Нардеп про ситуацію в Українї: ми не розуміємо, що вихід частіше там, де і вхід

Нардеп про ситуацію в Українї: ми не розуміємо, що вихід частіше там, де і вхід

Укрінформ
Унеможливити політичну корупцію в Україні у частині фінансування політичних партій шляхом ухвалення закону є невиправданим романтизмом.

Про це заявив народний депутат Віктор Чумак під час круглого столу в Укрінформі.

“Політичні групи, які вливають гроші у партійний бюджет, мають право контролювати саму політичну діяльність. Таким чином ми можемо встановити, що на сьогодні, коли ми шукаємо вихід із тієї страшної соціально-економічної ситуації в Україні, ми не розуміємо, що вихід частіше там, де і вхід. Так само і в політиці: вхід і вихід у політику проходить через одні двері - це прозорі виборчі партійні процедури, а саме партії і є суб’єктом цих прозорих виборчих процедур. Якщо у нас немає партій, які прозоро фінансуються і прозоро використовують ці кошти, то ці двері стають не дверима, а вузькою щілинкою, куди можуть потрапити тільки ті люди, які беруть участь у розподілі партійних фінансів і розподілі квот за місцями у виборчих списках. Тому говорити про те, що цим законопроектом або зміною філософії чи контролю за партійними фінансами ми повністю можемо виключити політичну корупцію у частині фінансування політичних партій, - це романтизм, я б сказав, навіть невиправданий”, - сказав Чумак.

За його словами, в Україні наразі у цьому напрямку здійснюються лише перші кроки, і їх почали робити неурядові організації, хоча існує ціла урядова організація, на яку покладено саме ці завдання - Національне агентство з питань запобігання корупції.

“На жаль, поки що воно не почало це робити. Давайте поки спишемо це на причини росту, бо воно ще не стало на ноги, не має своєї інституційної спроможності, не має навчених кадрів. Але ми будемо сподіватися, що через рік воно уже зробить усе як потрібно. Тому, коли держава не може виконати свою власну функцію, то таку функцію виконують громадяни, у тому числі і через неурядові організації”, - зауважив нардеп.

Чумак також наголосив, що необхідно зробити і наступний крок - змінити виборче законодавство. “Я думаю, що всі ми повинні стати союзниками у тому, аби зараз вимагати змінювати виборче законодавство. Тоді ми зробимо ще один крок на шляху до прозорості у діяльності політичних партій”, - резюмував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-