Лише 15% українців кажуть, що готові віддавати гроші на партійне будівництво

Лише 15% українців кажуть, що готові віддавати гроші на партійне будівництво

Укрінформ
Згідно з опитуванням громадян України, що проходило наприкінці 2015 року, лише 15% українців заявили, що готові давати гроші на партійне будівництво.

Про це заявив директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк під час круглого столу в Укрінформі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Українці не дуже розуміють необхідність державного фінансування політичних партій. Згідно з останнім опитуванням лише 15% погодились на це”, - сказав Хавронюк.

За його словами, так званий закон про подолання політичної корупції від 8 жовтня 2015 року є компромісом.

“Нам би хотілося, щоб в Україні виникли та існували нові абсолютно модернові партії на ідеологічних засадах, але компроміс у тому, що на сьогодні ми поки що цього всього не маємо. І партії усі останні 25 років не мали фактичного ідеологічного забарвлення. Як правило, вони були створені, або куплені олігархами. Вони не мають місцевих осередків, діють в інтересах власних господарів. Ці партії пишуть закони про псевдовибори, про те, щоб якомога триваліше залишатися при владі. Але біда наша в тому, що інших партій ми не маємо. І колись нам треба починати державне фінансування політичних партій, і ми вимушені його починати на базі тих партій, які є, просто сподіваючись, що вони будуть поступово перетворюватися”, - зауважив експерт.

При цьому він підкреслив, що під час дослідження було підраховано, що кожен працюючий українець на державне фінансування політичних партій виділятиме щорічно лише 24 грн.

“Це невелика сума, і треба переконувати людей у тому, що коли ми говоримо про таку мізерну кількість грошей, то вже не є аргументом, що партії і так мають багато грошей і навіщо їм давати. Суть нового законодавства про державне фінансування в тому, аби не давати їм отримувати кошти із заборонених джерел. Законодавство передбачає диверсифікацію тих коштів, які отримують партії. Великий шматок - це внески членів цих партій, внески від прихильників партії, а також кошти платників податків, а потім це певна підприємницька діяльність. За рахунок контролю мусимо відсторонити олігархів”, - наголосив Хавронюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-