6 грудня: найголовніше за день

6 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Сьогодні День Збройних сил України. Трагедія в Княжичах: відсторонено 25 поліцейських-учасників спецоперації. В НАБУ просять від Онищенка більше фактів в його «компроматі»

10.45

Будівництво «Турецького потоку». Ердоган ратифікував угоду

Президент Туреччини Реджеп Ердоган підписав закон про ратифікацію угоди з Російською Федерацією про будівництво газопроводу "Турецький потік". Про це повідомляється в офіційному віснику уряду Туреччини - Resmi Gazete, інформує агентство Anadolu.

"Проект "Турецький потік" передбачає будівництво двох гілок потужністю прокачування 31,5 мільярда кубометрів газу. Одна гілка буде побудована до Туреччини, інша - призначена для задоволення потреб Європи", - йдеться в повідомленні. Турецько-російська міжурядова угода щодо проекту газопроводу "Турецький потік" була підписана в Стамбулі 10 жовтня.

«Укрінформ»: Подібна новина мала вже давно активізувати українську владу. Адже у разі будівництва «Турецького потоку» Україна втратить мінімум 15 млрд кубометрів транзиту російського газу на рік. Цей газ буде надходити до Туреччини безпосередньо, в обхід нашої ГТС. Обидві гілки газопроводу планують завершити до грудня 2019 року. Щоправда, другу гілку ще повинні узгодити з ЄС, а це наш шанс мінімізувати втрати.

11.15

Нова послуга від «Укрзалізниці». Тепер можна скаржитись у електронній формі

На сайті ПАТ «Укрзалізниця» запрацювала електронна форма для звернень громадян стосовно якості сервісу та боротьби з корупцією. Про це повідомляє прес-служба залізниці.

Відтепер громадяни можуть звертатись не лише на гарячі лінії, а й в електронній формі. Щоб заповнити електронну форму, користувачі повинні вибрати з меню, чого саме стосується звернення: пасажирських, приміських послуг чи антикорупції. Заявнику необхідно зазначити ім’я, електронну адресу, тему повідомлення та сформулювати його зміст.

Для того, щоб детально розглянути звернення, зміст повідомлення має бути конкретним, із зазначенням дати, місця, номера поїзда, вагону, сполучення та інших подробиць. Це дасть можливість залізничникам грунтовно проаналізувати ситуацію та своєчасно  зреагувати на негативні випадки.

«Укрінформ»: Електронна форма скарг має свої переваги та недоліки. Серед переваг – ніхто не зможе вплинути на заявника в процесі написання. Є безліч прикладів, коли обурені пасажири просто не могли подати звернення, бо в потязі їм або не давали книгу скаргу, або вмовляли не писати. Недолік такої форми – можливий тиск на заявника, який змушений залишати усі дані про себе у відкритому доступі.

12.15

«Компромат» Онищенка. В НАБУ справу не відкрили, бо немає фактів

НАБУ перевіряє інформацію, оприлюднену депутатом Олександром Онищенком про підкуп депутатів, але до Єдиного реєстру розслідувань справа не занесена. Про це "Українській правді" повідомили у прес-службі НАБУ.

"Оприлюднена у ЗМІ інформація народного депутата Олександра Онищенка щодо так званої купівлі-продажу голосів парламентаріїв під час голосування у Верховній Раді наразі вивчається Національним антикорупційним бюро України", - зазначили у НАБУ.

"Наголошуємо, будь-які гучні заяви, які не підкріплені фактами, не можуть бути підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру державних розслідувань", - підкреслили в НАБУ.

Водночас антикорупційне бюро закликає Онищенка уточнити кому, коли та за яких обставин пропонувалися гроші. "Якщо у пана Онищенка є докази, підтвердження купівлі ним голосів, то він може повідомити їх в НАБУ. Ми будемо йому вдячні за це", - сказала прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра.

«Укрінформ»: Без фактажу «компромат» Онищенка виглядає поки що як емоції ображеного олігарха, якого посунули з «золотої жили». Показовими у цій справі є два моменти. Перший. Заява Онищенка майже ніяк не збурила українське суспільство. Другий. Дії Онищенка нагадують поведінку базарного торгаша, який шукає вигідного покупця. Так і Онищенко думає кому б вигідніше продати свою інформацію – Росії чи США?

13.20

Євробачення-2017 ніхто в України не відбере. В Мінфіні запевняють, що гроші на проведення заходу є

У Міністерстві фінансів запевняють, що урядом було зроблено все необхідне для забезпечення повного фінансування Євробачення: виділено 430 млн грн гарантій, а також передбачено в бюджеті на 2017 рік 455,7 млн грн. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр фінансів Олександр Данилюк.

"У деяких ЗМІ з'явилась інформація, щодо нібито можливого перенесення Євробачення з України до Росії у зв'язку нібито з проблемами фінансування. Прикро засмучувати шанувальників новин в стилі Кисельова, але дана інформація абсолютно неправдива", - написав Данилюк.

За його словами, урядом було зроблено все необхідне для забезпечення повного фінансування заходу: виділено 430 млн грн гарантій, а також передбачено в бюджеті на 2017 рік 455,7 млн грн. Також Києвом, як переможцем конкурсу на право проведення Євробачення, вже виділено 50 млн грн цього року та передбачено ще 150 млн грн у наступному. Таким чином, у повній мірі забезпечено фінансування Євробачення. Також необхідну підготовку забезпечує організаційний комітет на чолі з міністром культури Євгеном Нищуком.

«Укрінформ»: Це не останні чутки про те, що у нас відберуть конкурс і точно не останні спростування. До подібних «сенсацій» слід ставитись дуже обережно і якщо вам дороге ваше імя – не розганяйте подібні дешеві вкидання. Ніхто не каже, що у організаторів українського Євробачення немає проблем. Вони є, але вони вирішуються і саме це відзначила європейська наглядова рада під час останньої інспекції в листопаді.

14.00

День Збройних сил України. Порошенко нагадав про військову допомогу Заходу

Наразі виконується 40 контрактів із країнами Заходу на поставку Україні засобів оборони на загальну суму 1,5 млрд доларів США. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час вручення у Києві державних нагород з нагоди Дня Збройних сил України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми високо цінуємо ту підтримку, яку нам надають наші західні партнери. Наразі виконується понад 40 контрактів на поставку нам різних засобів оборони на загальну суму, уявіть собі, півтора мільярда доларів", - сказав Порошенко. Президент наголосив, що це - вагомий додаток до військового бюджету України, хоча й виглядає "більш ніж скромно у порівнянні з країною-агресором".

Водночас, Порошенко повідомив, що Україні надано такі засоби оборони, про які "не скажеш відкрито на телекамери навіть перед своїми". "Наші друзі також надали нам бронетехніку, безпілотні літальні апарати, прилади спостереження, засоби зв'язку, радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби та багато іншого. Про все не скажеш відкрито на телекамери навіть перед своїми", - сказав він.

«Укрінформ»: Натомість питання надання Україні летальної зброї до сих пір залишається відкритим. США, НАТО та ЄС неодноразово говорили про таку можливість в разі ескалації конфлікту на Донбасі. Зокрема, американці готові надати ЗСУ сучасні засоби протиповітряної оборони та протитанкові засоби. Готові…

14.45

Смертельна перестрілка в Княжичах. Відсторонено 25 учасників спецоперації

Тимчасово виконуючий обов'язки голови Національної поліції України Вадим Троян заявив про відсторонення 25 поліцейських, які керували і брали участь у проведенні спецоперації у селищі Княжичі Броварського району Київської області. Про це він сказав у вівторок, повідомили в Департаменті комунікації Національної поліції України.

«Я відсторонив (від виконання службових обов'язків - ред.) вчора на час службового розслідування 25 чоловік, від керівників операції до її учасників. Я вважаю це за необхідне, поки ми детально не зрозуміємо, хто в чому винен і хто порушував або інструкцію, або наказ», - сказав він.

Троян також наголосив, що за всі ризиковані рішення і дії своїх підлеглих несуть відповідальність безпосередньо керівники підрозділів поліції.

Також Троян повідомив про відсторонення від служби керівників трьох структурних підрозділів поліції Києва. Ці підрозділи брали участь у спецоперації із затримання членів банди, яких підозрюють у серії розбійних нападів на жителів столиці і Київської області.

«Укрінформ»: Ми чекаємо на детальний звіт і тут ключове питання що було первинне в трагедії – людський фактор (скажімо, емоції) чи перевищення службових повноважень. Єдиний поки що позитивний висновок з усієї цієї історії – нацполіція знову в тонусі, а реформи в МВС під пильним наглядом українського суспільства.   

15.15

НАЗК проти «квартири» Лещенка. Нардеп вперто ігнорує усі контакти з агентством

Уповноважений Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Андрій Козловський намагався вручити в кулуарах Верховної Ради протокол про адміністративне порушення депутату від БПП Сергію Лещенку. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Уповноважений підійшов до Лещенка і голосно почав оголошення про вручення йому протоколу. Це було при свідках. Однак Лещенко, не дослухавши представника НАЗК, пішов за межі кулуарів. Тоді Козловський у присутності свідків та журналістів відкрив два екземпляри протоколу про адміністративне порушення Лещенком і розписався в них. При цьому представник НАЗК відмовився коментувати, чи означає це дійство вручення депутату протоколу про адмінпорушення.

Раніше у НАЗК заявили, що народний депутат України Сергій Лещенко вчергове не з'явився для ознайомлення з протоколом про адміністративне правопорушення щодо наявності ознак порушення за фактом купівлі ним квартири.

«Укрінформ»: Історія з елітною нерухомістю Лещенка починає набридати. Нардеп сам просив НАЗК перевірити факт купівлі ним квартири і там виявили адмінпорушення. Лещенко, виявляється, «порушив обмеження на отримання подарунків».  Під подарунком мається на увазі пільга на придбання квартиру у розмірі 1 млн 800 тисяч гривень. І тепер, замість того аби владнати ситуацію, Лещенко демонстративно уникає контактів з НАЗК. Подібна поведінка грає лише проти нього.

16.20

Справа Новинського. У ВР не мають достатніх доказів аби зняти з нардепа недоторканість

Регламентний комітет Верховної Ради не отримав достатніх доказів для притягнення народного депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського до кримінальної відповідальності. Таке рішення комітет ухвалив у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Висновок комітету буде направлений до голови Верховної Ради", - сказав керівник комітету Павло Пинзеник. Водночас щодо обґрунтованості та вмотивованості подання він зауважив, що на попередньому засіданні з цього питання комітет запитав у ГПУ додаткові матеріали у справі, але ГПУ не дала необхідну комітету інформацію в повному обсязі. Тому комітет не має достатньо підстав вважати це подання обґрунтованим і вмотивованим.

«Укрінформ»: Якого біса депутати удають із себе слідчих?! Процедура зняття депутатської недоторканості давно перетворилася на злий жарт.  Тепер у Регламентний комітет вирішили скинути усю відповідальність на спікера Парубія. Мовляв, хай спікер сам вирішує, що робити з Новинським – голосувати про зняття недоторканості чи повертати справу на доопрацювання в ГПУ.

17.15

Справа Романа Поланські. Верховний суд Польщі не дозволив екстрадицію відомого режисера в США

Верховний суд Польщі відхилив касаційну скаргу генпрокурора країни про повернення для розгляду в окружному суді Кракова справи екстрадиції відомого кінорежисера Романа Поланські до США. Троє суддів Верховного суду РП мотивували своє рішення незгодою з твердженням генпрокурора країни, що відмовивши в екстрадиції Поланські, суд у Кракові порушив закон, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

"Незважаючи на те, що ми погоджуємося з деякими поглядами, відображеними в обгрунтуванні до касації, ми не визнаємо, що рішення краківського суду прийнято з серйозним порушенням закону",- заявив суддя Верховного суду РП Міхал Лясковський.

У жовтні минулого року окружний суд у Кракові прийняв рішення про неприпустимість екстрадиції Поланські до США. Тоді суд визнав, що справу режисера про згвалтування неповнолітньої в 1977 році вже давно вирішено: Поланські та Саманта Геймер досягли порозуміння і постраждала не має претензій до режисера.

У травні цього року міністр юстиції - генпрокурор Польщі Збігнев Зьобро подав касацію на рішення краківського суду. Тоді він заявив, що перед законом усі рівні і слава режисера не повинна стояти на перешкоді у справедливому покаранні.

«Укрінформ»: Таке враження, що на славі 83-річного Поланські продовжують піаритись усі кому не ліньки. Цього разу «засвітитися» вирішив генпрокурор Польщі. Він вкотре запустив механізм примусової екстрадиції відомого режисера в США, де на Поланські до сих пір не закрили суперечливе кримінальне провадження про зґвалтування більше ніж 30 років тому. Через цю справу режисер навіть не їздив на вручення «Оскара» в 2003 році.

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-