Нардепи радять уряду роз’яснити СОТ мораторій на експорт лісу

Нардепи радять уряду роз’яснити СОТ мораторій на експорт лісу

Укрінформ
Парламентський комітет з промислової політики та підприємництва рекомендує Прем`єр-міністру України Володимиру Гройсману провести зустрічі у рамках Світової організації торгівлі, а також з основними торговими партнерами, та роз`яснити позицію України щодо запровадженого мораторію на експорт лісу в необробленому вигляді.

Про це за результатами засідання комітету написав його голова Віктор Галасюк у Фейсбуці

У ході засідання Комітет ВР рекомендував схвалити законопроект №5495 «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» (даним законом у 2015 році було введено мораторій на експорт необробленої деревини (лісу-кругляка) щодо всіх порід деревини, крім сосни. Мораторій на експорт необробленої сосни, відповідно до цього закону, повинен додатково вступити в силу 1 січня 2017 року - ред.).

Змінами до закону пропонується встановити додаткові обмеження - на внутрішнє споживання лісоматеріалів на період дії мораторію.

"Незважаючи на відповідність мораторію чинним міжнародним зобов’язанням України та наявність світових практик, окремі закордонні торгові партнери продовжують вимагати від нашої країни відмінити мораторій. Саме тому, з метою підсилення позиції України в переговорах з міжнародними партнерами та забезпечення збереження природних ресурсів пропонується доповнити мораторій на експорт лісу-кругляка обмеженням споживання лісу всередині країни. Ці заходи в повній мірі відповідають статті XX(g) ГАТТ 1994", - йдеться у пояснювальній записці до проекту.

У зв`язку з рішенням винести дану ініціативу на розгляд Верховної Ради Комітет з промполітики рекомендує уряду поінформувати Світову організацію торгівлі (СОТ) про наміри встановлення Україною обмеження на внутрішнє споживання лісоматеріалів на період дії мораторію на їх експорт. Зокрема, роз`яснити, що дана ініціатива приводить національне законодавство у відповідність до норм, встановлених нормативами ГАТТ (Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, правонаступником якої є СОТ, - ред). Рекомендується забезпечити активну участь представників уряду України у відповідних заходах в рамках СОТ з метою представлення офіційної позиції України щодо запровадження мораторію та доведення правомірності та відповідності мораторію нормам цієї організації.

Також рекомендується провести консультації і переговори з основними торгово-економічними партнерами України з метою доведення аргументованої позиції щодо актуальності та безальтернативності запровадження мораторію на експорт лісу в необробленому вигляді.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-