Таємниця погрому МАФів біля метро Політехнічна

Таємниця погрому МАФів біля метро Політехнічна

Аналітика
Укрінформ
У Київській владі одна служба киває на іншу. І всі вони все заперечують. Саме це і викликає підозру, що без них у цій брудній справі не обійшлось  

В ніч з суботи на неділю, 4 грудня, було вщент розтрощено ряд кіосків поряд з метро «Політехнічних інститут». За словами очевидців, близько 3 години ночі прибуло два бульдозери і сотня невідомих людей в балаклавах, які почали зносити магазини. Продавці та власники торгових точок називають демонтаж варварським та незакониим: по-перше, в МАФах знаходилося їхнє майно, а, по-друге, як вони стверджують, жодного повідомлення про те, що кіоски будуть демонтовані вони не отримували.

Аби побачити масштаби погрому та поспілкуватися з потерпілими власниками, ми вирушили на місце недільного «демонтажу», де були лише розбиті вщент магазини або те, що він них лишилося.

Дехто з людей, що проходили повз, зупинялись на 5-10 секунд, робили фото і коментували побачене просто - «капець». Це не дивно, адже більшість з них щодня йдучи на роботу чи в університет купували там молоко, хліб, різні солодощі та фрукти тощо.

Тут же стояли власники розбитих кіосків. «Ви журналіст? Якщо так, то дякуємо за об’єктивну інформацію», - злостиво сказав хтось із них і додав, - «Працюєте на владу, яка знущається з простих людей. Ганьба. Скажіть, для чого ви всі наші коментарі вирізали?».

- Я тут при чому? Я не з ТБ, а з інформаційного агентства!  Давайте почнемо з початку… Різні версії звучать щодо цього, але ви, як думаєте, хто це зробив?

- Міська влада замовила, а виконавці – КП «Київблагоустрій», які підло, в 4 годині ночі, без попередження приїхали і потрощили наші магазини. А там було все: і товар, і техніка, а в декого і гроші. За оцінками експертів, загальних збиток близько 240 тисяч доларів, - говорить Микола Ярмаков.   

- Ось церковна крамниця, де продавали книги, іконки, хрестики… Вона одна з перших потрапила під  бульдозер. І це в день «Введення в храм Пресвятої Богородиці». Слів нема... по цій справі вже відкрито кримінальне провадження. Поки що надіємося, що винних знайдуть, - показуючи на кіоск каже Алла Ярославська.

- А ціль остаточна, на вашу думку, яка в них була? 

- Хочуть тут щось своє поставити. Білоцерковець заявив, що на місце наших магазинів будуть перенесені 15 «законних» МАФів з проспекту Перемоги. А ми що, незаконні? Ми завжди сплачували усі податки. Ну, думаю, ви зрозуміли... – обурюється пан Ярмаков.

- А ви вже зверталися до благоустрою?

- Там не хочуть говорити з нами по телефону. Зараз їдемо до них… Хочете, то їдьте з нами.

Журналіст погодився і відправився з підприємцями на прийом до директора Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища Андрія Фіщука.

Охорона «Київблагоустрію» не захотіла нас пропускати, заявивши, що на прийом потрібно записуватися заздалегідь.

«Андрій Вікторович зараз у Кличка. Буде пізніше. Якщо хочете з ним зустрітися – треба трохи почекати», - поправив представник контори, який вийшов до людей.

Власники зруйнованих МАФів, тут же взялися дзвонити друзям-підприємцям, теж постраждалим від нічного погрому.

«Якщо до нас ніхто не вийде, то я вам обіцяю – під благоустроєм буде майдан», - сказала пані Ярославська.

- До нас хтось вийде чи вже готувати шини? – запитав Микола Ярмаков.

Після цих слів, чиновник таки зателефонував керівництву, але зустрітися з людьми пообіцяв не директор Департаменту, а його перший заступник - начальник управління контролю за благоустроєм Тарас Панчій.

- Доброго дня! – почав Панчій - Вибачте, але всіх прийняти не зможу. Лише трьох, бо кабінет у мене невеликий.

- Тарасе Михайловичу, не провокуйте нас. Ми хочемо, щоб ви поговорили зі всіма, - відповіли йому підприємці.

- Ну, тоді давайте зробимо кабінет тут, в коридорі. – погодився чиновник.

Алла Ярославська витягнула з папки і зачитала рішення суду: «Ухвалою про забезпечення позову ГО «СП Жовтнева» до КП «Київблагоустрій» та до Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища  (справа № 910/3433/13)  від 25.02.2013 р.  Господарський суд міста Києва заборонив КП «Київблагоустрій» та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії щодо демонтажу, вилучення чи переміщення тимчасових споруд …».

Тарас Панчій: Ви все абсолютно правильно кажете. Є ухвала суду щодо заборони демонтажу МАФів біля метро «Політехнічний інститут», але це не ми трощили магазини, а ШЕУ (шляхово-експлуатаційне управління).  

- Тарас Михайлович, та що ви кажете? На місці демонтажу були ваші люди. Про це і ваш колега заявив, помічник мера Дмитро Білоцерковець - магазини зносили співробітники «Благоустрою», - заперечила Олена Цимбалістова.

- Я вам ще раз кажу, ми не проводили демонтаж. Його проводив районний ШЕУ.

- А що ви скажете про коментар того ж Білоцерковця в «Українській правді», де він каже, що районний автодор отримав припис від Департаменту Благоустрою з вимогою навести порядок на свої балансовій території. - зачитав зі смартфону підприємець Віталій Гаріфулін.

- ШЕУ не знаходиться в структурі «Київблагоустрою».

Під кінець, спілкування, підприємці почули від Тараса Михайловича зовсім цікаве: «рішення суду – не документ», - заявив він.

- Юриста, надайте нам юриста, - кричали підприємці.

- Заспокойтеся. Юриста тут нема. Він знаходиться в іншій будівлі. Якщо хочете, то напишіть до нього звернення, - накреслив Панчій наступний етап бюрократичного лабіринту…

- Що плануєте робити далі? – запитав у підприємців журналіст.

- Будемо звертатися до поліції, КМДА, прем’єр міністра і президента, аби вони могли нам забезпечити гарантовані права і правопорядок. Надіємося, що люди, які розтрощили наші магазини все ж таки будуть знайдені і покарані, - відповів Віталій Гаріфулін.

А ми зателефонували до начальника КП ШЕУ Солом'янського району Вадима Борсука з проханням спростувати або підтвердити заяву першого заступника директора Департаменту благоустрою Тараса Панчія стосовно того, що в ніч з суботи на неділю, 4 грудня, демонтаж проводили саме працівники автодору. 

Бурсук: «Ого! Оце так заявочки! Ні, ШЕУ ніякого відношення до демонтажу цих кіосків немає. Ми ремонтуємо дороги, прибираємо вулиці від сміття, але чуже майно не трощимо. В той вечір ішов сніг і всі працівники автодору були зайняті прибиранням зупинок і доріг».

Виникає логічне запитання: хто ж ті люди, яких можна бачити на камерах спостереження? У нас знайшлося тільки три варіанти пояснення або місцева влада зі своїми структурами, м’яко кажучи, дезінформують, або це відверте рейдерське захоплення хлібного місця конкурентами з використанням нелегальної силової структури, або – перше та друге в одній з безлічі можливих комбінацій.

Ми звернувся до Солом'янського управління поліції Головного Управління Національної поліції в м. Києві, де нам повідомили, що кримінальне провадження стосовно пошкодження майна власників магазинів по провулку Політехнічний 2-4 вже відкрито: справу внесено в ЄРДР (Єдиний реєстр досудових справ).

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-