7 грудня: найголовніше за день

7 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Гройсман незадоволений роботою Фонду держмайна. Трамп стає «Людиною року». Трагедія в Княжичах: слідство з’ясовує чий постріл був першим

06.30

Військова допомога США. Сенат до кінця тижня затвердить $350 млн для України

Військова допомога Україні в розмірі $350 млн, передбачена в бюджеті Пентагону на 2017 фінансовий рік, може бути остаточно затверджена Сенатом США до кінця цього тижня. Про це поінформувала в ексклюзивному коментарі Укрінформу віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У цьому зв'язку вона зазначила, що в Сполучених Штатах уже прийняті рішення щодо продовження підготовки українських військових. "Це речі, які для нас є надзвичайно важливими, і ми бачимо, які результати вони дають на цей час", - наголосила віце-прем'єр.

«Укрінформ»: Навіть без летальної зброї, допомогу США нашим військовим важко переоцінити. І справа навіть не у техніці. Куди важливішим є досвід американських військових: тренінги, курси та підготовчі табори. До речі, візит глави МВС Арсена Авакова до Канади, попри усю критику та неоднозначність, також вийшов результативним. Канада виділить Україні 8,1 млн доларів на реформування правоохоронців.

10.20

Справа Новинського. «Самопоміч» ставить ультиматум Раді

Фракція «Самопоміч» не братиме участь у голосуваннях Верховної Ради, доки не буде винесене на голосування рішення про позбавлення недоторканності народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського. Про це заявив представник фракції, народний депутат Єгор Соболєв з парламентської трибуни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«До того моменту, поки Верховна Рада не винесе не голосування рішення про позбавлення Новинського депутатської недоторканності, «Самопоміч» далі не братиме участь у жодному голосуванні», - сказав Соболєв.

Парламентська фракція «Самопоміч» повернеться в сесійну залу в четвер 8 грудня для голосування щодо зняття недоторканності з депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського. Про це заявив лідер фракції Олег Березюк у кулуарах парламенту, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу. «Так, Голова Верховної Ради оголосив, що завтра першим питанням розглядатиметься питання позбавлення недоторканності», - сказав він.  

«Укрінформ»: «Самопоміч» вкотре нагадала Раді, що потрібно терміново приймати закони, що перешкоджали б втечі депутатів, яких мають позбавити недоторканості. Мало того, після зняття недоторканості повинні втрачати свою чинність дипломатичні паспорти. Щодо голосування по Новинському, то крім «Самопомочі» позбавити депутата від Опоблоку недоторканості готові в «Народному фронті», БПП та Радикальній партії.

11.30

Фанатські війни під час матчу «Динамо» - «Бешикташ». 10 вболівальників турецького клубу отримали поранення

Внаслідок конфліктів між футбольними вболівальниками київського «Динамо» та стамбульського «Бешикташа» постраждало 10 іноземців. Потерпілих доправили в лікарняні заклади, де їм надали медичну допомогу. Від написання офіційних заяв у поліцію вони відмовилися. Про це в середу повідомили у відділі комунікації поліції Києва.

«Протягом дня, у період із 15:00 до півночі, до столичної поліції від лікарів надійшло кілька повідомлень про надання медичної допомоги громадянам іншої держави. Із їх пояснень, вони отримали тілесні ушкодження під час бійки з невідомими, однак від написання заяв відмовилися», - йдеться в повідомленні.

За даними столичної поліції, загалом сутички між футбольними вболівальниками відбулися на вулицях Михайлівській, Басейній, а також на площі Спортивній та біля НСК «Олімпійський». «У ході конфліктів восьмеро іноземців отримали забійні травми, ще двоє – різані рани», - зазначили в поліції Києва.

Усі факти належним чином задокументовані, проводиться перевірка, за результатами якої буде надана правова кваліфікація даним подіям: у кількох випадках слідчі попередньо кваліфікують дії як хуліганство, в інших – як завдання легких тілесних ушкоджень.

«Укрінформ»: «Динамо» вже встигло подякувати правоохоронцям (їх в центрі Києва було більше 2 тисяч) та бійцям Нацгвардії за їх роботу, але в цілому клуб, федерація та МВС невірно оцінили ризики, які ніс цей матч. В результаті сталися жорсткі сутички та безлад на трибунах «Олімпійського». Вже відомо, що обидва клуби будуть покарані УЄФА. Штрафи і можливо дискваліфікації. Найгірше, що постраждав імідж Києва як міста, що прийматиме фінал Ліги чемпіонів 2018 року. УЄФА попередив, що відтепер посилить моніторинг поведінки вболівальників на міжнародних матчах за участю українських команд.

12.50

Трамп визначився з міністром оборони. Ним буде «яструб» Джеймс Меттіс на прізвисько «Скажений пес»

Обраний президент США Дональд Трамп у вівторок офіційно оголосив генерала Джеймса Меттіса майбутнім главою Міністерства оборони країни. Про це йдеться на сайті перехідного уряду США.

"Обраний президент Дональд Трамп оголосив про свій намір призначити "чотиризіркового генерала" у відставці корпусу морської піхоти США Джеймса Меттіса на службу як міністра оборони Сполучених Штатів Америки", - йдеться у повідомленні.

"Я гордий призначити генерала Джеймса Меттіса міністром оборони", - сказав Трамп. "Він є одним з найбільш ефективних генералів і надзвичайних лідерів нашого часу, який присвятив своє життя любові до нашої країни... Під його керівництвом ми відновимо наші військові сили і альянси, знищимо терористів, встанемо віч-на-віч з ворогами та зробимо Америку знову безпечною", - додав він.

Джеймс Меттіс (на прізвисько "Скажений пес") відомий як один із найбільш впливових військових керівників свого покоління, якого називали стратегічним мислителем, але водночас звертали увагу на його агресивний стиль спілкування.

«Укрінформ»: Призначення Меттіса це позитивний сигнал Україні. Генерал відкрито назвав дії РФ в Криму та на Донбасі «війною» та «гострою і серйозною кризою в регіоні через агресію Росії». Меттіс також дуже чітко визначив зовнішню політики Путіна – це «гра без правил» та «захист власних інтересів через нестабільність у сусідів». 

13.50

Уряд незадоволений роботою Фонду держмайна. Гройсман пропонує звільнити керівництво

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман не задоволений роботою Фонду державного майна України. Про це він сказав на засіданні уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю, що у нас Фонд державного майна в Україні потребує жорсткої реанімації, це структура, яка показує себе з усіх сторін абсолютно неефективно", - сказав Гройсман.

Він зазначив, що останній конкурс із приватизації ОПЗ показав, що інституція абсолютно неспроможна провести в країні ефективну приватизацію та не спроможна управляти державним майном.

"Це не повноваження уряду щодо призначення і зміни керівництва, але я б вас сьогодні всіх позвільняв, хто керує Фондом державного майна в Україні. Якби це було моїм повноваженням, то всі були б звільнені. Так недолуго, так нездатно управляти державним майном треба ще повчитися", - зазначив Гройсман.

«Укрінформ»: Емоції глави уряду зрозумілі. За першу половину 2016 року ФДМ заробив на приватизації лише 58,7 млн гривень. Це вдвічі менше ніж в кризовому минулому році. А всього в 2016 році планувалось заробити на приватизації 17 млрд гривень. Втім, провалений конкурс з продажем Одеського припортового заводу вже робить ці плани нереальними. Щодо звільнення керівництва ФДМ то на це має дати згоду Верховна Рада і президент. 

14.30

«Компромат» Онищенка. В БПП вважають, що жодних записів не існує

Заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олексій Гончаренко заявив, що жодних записів народного депутата Онищенка на сьогодні не існує. Про це інформує у середу прес-служба БПП «Солідарність».

«У вівторок був оприлюднений перший запис розмови начебто народного депутата Олеся Довгого та народного депутата Олександра Онищенка. Цей запис депутат Онищенко презентує як свою розмову з Довгим. Вони – члени однієї парламентської фракції «Воля народу». У мене виникає питання, до чого тут Президент України?!» – сказав Гончаренко.

Він нагадав, що Онищенко переховується від слідства за кордоном за звинуваченням в кримінальних злочинах. «До оголошення свого віртуального компромату Онищенко був звичайним баригою, який втік з України, коли йому прищемили хвоста за корупційні оборудки. Він не був більше ніким. Він не виступав у парламенті, не писав законопроектів. Ніхто навіть не знав, що такий депутат існує. Зараз він десь ховається, і йому потрібно, щоб про нього говорили не як про злодія, а як про принципового політика, який записував політиків», – сказав представник БПП.

«Укрінформ»: Перший запис від Онищенка не вразив. Експерти кажуть, діалоги велись так, ніби то співрозмовники знали про те, що їх записують. Що за схеми там обговорювали Онищенко та Довгий так і не зрозуміло. Тобто, як докази в кримінальних справах цю розмову неможливо використовувати. Якщо і наступні записи в тому ж стилі, то подібний «компромат» нічого не вартий. Це лише зайва тема для антиукраїнської риторики.

15.35

Ще одна перемога Трампа. Журнал Time назвав його «Людиною року»

Редакція американського журналу Time назвала обраного президента США Дональда Трампа "Людиною року". Про це повідомляється на сайті видання Time.

Раніше сьогодні Трамп на своїй сторінці у Twitter побічно повідомив, що його обрали "Людиною року". Він написав, що "о 7:30 Today Show візьмуть у нього інтерв'ю". А раніше повідомлялося, що Today Show проведе інтерв'ю з "людиною року" в середу.

«Укрінформ»: Цікаво, що до шорт-листа рейтингу входила і суперниця Трампа на виборах Гілларі Клінтон. Але редакція журналу зробила той же вибір, що і виборці США. За рік Трамп пройшов шлях від об’єкту висміювання до грандіозної перемоги та гучного визнання.

16.10

Українське мовлення на Донбасі. Сигнал нової телевежі на Карачуні не дістане до окупованих територій

Екс-заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що телевізійна вежа на горі Каранчун у Слов'янську через обмежені технічні характеристики не зможе транслювати сигнал на окупованих територіях Донбасу, що суперечить початковим планам. Про це пише Апосторф.

За словами Попової, найбільш потужний передавач нової вишки розрахований на 20 кВт, що дозволяє вести трансляцію в радіусі 67 кілометрів. "Відповідно, на окуповані території сигнал не потрапить, тому що вони знаходяться далі", - сказала Попова.

«Укрінформ»: Це називається проколол... Сподіваємось, це тимчасова ситуація і з часом передавач на телевежі стане потужнішим. А сьогодні важливо і те, аби якісний сигнал українського телебачення мали на вже звільнених територіях. Там де дивитися українські телеканали безпечно.

17.15

Смертельна перестрілка в Княжичах. Поки ГПУ проводить слідчі дії, в поліції затримали ще двох з «банди з Княжичів»

Слідчі Генпрокуратури наразі займаються відтворенням перестрілки у Княжичах, що призвела до загибелі п`ятьох правоохоронців. Про це повідомив перший заступник генпрокурора Дмитро Сторожук, передає кореспондент Укрінформу.

"Зараз проводяться відтворення в ту ж саму пору доби, щоб встановити всі факти і відповідальність кожної особи", - сказав він. За словами Сторожука, всі обставини трагедії досліджують 30 слідчих прокуратури. Наразі вилучено посадові інструкції, накази, а також план проведення спецоперації. Всі ці документи зараз знаходяться у Генпрокуратурі.

Також вилучені всі зразки зброї, кулі, гільзи, які направлені на експертизу. "Ще досить мало часу пройшло, щоб встановити всі обставини подій. Потрібно дочекатися результатів експертиз, коли слідчий зможе скласти картину скоєння всіх дій, щоб висувати конкретні версії порушення тими чи іншими посадовими особами своїх  обов`язків", - зазначив перший заступник генпрокурора.

А тим часом Національна поліція затримала ще двох осіб, підозрюваних у причетності до злочинної групи, яка готувала розбійний напад у Княжичах. Про це повідомив начальник Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко у Twittter. «Підлеглі Вадима Трояна затримали ще двох осіб, підозрюваних до причетності до "банди з Княжичів". Загальна кількість їх – 8», - написав він.

Пізніше в.о. голови Нацполіції Вадим Троян заявив, що рішення про залучення спецназу КОРД до спецоперації у Княжичах приймав начальник Нацполіції у Києві Андрій Крищенко.

«Укрінформ»: Нині основне питання до слідства – чий постріл був першим? Хоча історія викликає багато й інших запитань. Вони стосуються як усієї операції загалом (зокрема, її доцільність та секретність), так і наступної інформації про затриманих грабіжників.

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-