз з ЄС від 2008 року, тому плюс-мінус ще пару місяців не стануть принциповими

Цього тижня Європейський Союз, нарешті, усунув усі політичні умови для скасування візових вимог громадянам України та Грузії. Усе буде добре у цьому процесі, але, на жаль, не цього року, як прогнозувалося. Якщо українці чекали на безвіз з Євросоюзом від 2008 року, то, плюс-мінус - ще пару місяців - не має стати принциповою проблемою.

УКРАЇНА ГІДНО ПОДОЛАЛА ВИКЛИКИ БОЛЮЧИХ РЕФОРМ ЗАРАДИ СКАСУВАННЯ ВІЗ З ЄС

Отже, що на кону сьогодні? Найголовніше, що Україна вже чітко виконала усі 144 вимоги-критерії, визначені у плані візової лібералізації. Це офіційно визнали в ЄС, відзначивши, що наша держава пройшла через складні реформи заради свого європейського майбутнього.

Потужним був сигнал від друга України, Президента Європейської ради Дональда Туска, який у своєму листі вкотре наголосив, що зволікання з боку ЄС у наданні безвізового режиму для українців (а також і грузинів) може підірвати довіру до Співтовариства.

«Ми висунули вимоги до наших партнерів, які заплатили високу ціну в проведенні болючих реформ і навіть наражалися на великий політичний ризик. Вони сприйняли ці виклики, маючи тверду віру, що ЄС буде спроможний виконати власні обіцянки. Отже, хочу повторити, що ми можемо втратити не лише соціальні, політичні та економічні інтереси, і не лише майбутнє наших відносин із сусідами, але також й особливо - нашу довіру», - наголосив Дональд Туск.

У цьому посланні йшлося відносно неспроможності домовитися поміж керівними інституціями Євросоюзу та країнами-членами про, так званий, «запобіжник» щодо нового механізму призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами. Україна тут ні до чого, але деякі держави ЄС, зокрема, Франція та Бельгія, поставили це за принципову політичну умову: надання безвізів для українців, грузинів, а також косоварів. Хоча, як це офіційно в ЄС не заявляється, головною причиною щодо необхідності ухвалення нового безвізового запобіжника є Туреччина. Але це вже інша історія.

ПРОРИВ - Є. УСІ ПОЛІТИЧНІ УМОВИ ЗНЯТО

Але, нарешті, вже є прорив. Рада ЄС (вважайте - це усі 28 країн-членів), Європарламент та Єврокомісія цього тижня домовилися про проект законодавчої резолюції відносно регламенту скасування безвізових режимів з усіма третіми країнами. Це питання, після вже схвалення переважною більшість у профільному комітеті Європарламенту, буде проголосоване на пленарній сесії законодавчого органу ЄС у Страсбурзі наступного тижня.

Враховуючи порядок денний роботи керівних інституцій Євросоюзу, бюрократичні особливості процесу ухвалення рішень в ЄС, цього року голосування резолюції із надання Україні безвізового режиму у Європарламенті не відбудеться. Відтак, за оптимістичними прогнозами, безвіз для українців можливий ближче до весни 2017 року.

«Рада ЄС і Європарламент розпочнуть переговори про законодавчу резолюцію із надання Україні, а також Грузії, безвізового режиму наступного тижня, у вівторок або у середу. Навіть, якщо рішення буде погоджено швидко, то цього року законодавчий орган ЄС на своєму заключному пленарному засіданні 12-15 грудня його проголосувати не встигне», - розповів співрозмовник агентства, який представляє Раду ЄС.

За його словами, Європарламент піде на різдвяні канікули до 9 січня 2017 року. Відтак, далі рішення про безвіз для України після завершення переговорів ще мають затвердити профільний комітет Європарламенту і Рада ЄС. Після цього проект документу про перенесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги, буде винесено на голосування на пленарній сесії Європарламенту на початку наступного року. Далі, за процедурою, законодавча резолюція має бути знову затверджена Радою ЄС, опублікована та набуде чинності за 21 день. Отже, чекаємо вже ближче до весни.

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-